Pentru multe dintre mămici, prima lună de viaţă a celui mic este şi cea mai dificilă, mai ales dacă vorbim despre primul copil, iar întrebările şi temerile sunt numeroase. Noi îţi descifrăm câteva dintre aspectele ce ţin de îngrijirea nou-născutului.
Prima lună de viaţă a bebeluşului – instincte şi reflexe
Încă de la naştere, bebeluşul are abilităţi care îl ajută să se acomodeze mai uşor cu noul mediu. El aude, de aceea nu numai că poate să reacţioneze la vocea mamei, ci şi la sunetele mai puternice. De asemenea, el poate să vadă la distanţe mici, dar nu foarte clar. O să observi că, atunci când îl ţii în braţe, pare că te privește și se uită atent la faţa ta. În ceea ce priveşte vocea celui mic, în prima lună de viaţă el o va folosi doar pentru a plânge, potrivit www.netmums.com.
Printre reflexele pe care bebeluşul le va avea în prima lună de viaţă se numără:
- reflexul Moro (cunoscut şi sub numele de reflexul de tresărire) – acesta apare atunci când bebeluşul ridică mâinile în aer sau se arcuieşte la mişcările rapide, ca urmare a sentimentului de nesiguranţă. De multe ori el poate să apară atunci când îl culci şi îl aşezi pe pat sau în pătut, iar el se trezeşte plângând;
- reflexul de a suge – bebeluşul se întoarce şi începe să sugă repede atunci când este pus lângă obraz sau în zona sânilor;
- reflexul de a apuca – el îşi va curba degeţelele, te va prinde de mână sau de degete şi va strânge cu putere;
- reflexul de a merge pe jos – dacă ţii copilul în poziţie verticală, cu tălpile pe o suprafaţă plană, el va încerca să facă paşi mici.
Prima lună de viaţă – aspectul şi îngrijirea bebeluşului
Chiar dacă la început este posibil să ai temeri în ceea ce priveşte îngrijirea celui mic, important este să ştii că vei învăţa lucrurile treptat, astfel încât să faci ce este mai bine pentru el.
Cordonul ombilical – ceea ce a mai rămas din bontul ombilical se va usca şi va cădea în cel mult 21 de zile. Indicat este să igienizezi (cu produse pe care le recomandă medicul pediatru) zilnic zona cordonului ombilical şi să o menţii uscată pentru a reduce riscul de apariţie a infecţiilor. Poţi face baie în fiecare seară bebeluşului chiar dacă nu i-a căzut bontul ombilical. Important este doar să protejezi zona şi să o ştergi după.
Cartea bebelusului: tot ceea ce trebuie sa stii despre copilul tau de la nastere si pana la doi ani
Capul – la unii bebeluşi capul poate avea forma uşor alungită în primele săptămâni de viaţă. De asemenea, în partea de sus a capului o să observi că există mai multe zone moi, cunoscute sub denumirea de fontanele (acestea nu sunt alipite sau ”închise” pentru a uşura trecerea prin canalul vaginal). Oasele craniului se vor închide treptat în primul an de viaţă, până la 18 luni.
Ochii – în primele ore şi chiar zile de viaţă poţi să ai impresia că cel mic are strabism. Acest lucru apare deoarece el nu-şi poate controla bine muşchii de la nivelul ochilor. Este normal şi ca după somn să apară cruste mici la ochi, acestea fiind uşor de îndepărtat cu tifon steril şi ser fiziologic. Bine este să monitorizezi starea ochilor bebeluşului pentru a preveni infecţiile oculare ce pot apărea.
Pielea – unii bebeluşi se pot naşte cu anumite pete pe piele, alţii cu bubiţe mici roşiatice sau cu unele albe. Tenta gălbuie a tenului poate semnala prezenţa icterului, afecţiune care apare ca urmare a acumulării unei cantităţi mari de bilirubină în sânge. Coloraţia pielii apare la bebeluşii hrăniţi cu lapte matern în primele 2-4 zile de la naştere şi dispare de regulă în primele 2 săptămâni.
Icterul la nou-născuţi. De ce apare și când este cazul să te îngrijorezi
Semnele din naştere – în timp ce unele semne pot să dispară în perioada de după naştere, altele pot să fie permanente. Bine este să ştii că cele mai multe dintre ele nu afectează în vreun fel bebeluşul şi nici nu necesită o îngrijire aparte sau tratament medical.
Părul – cel mai adesea părul bebeluşului este moale, iar el poate să-şi schimbe culoarea în primul an de viaţă. Unii bebeluşi se pot naşte fără păr, urmând ca el să crească în lunile de după naştere. Nu te alarma dacă bebeluşul se naşte cu păr (sub formă de puf) pe piele, cunoscut sub denumirea de lanugo. Acesta va dispărea treptat.
Organele genitale – atât la fetiţe, cât şi la băieţei ele pot fi uşor umflate după naştere ca urmare a hormonilor care au pătruns prin placentă. La unii băieţei este posibil ca unul dintre testicule să nu fie coborât în scrot, situaţie cunoscută sub denumirea de criptorhidie. În cele mai multe din cazuri, testiculul coboară în scrot până la vârsta de 6 luni. Există şi situaţii însă când nu coboară şi se recomandă tratament medical.
Prima săptămână cu bebelușul acasă! Listă de întrebări pentru doctor
Teste care i se fac bebeluşului
În primele zile de după naştere medicul neonatolog va face o serie de teste celui mic pentru a se asigura că este bine:
- un examen fizic – acesta se face în primele 72 de ore de la naştere şi include verificarea coloanei vertebrale, a capului, dar şi a reflexelor;
- testare auditivă – auzul celui mic se poate testa cu ajutorul unei căşti care emite sunete şi care se introduce în urechea bebeluşului. Când urechea percepe sunetul, apare un răspuns ce poate fi detectat cu ajutorul unui dispozitiv de screening;
- un test de sânge – care se realizează pentru a verifica starea de sănătate a bebeluşului şi pentru a depista posibilele afecţiuni rare, cum este cazul fibrozei chistice sau a siclemiei (anemie cu celule în seceră).
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.