Posibile cauze pentru prezența sângelui în scaunul bebelușului sau al copilului

Ramona Dinescu
sangele in scaunul bebelusilor totul despre mame

Prezența sângelui în scaunul copilului, indiferent de cantitate sau culoare, reprezintă un motiv de îngrijorare pentru părinți. Uneori acest simptom nu anunță nimic alarmant, însă nu trebuie trecut cu vederea.

Înainte de a afla cauza pentru care observăm sânge în scaunul bebelușului sau al copilului, fiecăruia dintre noi ne trec prin cap cele mai negre scenarii. De cele mai multe ori sunt total nemotivate, însă acest simptom nu trebuie trecut cu vederea deoarece poate ascunde probleme foarte grave.

Orice părinte trebuie să știe că sângele poate apărea în scaunul bebelușului din multiple cauze, de la reacții alergice până la infecții.

Cauzele apariției sângelui în scaunul bebelușului

Constipația
Constipația este o situație relativ comună bebelușilor și copiilor mici și poate cauza mari îngrijorări părinților. Unii bebeluși pot avea 3-4 scaune pe zi, în timp ce alții pot face caca o dată la câteva zile, fără ca ceva să fie anormal în această situație. Constipația nu se referă la cât de dese sunt scaunele, ci spunem că un copil este constipat atunci când are scaune foarte tari ce întâmpină dificultăți la trecerea prin anus. Fecalele foarte tari fac ca rectul să se întindă foarte mult și uneori ajunge să se lezeze pielea în această regiune, ceea ce înseamnă fire de sânge în scaun.

Mai multe despre alimentația recomandată în caz de constipație la copii, aici: Alimentaţia şi constipaţia la copii

Infecțiile
Diferite infecții pot apărea în organismul unui copil și se pot manifesta și prin apariția sângelui în scaunul celui mic. Bebelușii în special sunt predispuși infecțiilor din cauza faptului că au un sistem imunitar în formare, iar anumite bacterii pot fi responsabile de apariția sângelui în scaunul copilului. De cele mai multe ori, scaunele diareice cu sânge trebuie semnalate imediat medicului deoarece sunt un motiv major de îngrijorare. Medicul, cu ajutorul analizelor specifice poate determina cauza infecției și poate prescrie cel mai bun tratament.

Reacțiile alergice
Laptele de vacă sau formulele de lapte praf conțin o varietate de proteine sau alte substanțe alergene pentru tractul intestinal al bebelușilor. Din cauza aceasta pot apărea inflamații la nivelul tubului digestiv ce ce pot manifesta prin sânge în scaunul copilului. Alături de sânge, poate apărea și mucusul care de asemenea trebuie semnalat pediatrului pentru un tratament adecvat.

Despre primele semne ale unei alergii puteți citi mai multe aici: Primele semne ale unei alergii

Fisurile anale
Scaunele tari sau un termometru rigid pot fi principalele cauze ale apariției fisurilor anale la bebeluș. Sângele rezultat ar trebui să fie în cantități foarte mici și de culoare roșie aprinsă. Ar putea apărea în scaunul bebelușului sau chiar pe scutecul curat al acestuia. Ca să te asiguri că este vorba despre fisuri anale și nu altceva, tot ce trebuie să faci este să tragi puțin, cu blândețe de fesele bebelușului și ai putea vedea mici crăpături ale pielii. Acestea nu reprezintă nimic periculos și se vindecă de la sine într-o zi sau două.

Alte cauze
Colita este un termen generic folosit pentru inflamarea colonului. Poate apărea la cei mici din cauza unei infecții virale sau bacteriene, a unor erori înnăscute de metabolism sau de digestie sau din cauza deshidratării și se poate manifesta inclusiv prin apariția sângelui în scaun.

Invaginația sau blocajul intestinal reprezintă o situație extrem de gravă ce se caracterizează prin telescoparea (pătrunderea) unei bucăți din intestin într-o alta subiacentă  lui (imediat de sub ea). Intestinul apoi se umflă și sângerează ceea ce reprezintă o urgență pediatrică. Simptomatic se manifestă prin scaune închise, de culoarea gemului de coacăze și crize intermitente de plâns.

Cel mai bun tratament pentru situația în care găsești sânge în scaunul bebelușului sau al copilului

Tratamentul se stabilește evident în funcție de cauza care a dus la apariția sângelui în scaun.

Constipația poate fi reglată din alimentație, cu ajutorul supozitoarelor cu glicerină sau al uleiurilor minerale aplicate pe fundulețul bebelușului cu rol de a lubrifia zona.

Intoleranța la lactoză se poate corecta cu ajutorul formulelor de lapte fără lactoză sau, dacă copilul este mai mare, pediatrul îți va recomanda cel mai bun regim alimentar astfel încât copilul să nu sufere din cauza lipsei lactatelor.

Infecțiile, scaunele diareice cu sânge sau mucus trebuie testate în laborator și în funcție de cauză se aplică tratamentul.

Invaginația necesită o intervenție specială (o clismă cu aer sau bariu ce ar putea decongestiona blocajul) sau chiar chirurgicală, în funcție de gravitatea situației.

Important de reținut este că pentru liniștea ta, orice urmă de sânge în scaunul copilului trebuie semnalată medicului iar acesta îți va prescrie cel mai bun tratament. Simptome de genul febră, dureri abdominale, suferință de orice natură sau diaree cu sânge, trebuie să te conducă cu copilul la camera de gardă a celui mai apropiat spital.

Un alt subiect care te poate interesa găsești aici: Efecte adverse ale tratamentului cu antibiotice la copii

Nu uita să ne dai like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu toate articolele noastre!

Te-ar mai putea interesa