Pleoape umflate la bebeluşi: cauze şi tratament

Alexandra Irimiea
umflarea-pleoapelor-la-bebelusi-totul-despre-mame

  De ce are bebelușul pleoape umflate și când este cazul să ne îngrijorăm? Ne răspunde medicul pediatru!

  Este normal ca o proaspătă mămică să se îngrijoreze dacă bebelușul ei manifestă anumite simptome, cum ar fi niște pleoape umflate sau edeme palpebrale, cum se numesc ele în termeni medicali. Pleoapele umflate nu sunt un simptom foarte des întâlnit, dar fi semnul anumitor afecțiuni. Dr. Cosmina Cristea, medic pediatru la BBCare Medical Center  ne oferă toate lămuririle de care avem nevoie.

  Una din cauzele pentru care apar aceste pleoape umflate poate fi reprezentată chiar de un traumatism la naștere, atunci când nou născutul vine pe lume pe cale vaginală, printr-un pelvis îngust. De reținut însă că ele se remit rapid în câteva zile, fără alte modificări, ne asigură medicul pediatru.

  Pleoape umflate la copii: sfatul pediatrului

  La sugarul mai mare, umflarea pleoapelor poate fi unilaterală sau bilaterală. Ce înseamnă acest lucru? Faptul că ea poate fi determinată de afecțiuni infecțioase sau alergice, iar alteori de afecțiuni renale. Conjunctivita infecțioasă virală sau bacteriană și conjunctivita alergică provocată de substanțele de contact (diverse picături, soluții de spălat, detergentul sau balsamul de rufe) pot fi cauze de edeme palpebrale. Dar, în afară de pleoape umflate, conjunctivita se manifestă prin „ochi roșii”, prurit (mâncărime) și secreții oculare. O altă cauză de umflare a unei singure pleoape poate fi un orjelet, adică popularul urcior. Aceste inflamații necesită consult și tratament oftalmologic, ne sfătuiește medicul pediatru.

  Ce alte cauze mai pot fi responsabile de apariția unor pleoape umflate la bebeluși? Diverse afecțiuni renale. Dr. Cosmina Cristea ne semnalează faptul că ele se manifestă doar cu ochi umflați care pot afecta atât pleoapa superioară, dar și pleoapa inferioară. În plus, aceste umflături nu sunt pruriginoase, durează mai multe zile sau reapar la anumite intervale. În cazul unor asemenea simptome trebuie consultat cât mai rapid un pediatru care va recomanda o serie de investigații.

  Și înțepăturile de insecte pot duce la astfel de edeme. La fel de problematice, mai ales în perioada mersului de-a bușilea, sunt și substanțele iritante – produse de curățenie, detergenți, geluri de duș, etc. Așadar, igiena este esențială în prevenirea umflării pleoapelor, mai ales că un bebeluș duce tot timpul mânuțele la ochi.

  Soluții de la medic pentru pleoape umflate

  Spălarea zonei cu apă este un prim pas pe care îl putem face pentru a-l ajuta pe cel mic. La fel de utile pot fi și pliculețele de ceai înmuiate în apă rece, eficiente în retragerea umflăturii.

  1. Păstrează ochii curați – spală-i cu apă din abundență de două ori pe zi;
  2. Fii atentă la igiena mâinilor – este bine ca mereu să fie curate și unghiile să fie tăiate;
  3. Calmează zona inflamată – poți folosi felii de castravete, plicuri de ceai;
  4. Programează un consult medical – dacă remediile aplicate acasă nu dau rezultate, este indicat să ceri sfatul unui doctor care probabil va prescrie antibiotice, unguente, picături, etc.

  Reacțiile alergice se tratează cu antihistaminice, dar doar la recomandarea medicului. Pentru infecții bacteriene se prescrie de regulă unguente cu antibiotic, iar pentru afecțiuni renale se recomandă o analiză de urină. Însă înainte de a ajunge la pediatru, părintele trebuie să fie atent la toate simptomele manifestate astfel încât diagnosticul pus să fie cât mai corect.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa