Liniștea familiei în perioada erupției dentare. Metode pentru a liniști copilul

Cristina Călin, redactor-șef
perioada erupției dentare

  Momentul în care îi apare bebelușului primul dinte este unul de bucurie. E semn că a crescut, că trece în următoarea etapă a vieții lui. Odată ce vor apărea și simptomele erupției dentare entuziasmul dispare, iar liniștea întregii familii este dată peste cap. Perioada erupției dentare este una destul de dificilă, dar sunt metode pentru a liniști copilul și implicit restul membrilor familiei. 

  Primul dinte va apărea în jurul vârstei de 6 luni, dar sunt situații în care se lasă așteptat până la prima aniversare. Cei 20 de dinți de lapte vor ieși până în jurul vârstei de 3 ani și tot până atunci se vor face simțite simptomele de mai jos.

  Acest articol conține recomandare de produs.

  Simptomele care apar în perioada erupției dentare

  • Salivare excesivă și constantă.
  • Eczemă ușoară pe față și pe piept.
  • Tendința de a băga în gură și mușca tot ce găsește.
  • Tulburări de somn.
  • Gingii inflamate și dureroase.
  • Stare de iritabilitate.

  Cum poți să alini durerea provocată de erupțiile dentare?

  Masează-i gingiile

  Spală-te foarte bine pe mâini și masează-i gingiile. Presiunea pe care o vei pune va elibera din durerea resimțită de faptul că dinții de lapte încearcă să spargă gingiile. Pentru ceva timp bebeșulul tău se va simți mai bine.

  Folosește jucării speciale pentru perioada erupției dentare

  Pe piață se găsesc o mulțime de variante așa că ai de unde alge. Fii atentă la materialele din care sunt realizate! Cel mai bine ar fi să mergi la farmacie pentru a te asigura că achiziționezi un produs autorizat.

  Fă înghețată din lapte

  Din cauza durerilor și a disconfortului mulți bebeluși refuză să mănânce în perioada erupției dentare. O soluție pe care o ai la îndemână este să pui lapte matern sau formula în forme de înghețată pe băț și să i le dai. În felul acesta bebelușul tău va putea rămâne hidratat și hrănit, iar inflamația gingiilor va scădea în intensitate la contactul cu laptele rece. Dacă vrei să încerci această variantă asigură-te că plasezi bebelușul pe o pătură pe care o poate păta, pentru că de îndată ce înghețata va începe să se topească se va face destul de multă mizerie.

  Dă-i să roadă bucăți de măr înghețate

  Taie un măr în patru, scote-i cotorul și semințele și pune-l la rece pentru cel puțin o oră. După aceea, dă-i-l bebelușului tău și lasă-l să îl molfăie. În tot acest timp nu îl lăsa nesupravegheat pentru că riscul de a se îneca este mare. Trebuie să te asiguri că nu rupe bucăți de măr care să îi ajungă apoi pe căile respiratorii și să i le blocheze.

  Ține-ți bebelușul în brațe cât poți de mult

  Cea mai bună variantă este alegerea unui sistem de purtare care să îți permită și ție să te miști în voie prin casă în timp ce copilul stă foarte aproape de tine. Se va simți mult mai bine!

  Șterge-l tot timpul de salivă în perioada erupției dentare

  Chiar dacă nu îi va alina durerea de gingii, faptul că îi menții fața curată îi va crește confortul. Saliva în abundența va duce la apariția eczemelor atât în jurul gurii, cât și pe bărbie și pe piept și este ultimul lucru de care aveți nevoie.

  Folosește geluri pentru perioada erupției dentare

  Gelurile gingivale sunt cele mai potrivite pentru că au acțiune locală și ajută la atenuarea durerii. Anaftin Baby este o variantă bună pentru că are ingrediente verificate pentru bebeluși și acționează acolo unde este nevoie.

  Anaftin Baby nu conține anestezic sau alte substanțe cu posibile efecte secundare și interacțiuni periculoase cu alte substanțe.

  Iată care este principiul de funcționare: gelul, aplicat cu o periuță din silicon care masează delicat gingiile, formează imediat o peliculă stabilă pe zona afectată. Componentele naturale ale gelului reduc durerea și îi permit copilului să doarmă bine noaptea sau să se joace în timpul zilei. Gelul poate fi aplicat de câte ori e nevoie, iar pentru ca pelicula să nu fie îndepărtată este recomandată folosirea după mese și înainte de somn.

  Folosește piureuri de legume sau fructe reci

  Înainte de a-i da să mănâce pune piureurile la frigider. Fiind reci vor atenua inflamația de la nivelul gingiilor și vor scădea intensitatea durerii.

  Fă-i masaj la picioare

  Medicii specializați în masaj de reflexoterapie spun că există o strânsă legătură între degetele de la picioare și cap și dinți. De aceea, poți încerca să îi masezi ușor degețelele și tălpile. În orice caz, îl vei gâdila ceea ce îi va provoca plăcere.

  Mângâie-i mai mult

  Știm că faci deja asta, dar este bine să îți reamintim. Strânge-l în brațe, mângâie-l, pupă-l și dă-i toată dragostea ta. Nu se va învăța în brațe! În schimb, va știi că ești acolo lângă el necondiționat și asta îi va da o stare de confort.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa