Tendință nouă în îngriirea nou născuților, cu beneficii uriașe pentru mamă și copil

Monica Gaina
povești de nastere

Următoarea mare mișcare în ceea ce privește nașterile este întârzierea primei băițe a copilului, pentru a promova sănătatea celui mic, alăptarea și legătura mamă-copil.

Cinci spitale din zona Chicago au adoptat politica care presupune întârzierea primei băițe a copilului, în urma studiilor care arată beneficiile acestei metode. Alte numeroase spitale sunt în curs de a adopta această metodă.

Procentul copiilor cu hipotermie în spitalele unde s-a implementat metoda a scăzut de la 29% la 14%. Ratele de hipocalcemie au scăzut de la 21% la 7 la sută în prima lună, în timp ce alăptarea a crescut de la 51% la 71%. Toate datorită vernixului. “Te gândeşti că este acolo pentru un motiv, însă nu am crezut niciodată că acesta este unul atât de important pentru copil”, a declarat asistenta medicală şi cercetătoarea Courtney Buss pentru Chicago Tribune despre substanţa albă, de consistenţa cerii, numită venix caseosa, care îmbracă pielea nou-născutului şi este adesea îndepărtată prea repede. O serie de spitale din S.U.A. au adoptat noua metodă denumită “aşteaptă cu îmbăierea”, ca urmare a cercetărilor lui Courtney.

Întârzierea primei băițe a copilului. Rezultate după nouă luni

După nouă luni de la aplicarea metodei rezultatele cercetărilor erau şi mai concludente, a declarat Buss, deoarece hipotermia nou-născuților a scăzut la 7 la sută iar hipoglicemia neonatală la 4 la sută, în timp ce rata alăptării a ajuns la 78 la sută. Vernix caseosa mai conţine şi proteine cu proprietăţi antimicrobiene care protejează împotriva streptococului de tip B, E. coli şi altor riscuri perinatale comune.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ȘI:

Tăierea cordonului ombilical. De ce e bine să fie tăiat mai târziu

Idea intârzierii îmbăierii nu este nouă

Ideea întârzierii îmbăierii nu este nouă şi este recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care este de părere că: “Îmbăierea ar trebui întârziată până după primele 24 de ore de la naştere. Dacă, din motive culturale, acest lucru nu este posibil, îmbăierea ar trebui întârziată cel puţin 6 ore. Se recomandă folosirea de îmbrăcăminte adecvată pentru nou-născut. Mama şi copilul nu ar trebui despărţiţi. Ar trebui să stea împreună 24 de ore din 24.” Articolul continuă mai jos:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ȘI:

Proceduri moderne pentru salvarea bebelușilor: de la clampare tardivă la hipotermia controlată

Educarea părinţilor, cea mai mare provocare

Cea mai mare provocare, este de părere Courtney Buss, o reprezintă educarea părinţilor spre adoptarea unei schimbări culturale, lăsându-le în acelaşi timp acestora dreptul de a alege când să fie îmbăiat nou-născutul.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook,unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa