Mituri despre rotavirus. Faci mai bine boala sau vaccinul?

Ramona Dinescu

Rotavirus este cel mai comun virus care cauzează gastroenterite acute, cu simptome precum diaree severă, vomă, dureri abdominale și febră. Unui astfel de virus i s-a fabricat și un vaccin care să acționeze împotriva lui și ca în cazul oricărui vaccin, există și mituri menite să-l demonteze.

Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, susține că infecția cu rotavirus este una virală care se transmite foarte ușor de la o persoană la alta, în special în rândul copiilor. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ jumătate de milion de copii au murit din cauza rotavirusului în anul 2008. Majoritatea acestor decese au avut loc în zonele sărace, subdezvoltate unde situația sanitară, nutriția și accesul la vaccinare sunt dintre cele mai precare.

Însă, rotavirusul poate ucide copii mici, indiferent de locul în care trăiesc. Într-adevăr, sistemul imunitar este mai sănătos în cazul copiilor bine hrăniți, însă marea diferență, pare că o fac vaccinurile împotriva acestui virus.

Un nou studiu confirmă faptul că dozele de vaccin împotriva rotavirusului sunt extrem de eficiente în prevenirea episoadelor severe de infecție cu rotavirus.

Trei mituri despre rotavirus

Există însă, ca în cazul oricăror vaccinuri, trei mituri menite să demonteze eficiența vaccinului împotriva infecției cu rotavirus.

Primul mit susține că infecția cu rotavirus este ușoară pe care toți o contactăm și în urma căreia supraviețuim.

Al doilea mit este că „e mai bine să contactăm infecția în mod natural” decât prin intermediul unui vaccin fabrica de mâna omului. În ambele cazuri, acești falși experți concluzionează că vaccinarea nu este necesară.

Al treilea mit susține că vaccinul împotriva rotavirusului este periculos, iar infecția naturală nu este.

Toate cele trei mituri sunt ușor de demontat doar privind experiența clinică a ultimului deceniu și comparând-o cu cea din anii de dinaintea inventării vaccinului. Lucrurile acestea se reflectă și în studii efectuate de cei mai mari specialiști din lume.

Era o vreme, nu demult când noi toți, nu aveam o rată de supraviețuire semnificativă în fața vomei, diareei și deshidratării asociate cu rotavirusul.

În plus, nu există dovezi care să arate că cei mici, copiii din ziua de azi, sunt mai sănătoși și mai bine hrăniți decât în urmă cu una sau două generații.

A spune că a contacta rotavirusul (sau oricare altă boală ce poate fi prevenită prin vaccinare) este mai bine decât să te vaccinezi, este o gândire puțin absurdă. Este ceva de genul „ce nu te omoară, te face mai puternic”, lucru periculos și fals, dacă e să simplificăm comparația.

În sfârșit, evaluarea venită în urma cercetărilor științifice și experiența clinică rezultată în urma administrării a milioane de doze de vaccin împotriva rotavirusului în ultimii 10 ani, indică faptul că vaccinul nu este deloc periculos.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa