„În rujeolă, bebelușii sunt protejați de anticorpii de la mamă doar în primele 4-6 luni”

Geta Roman, director editorial
dr-alexis-cochino rujeolă

Rujeola continuă să fie o problemă în România, cazuri noi fiind diagnosticate în fiecare săptămână. Medicul pediatru Alexis Cochino răspunde pe scurt la câteva întrebări esențiale despre rujeolă.

Totul despre mame: Care sunt primele semne de rujeolă?

Dr. Alexis Cochino: Rujeola se manifestă cu febră mare şi persistentă, alterarea stării generale, erupţie cutanată (pete roz mari, cu extensie pe întreg corpul), pneumonie sau encefalită, cât şi prin posibila complicare imediată cu suprainfecţii bacteriene (otită, pneumonie, etc.) sau tardivă, cu o formă de encefalită, care are evoluţie lentă, dar de neoprit spre deces, şi pentru care nu există tratament.

Totul despre mame: Cât timp este contagioasă?

Dr. Alexis Cochino: Rujeola este contagioasă patru zile înainte de apariţia erupţiei şi patru zile după acest moment. Bolnavii trebuie izolaţi aproximativ şapte zile după debutul erupţiei.

Totul despre mame: Se spune că micuții până într-un an au imunitate natural. Atunci de ce se îmbolnăvesc?

Dr. Alexis Cochino: Chiar dacă mama are anticorpi, protecția transmisa copiilor este eficientă doar în primele 4-6 luni de viață.

Totul despre mame: Care sunt primele măsuri pe care trebuie să le ia un părinte?

Dr. Alexis Cochino: Prima măsura este combaterea febrei și apoi prezentarea la medic.

Totul despre mame: Cât de important este să ne adresăm imediat medicului?

Dr. Alexis Cochino: Foarte, foarte important. Rujeola se poate complica cu pneumonie sau encefalită.

Totul despre mame: Cum se tratează boala la copiii sub 1 an?

Dr. Alexis Cochino: Pentru rujeolă nu există tratament!!! De asta este nevoie de vaccinare. Restul sunt doar măsuri de susținere.

Totul despre mame: Cu ce sechele poate rămâne un copil care face rujeolă și nu a fost vaccinat?

Dr. Alexis Cochino: Copilul poate face complicații pulmonare, neurologice, cardiace, etc. Din păcate, nu trebuie să scoatem din calcul și posibilitatea decesului care, în acest caz, este foarte ridicată. În rest, majoritatea sunt infecții secundare, din cauza afectării sistemului imunitar de către rujeolă.

Informațiile esențiale despre rujeolă

Confundabilă la prima vedere cu rubeolarujeola este mult mai gravă decât sora ei mai mică. Denumirea “pojar”, cu care e cunoscută la noi, este descriptivă pentru principalele simptome: febră foarte înaltă, de până la 40,5 grade Celsius, și erupția ca para focului. 

La fel ca mai toate bolile copilăriei, rujeola are o origine virală. Virusul care provoacă rujeola este unul de tip ARN, strâns înrudit cu virusurile pestei bovine și al răpciugii canine. Acesta poartă numele de virus rujeolic și face parte din genul Morbillivirus, familia Paramyxoviridae, din care se trag și virusul urlian (care determină oreionul), cel sincițial respirator (cauză a majorității infecțiilor respiratorii servere) și virusurile parainfluenzae (responsabile de apariția răcelilor).

Cum se răspândește rujeola? Virusul, mai activ în lunile reci

Rujeola se răspândește pe aceleași căi clasice și anume prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale pe care persoana infectată le împrăștie în jur când tușește, strănută, râde sau vorbește.

Transmiterea indirectă, adică prin contactul cu diferite obiecte contaminate (jucării, mobilier etc.) este rară în cazul rujeolei, însă nu imposibilă.

O veste bună în legătură cu virusul rujeolic este că acesta are un timp scurt de supraviețuire (mai puțin de 2 ore) în aer sau pe suprafețe, precum și o sensibilitate deosebită la solvenți organici (soluții de curățare), căldură și ultraviolete. În schimb, rezistă foarte bine la frig (poate fi conservat ani de zile la -70 grade C). Din aceste motive, virusul este mult mai activ în lunile reci și cu soare puțin. Cu toate acestea, au fost ani în care cele mai cazuri de rujeolă s-au înregistrat în a doua jumătate a primăverii (aprilie-mai).

Copiii nevaccinați cu vârste sub 5 ani au cel mai mare risc de complicații și deces. Și femeile nevaccinate sunt de asemenea la risc. „Femeile care se infectează cât sunt gravide riscă complicații severe, iar sarcina se poate finaliza cu avort sau naștere prematură”, potrivit documentelor Organizației Mondiale a Sănătății.

Rujeola omoară 13 oameni pe oră, cei mai mulți copii sub 5 ani.

NB: Singura metodă de prevenire a bolii rămâne vaccinarea. Despre vaccinarea care protejează de rujeolă, puteți citi AICI

Vă recomandăm și următoarele articole legate de rujeolă și complicațiile posibile: 

 

Te-ar mai putea interesa