Iritația de scutec provocată de candida

Ramona Dinescu

Iritația de scutec este o problemă de care suferă foarte mulți bebeluși și, ca părinte, e greu să-ți vezi copilul experimentând așa ceva. Primul lucru la care ne gândim este cum să facem să-l ajutăm pe cel mic să scape de simptome, însă înainte de toate trebuie să identificăm tipul iritației.

Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru spune că există trei tipuri de iritație de scutec: dermatita de contact, iritația provocată de amoniacul din urină și iritația provocată de infecția cu candida.

Dermatita de contact poate apărea în zona din jurul taliei, a picioarelor sau a fundulețului. Poate arăta ca o urticarie, poate fi asemănătoare urmelor lăsate de biciuială sau poate avea aspectul unor punctulețe roșiatice asemănătoare cu iritația provocată de căldură. Acest tip de dermatită, de obicei are două cauze: frecarea sau alergia la anumite materiale. Dacă se concentrează pe zona taliei și a picioarelor, frecarea pielii de scutec sau anumite materiale poate fi cea mai credibilă cauză. Dacă se răspândește peste fese, o alergie la anumite materiale poate fi suspectată.

Pentru a înlătura motivul frecării, poți încerca să alegi niște scutece care se mulează mai bine pe corpul copilului, mai ales dacă are coapse dolofane. Dacă vinovată este alergia, de obicei aceasta se manifestă la materiale sintetice, motiv pentru care poți alege scutece din fibre naturale.

Arsura provocată de amoniac are un aspect plat și seamănă cu o iritație provocată de covor. În mod normal apare pe fese și arată ca o pată roșie, rotundă, ce variază în dimensiuni. Pielea este adesea sensibilă la atingere. De asemenea, organele genitale exterioare ale copilului pot avea culoarea roșie. Această formă de iritație, de obicei este cauzată de excesul de umiditate sau de sensibilitatea la detergent. Poți încerca să schimbi detergentul cu unul sensitive, să-i schimbi bebelușului scutecul mai des și să folosești creme pentru iritația de scutec.

Iritația provocată de candida este ușor de recunoscut. Se aseamănă cu o acnee, cu mici umflături și pustule ce apar ca niște bășicuțe pline cu lichid sau asemănătoare pojarului. De obicei apare pe organele genitale și se poate răspândi pe coapse, abdomen, talie și chiar în cutele genitale. Uneori, iritația provocată de candida este acompaniată de apariția aftelor bucale. Cauza este de cele mai multe ori legată de dietă.

Primele două tipuri de iritație de scutec  pot fi tratate cu ajutorul unguentelor și al unor schimbări legate de produsele pe care le folosești pentru îngrijirea copilului. Iritația provocată de candida ar putea necesita un efort suplimentar pentru a fi eradicată.

Din ce cauză apare iritația de scutec provocată de candida?

Iritația de scutec provocată de candida este singura formă de dermatită de scutec cauzată de o infecție a pielii. În mod normal, provine fie de la nivelul tractului intestinal superior sau inferior, fie de la mama care alăptează și este infectată cu candida. Vinovată este candida albicans, o ciupercă mică ce trăiește în tractul intestinal.

Riscul de iritație de scutec provocată de candida crește atunci când bebelușului sau mamei care alăptează li s-au administrat antibiotice. Unele medicamente, precum amoxicilina, administrate bebelușilor, au rolul de a omorî bacteriile prietenoase ale sistemului digestiv și încurajează suprapopularea cu candida. Acesta este momentul în care bebelușii pot fi predispuși la infecția cu candida. Această ciupercă adoră să crească într-un mediu umed, cald și întunecat, ca cel de sub scutec.

Tratamentul pentru iritația de scutec provocată de candida

Primul pas pentru a scăpa de iritația de scutec provocată de candida este de a păstra pielea copilului cât mai curată cu putință. Spală zona afectată la fiecare schimbare de scutec folosind un săpun sensitive. Nu freca pielea în timp ce o speli sau o usuci pentru că se va irita și mai mult, iar iritația se poate răspândi. Folosește șervețele pentru pielea sensibilă, fără miros sau o bucată curată de bumbac pentru a spăla și a usca copilul. Lasă pielea cât mai mult să respire, adică încearcă să ții copilul cât mai mult timp dezbrăcat.

Schimbă-i scutecul frecvent pentru că bacteria va dispărea cu atât mai repede cu cât zona afectată este mai uscată.

Tratează pielea cu creme sau unguente antifungice care sunt 100% naturale și nu conține chimicale. Asigură-te ca scutecele sunt mărimea potrivită ca să nu existe riscul de frecare și iritare a zonei.

Atenție și la dieta copilului. Într-o astfel de situație, zahărul din alimentație sau chiar cel din fructe poate fi benefic dezvoltării candidei. Dacă bebelușul este destul de mare, iaurtul poate fi un aliment de bază pentru a scăpa de această problemă.

Nu folosi pudră pentru îngrijirea pielii ce conține amidon de porumb. Acesta este o sursă de supraviețuire pentru candida.

În concluzie, deși este o afecțiune destul de comună, bebelușul tău nu ar trebui să sufere de pe urma iritației de scutec provocată de candida dacă urmezi aceste instrucțiuni și, bineînțeles, sfatul medicului.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Te-ar mai putea interesa