Iritația de scutec este o problemă de care suferă foarte mulți bebeluși și, ca părinte, e greu să-ți vezi copilul experimentând așa ceva. Primul lucru la care ne gândim este cum să facem să-l ajutăm pe cel mic să scape de simptome, însă înainte de toate trebuie să identificăm tipul iritației.
Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru spune că există trei tipuri de iritație de scutec: dermatita de contact, iritația provocată de amoniacul din urină și iritația provocată de infecția cu candida.
Tipuri de iritații de scutec
Dermatita de contact
Poate apărea în zona din jurul taliei, a picioarelor sau a fundulețului. Poate arăta ca o urticarie, poate fi asemănătoare urmelor lăsate de biciuială sau poate avea aspectul unor punctulețe roșiatice asemănătoare cu iritația provocată de căldură. Acest tip de dermatită, de obicei are două cauze: frecarea sau alergia la anumite materiale. Dacă se concentrează pe zona taliei și a picioarelor, frecarea pielii de scutec sau anumite materiale poate fi cea mai credibilă cauză. Dacă se răspândește peste fese, o alergie la anumite materiale poate fi suspectată.
Pentru a înlătura motivul frecării, poți încerca să alegi niște scutece care se mulează mai bine pe corpul copilului, mai ales dacă are coapse dolofane. Dacă vinovată este alergia, de obicei aceasta se manifestă la materiale sintetice, motiv pentru care poți alege scutece din fibre naturale.
Arsura provocată de amoniac
Are un aspect plat și seamănă cu o iritație provocată de covor. În mod normal apare pe fese și arată ca o pată roșie, rotundă, ce variază în dimensiuni. Pielea este adesea sensibilă la atingere. De asemenea, organele genitale exterioare ale copilului pot avea culoarea roșie. Această formă de iritație, de obicei este cauzată de excesul de umiditate sau de sensibilitatea la detergent. Poți încerca să schimbi detergentul cu unul sensitive, să-i schimbi bebelușului scutecul mai des și să folosești creme pentru iritația de scutec.
Iritația provocată de candida
Este ușor de recunoscut. Se aseamănă cu o acnee, cu mici umflături și pustule ce apar ca niște bășicuțe pline cu lichid sau asemănătoare pojarului. De obicei apare pe organele genitale și se poate răspândi pe coapse, abdomen, talie și chiar în cutele genitale. Uneori, iritația provocată de candida este acompaniată de apariția aftelor bucale. Cauza este de cele mai multe ori legată de dietă.
Primele două tipuri de iritație de scutec pot fi tratate cu ajutorul unguentelor și al unor schimbări legate de produsele pe care le folosești pentru îngrijirea copilului. Iritația provocată de candida ar putea necesita un efort suplimentar pentru a fi eradicată.
Din ce cauză apare iritația de scutec provocată de candida?
Iritația de scutec provocată de candida este singura formă de dermatită de scutec cauzată de o infecție a pielii. În mod normal, provine fie de la nivelul tractului intestinal superior sau inferior, fie de la mama care alăptează și este infectată cu candida. Vinovată este candida albicans, o ciupercă mică ce trăiește în tractul intestinal.
Riscul de iritație de scutec provocată de candida crește atunci când bebelușului sau mamei care alăptează li s-au administrat antibiotice. Unele medicamente, precum amoxicilina, administrate bebelușilor, au rolul de a omorî bacteriile prietenoase ale sistemului digestiv și încurajează suprapopularea cu candida. Acesta este momentul în care bebelușii pot fi predispuși la infecția cu candida. Această ciupercă adoră să crească într-un mediu umed, cald și întunecat, ca cel de sub scutec.
Tratamentul pentru iritația de scutec provocată de candida
Primul pas pentru a scăpa de iritația de scutec provocată de candida este de a păstra pielea copilului cât mai curată cu putință. Spală zona afectată la fiecare schimbare de scutec folosind un săpun sensitive. Nu freca pielea în timp ce o speli sau o usuci pentru că se va irita și mai mult, iar iritația se poate răspândi. Folosește șervețele pentru pielea sensibilă, fără miros sau o bucată curată de bumbac pentru a spăla și a usca copilul. Lasă pielea cât mai mult să respire, adică încearcă să ții copilul cât mai mult timp dezbrăcat.
Schimbă-i scutecul frecvent pentru că bacteria va dispărea cu atât mai repede cu cât zona afectată este mai uscată.
Tratează pielea cu creme sau unguente antifungice care sunt 100% naturale și nu conține chimicale. Asigură-te ca scutecele sunt mărimea potrivită ca să nu existe riscul de frecare și iritare a zonei.
Atenție și la dieta copilului. Într-o astfel de situație, zahărul din alimentație sau chiar cel din fructe poate fi benefic dezvoltării candidei. Dacă bebelușul este destul de mare, iaurtul poate fi un aliment de bază pentru a scăpa de această problemă.
Nu folosi pudră pentru îngrijirea pielii ce conține amidon de porumb. Acesta este o sursă de supraviețuire pentru candida.
În concluzie, deși este o afecțiune destul de comună, bebelușul tău nu ar trebui să sufere de pe urma iritației de scutec provocată de candida dacă urmezi aceste instrucțiuni și, bineînțeles, sfatul medicului.
Ciuperca de piele la copii
La ce te gândești când auzi cuvântul ciupercă? Da, știu, ca ceva de mâncare! Din punct de vedere medical, însă dar ciuperca se referă și la un tip de germen cu care atât copii, cât și adulții pot intra în contact.
Acest germen este inofensiv de cele mai multe ori, dar uneori poate provoca o problemă numită infecție fungică. Nu sună tocmaigrozav, dar nici nu e sfârșitul lumii, pentru că cei mici se întâlnesc cu astfel de ciupercă cel puțin odată.
De ce copiii fac infecții fungice?
Mulți copii fac infecții fungice. Copiilor le place să împartă lucrurile, iar unele dintre aceste infecții sunt contagioase, ceea ce înseamnă că se răspândesc cu ușurință de la o persoană la alta. Contactul apropiat sau împărțirea unui pieptene sau perie de păr cu cineva reprezintă o sursă de infectare.
Deoarece ciupercile au nevoie de un loc cald, întunecat și umed pentru a crește, dușurile publice, piscinele, vestiarele și chiar și căldura pantofilor și șosetelor le pot oferi „șansa” ca un copil să o ia.
Administrarea de antibiotice poate fi, de asemenea o sursă de a dezvolta co ciupercă de piele. Antibioticele scapă de germenii care ne îmbolnăvesc, dar pot, de asemenea, ucide multe dintre bacteriile inofensive din corpul nostru. Aceste bacterii inofensive luptă în mod normal cu drojdia pentru un loc în care să trăiască, dar când antibioticele le ucid, drojdia este liberă să crească.
Uneori, o ciupercă poate infecta copiii dacă au o tulburare a sistemului imunitar (aceasta înseamnă că corpul lor nu poate lupta împotriva anumitor tipuri de infecții). Acest lucru este rar, dar se întâmplă.
Tipuri de ciuperci de piele la copii
Ciupercile pot fi găsite pe diferite părți ale corpului. Iată câteva tipuri comune de infecții fungice:
- Tinea este un tip de infecție fungică a părului, pielii sau unghiilor. Când este pe piele, tinea începe de obicei ca o mică zonă roșie de dimensiunea unui bob de mazăre. Pe măsură ce crește, se răspândește în formă cerc sau inel. Tinea este adesea numită pecingine, deoarece poate părea că arată ca niște viermi mici sub piele (dar, desigur, nu sunt!).
Deoarece ciupercile care provoacă tinea (pecingine) trăiesc în diferite părți ale corpului, ele sunt numite după partea corpului pe care o infectează. Pecinginele scalpului se găsesc pe cap, iar pecinginele corpului afectează orice alte zone ale pielii. - Piciorul atletului alt tip de infecție fungică care apare de obicei între degetele de la picioare, dar poate afecta și unghiile de la picioare și partea de jos sau părțile laterale ale picioarelor.
- Mâncărimea inghinală și anală este o infecție fungică a inghinului și a coapselor superioare. Chiar dacă este mai frecventă la băieți și bărbați, poate fi întâlnită și la fete.
- Candida este o drojdie, asemănătoare cu o ciupercă. Cel mai adesea afectează pielea din jurul unghiilor sau zonele moi și umede din jurul deschiderilor corpului. Erupția cutanată de scutec la bebeluși poate fi de la un tip de infecție cu candidoză, la fel ca afta (pete albe care se găsesc adesea în gura bebelușilor).
- Pitiriazisul versicolor Este o erupție cutanată cauzată de o ciupercă care trăiește în mod normal pe pielea umană. Poate apărea peste piept, umeri și spate și este frecventă la adolescenți.
Cum scapi copilul de ciuperca de piele
Nu este prea grei să scapi copilul de o ciupercă de piele. Medicul va analiza la microscop o mică mostră, pentru a stabili ce tip de ciupercă a contactat micuțul.
Odată ce medicul a stabilit ce tip de ciupercă are copilul, cremele și șampoanele speciale antifungice îl pot ajuta să scape de ea. Uneori, medicul va prescrie un medicament cu administrare pe cale orală.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.