Indiciile din scaunul copilului

Ramona Dinescu
scaunul-bebelusului-totul-despre-mame

Scaunul copilului îți poate arata dacă cel mic este sănătos sau nu, dacă a mâncat ceva ce nu i-a făcut bine la stomac sau dacă are viermișori intestinali. Totul este să te uiți cu atenție și să observi indiciile.

Înainte de a avea copii, când le vedeam pe mamele din jurul meu analizând materiile fecale ale bebelușilor lor, spuneam că eu nu o să fac niciodată un lucru atât de scârbos. La vremea respectivă, nu înţelegeam cât de important este acest lucru.

De altfel, chiar medicul neonatolog le recomandă proaspetelor mămici să analizeze fiecare scaun al bebelușului, deoarece acesta conține cele mai importante indicii ale sănătății copilului.

Când ai ajuns la minunatul record de 2000 de scutece schimbate în primul al de viață al copilului tău, te poți lăuda că ai avut pe deplin șanse de a studia culoarea, textura și frecvența scaunelor celui mic și chiar poți primi o diplomă de absolventă a școlii de mamă.

Primul scutec murdar al unui nou născut va conține un scaun lipicios de textura smoalei şi de culoare verde foarte închis, numit meconiu. Aceasta este prima materie fecală eliminată de un bebeluș imediat după naștere. Odată depășită această perioadă, care nu trebuie să te îngrijoreze deloc, va începe munca ta de detectiv. În funcție de dieta celui mic, vei ști cu exactitate când să-ți pui semne de întrebare, iar pentru fiecare situație, vei găsi cele mai potrivite soluții.

Când bebelușul este alăptat…

Înainte de diversificare, scaunul unui bebeluș alăptat exclusiv se va recunoaște la prima vedere. Scaunul lui va fi mai mult fluid decât solid, va avea o culoare galben muștar și va fi aproape fără nici un miros.

Laptele praf schimbă datele problemei

Scaunele bebelușilor care sunt hrăniți cu lapte praf sunt de obicei de culoare verzuie sau galben închis, sunt mai tari și mai mirositoare.

Detalii despre frecvența la care trebuie să te aștepți atunci când vine vorba de scaunul bebelușului poți găsi aici, însă frecvența materiilor fecale este mai puțin importantă față de consistența și efortul pe care îl face cel mic pentru a face caca. Cel mai important indiciu care ți-ar putea arăta că cel mic are o dezvoltare normală este faptul că are poftă de mâncare, câștigă în greutate și nu plânge din cauza durerilor abdominale sau balonărilor.

Introducerea alimentelor solide

În momentul în care cel mic va depăși vârsta de șase luni, este normal să începi să-i introduci mâncarea solidă. Acum să te ții! Schimbatul scutecelor va deveni din ce în ce mai dezagreabil. Zahărul din fructe și legumele vor modifica cantitatea și tipurile bacteriilor din colonul bebelușului. Acest lucru, de obicei, nu influențează frecvența scaunelor celui mic (în anumite cazuri cei mici se pot constipa), însă acestea pot deveni maronii la culoare, mai tari la consistență și mult mai urât mirositoare. Uneori pot căpăta culoare alimentelor consumate de bebelușul tău la ultima masă, ceea ce înseamnă că nu trebuie să te sperii dacă, atunci când vei schimba scutecul murdar al celui mic, vei descoperii un „caca” portocaliu aprins. Această culoare provine de la morcovii pe care i-a molfăit la masa de prânz. De asemenea, odată ce prâslea va începe să guste și altceva în afară de lapte, este absolut normal să găsești în scaunul lui bucăți nedigerate de mâncare. Atenție la banana: după primele guri de banană, în scaunul bebelușului vei observa niște mici firișoare negre asemănătoare unor viermișori. Nu te împacienta, sunt doar fragmente minuscule din banană. Nu e nevoie să faci analize, așa cum am făcut eu, convinsă fiind că bebelușul meu are o armată de viermișori intestinali.

Ce faci când are diaree?

Dacă într-o bună zi scaunul copilului tău este moale, apos şi mult mai des decât de obicei, vinovat ar putea fi un virus stomacal care apare cel mai adesea în lunile de vară și este cauza multor cazuri de diaree. O alergie la lapte sau la un anumit aliment, schimbările din dieta mamei care alăptează, consumul excesiv de suc (în special suc de pere sau de mere) sau anumite antibiotice, pot de asemenea duce la apariția diareei.

Dacă bebelușul tău are scaune apoase mai mult de două zile, ar fi bine să ceri sfatul medicului pediatru. Dacă cel mic nu a împlinit trei luni de viață, în nici un caz nu trebuie să aștepți atât până să anunți doctorul! La primul scaun apos pe care îl sesizezi, este bine să suni imediat specialistul, mai ales dacă diareea este însoțită de sânge sau de stări de vomă.

Este bine de știut că majoritatea cazurilor blânde de diaree durează între două și cinci zile. Însă dacă cel mic continuă să aibă probleme cu reținerea lichidelor în organism, se poate deshidrata. Trebuie să suni imediat pediatrul dacă observi că bebelușului tău i-au apărut niște pete pe craniu, are gura uscată, plânge fără lacrimi, prezintă urinări întrerupte, este letargic și refuză să mănânce!

Cauzele și formele de constipație

Dacă cel mic nu a mai avut scaun de vreo două, trei zile, iar atunci când, în sfârșit, a reușit, acesta este tare și uscat, trebuie să te gândești imediat că ar putea să fie constipat. Unui copil mai mare de șase luni i se poate introduce în alimentație puțin suc de mere sau de prune, deoarece acestea ajută la reținerea apei în intestine și determină astfel un scaun mai moale. În nici un caz nu trebuie să-i dai copilului laxative sau alte medicamente pe care nu le-a prescris doctorul.

Concluzia pe care trebuie să o ții minte este aceea că, în cazul în care scaunul celui mic este uscat și conține și câteva firicele de sânge, trebuie să anunți imediat medicul. De cele mai multe ori, când observi sânge în scaunul bebelușului, cauzele ar putea fi unele fisuri anale care se formează din cauza constipației. De asemenea te poți gândi și la o alergie la lactoză sau la o infecție bacteriană care poate apărea în intestine. În aceste cazuri, medicul ar putea să-ți recomande un lapte hipoalergenic pentru cel mic (în cazul în care cel mic nu mai este alăptat).

De obicei, atunci când apare o problemă, medicul specialist îi va face celui mic toate testele și îți va spune cu exactitate ce s-a întâmplat și ce soluții ai la îndemână.

Alte culori și texturi…

Te poți confrunta și cu situația în care cel mic va avea un scaun exploziv. Acest lucru este cauzat de gazele excesive provocate de intoleranța la lapte praf sau de aerul pe care bebelușul îl înghite atunci când plânge sau când suge la sân. În cazuri mult mai rare, scaunul exploziv se produce din pricina unei îngustări sau a unui blocaj anal, iar cel mic trebuie consultat cu atenție de medicul pediatru, care este posibil să vă propună o intervenție chirurgicală.

Atenție, un caca uleios poate apărea din cauza unei absorbții sărace sau a consumului excesiv de grăsimi.

Un scaun deschis la culoare, aproape alb, poate indica posibile disfuncții ale ficatului sau ale bilei. În acest caz, medicul îi va face celui mic teste de sânge şi ecografii pentru a depista problema. Specialiștii sunt de părere că, la unii dintre copii, apariția unor mucozități în materiile fecale este absolut normală, însă, preventiv, ar trebui să știi că acest mucus ar putea indica o alergie la lactoză sau o infecție intestinală.

Îți recomandăm ”Cartea Bebelușului”, cel mai important ghid al primilor ani alături de cel mic. Aceasta este disponibilă AICI.

Citește și:

Diareea la bebeluşi: cauze şi tratament
Bebelușul tău are probleme cu burtica?
Hernia ombilicală la copii

Te-ar mai putea interesa