Indiciile din scaunul copilului. Scaun diareic la bebeluși și alte motive de îngrijorare

Indicii din scaunulul copilului trebuie să cauți în primul an de viață, deoarece „caca” rămâne unul dintre principalii indicatori ai stării lui de sănătate. De aceea e atât de important să recunoşti un „scăunel” normal de unul cu probleme!

Ramona Dinescu
indicii din scaunul copilului
Caută indicii în scaunul copilului pentru a depista din timp o eventuală problemă de sănătate.

Scaun diareic la bebeluși poate speria orice proaspătă mamă. Scaunul copilului îți poate arata dacă cel mic este sănătos sau nu, dacă a mâncat ceva ce nu i-a făcut bine la stomac sau dacă are viermișori intestinali. Totul este să te uiți cu atenție și să observi indiciile.

Când ai ajuns la minunatul record de 2000 de scutece schimbate în primul al de viață al copilului tău, te poți lăuda că ai avut pe deplin șanse de a studia culoarea, textura și frecvența scaunelor celui mic și chiar poți primi o diplomă de absolventă a școlii de mamă.

Indicii din primul scaun al copilului

Aţi trecut cu bine de naştere şi deja eşti îngrijorată. Face sau nu face? Câteva ore mai târziu, respiri uşurată. A făcut! Dar arată tare ciudat. Aşa e normal? Dacă „ciudat” înseamnă negru-verzui şi lipicios, e perfect normal. Încă două-trei zile de asemenea „bucurii” şi meconiul va fi eliminat complet din intestinul nou-născutului.

  • Din a treia lună de viaţă intrauterină, bebeluşul începe să înghită lichid amniotic, pe care apoi îl metabolizează şi îl elimină ca pipi.
  • Lichidul amniotic conţine însă şi reziduuri care se adună în intestin, pe măsură ce acesta se maturizează.
  • Imediat după naştere, colostrul acţionează ca un laxativ şi provoacă primele mişcări intestinale şi primul scaun. De regulă, în primele 24 de ore de după naştere.
  • O dată cu laptele tău, aspectul scăunelului se schimbă, cam din a treia zi de viaţă a bebeluşului.

Semnal de alarmă! Dacă au trecut 24 de ore, iar bebe nu a „produs” nimic, anunţă asistenta sau medicul neonatolog. Ar putea fi vorba despre o obstrucţie intestinală.

Primul scutec murdar al unui nou născut va conține un scaun lipicios de textura smoalei şi de culoare verde foarte închis, numit meconiu. Aceasta este prima materie fecală eliminată de un bebeluș imediat după naștere.

Odată depășită această perioadă, care nu trebuie să te îngrijoreze deloc, va începe munca ta de detectiv. În funcție de dieta celui mic, vei ști cu exactitate când să-ți pui semne de întrebare, iar pentru fiecare situație, vei găsi cele mai potrivite soluții.

Indicii din scaunul copilului în funcție de alimentație

Bebelușii alăptați

Înainte de diversificare, scaunul unui bebeluș alăptat exclusiv se va recunoaște la prima vedere. Scaunul lui va fi mai mult fluid decât solid, va avea o culoare galben muștar și va fi aproape fără nici un miros.

Dacă laşi copilul să adoarmă la sân, el nu mănâncă aşa cum trebuie, are parte doar de laptele apos sau, dimpotrivă, de prea mult lapte consistent, ceea ce îi dă digestia peste cap. Nu îl lăsa mai mult de 20 de minute la un sân şi nu îl pune la sân la intervale mai mici de 2 ore.

Bebelușii hrăniți cu lapte formulă

Scaunele bebelușilor care sunt hrăniți cu lapte praf sunt de obicei de culoare verzuie sau galben închis, sunt mai tari și mai mirositoare.

Detalii despre frecvența la care trebuie să te aștepți atunci când vine vorba de scaunul bebelușului poți găsi aici, însă frecvența materiilor fecale este mai puțin importantă față de consistența și efortul pe care îl face cel mic pentru a face caca.

Cel mai important indiciu care ți-ar putea arăta că cel mic are o dezvoltare normală este faptul că are poftă de mâncare, câștigă în greutate și nu plânge din cauza durerilor abdominale sau balonărilor.

În perioada diversificării

În momentul în care cel mic va depăși vârsta de șase luni, este normal să începi să-i introduci mâncarea solidă. Acum să te ții! Schimbatul scutecelor va deveni din ce în ce mai dezagreabil.

  • Zahărul din fructe și legumele vor modifica cantitatea și tipurile bacteriilor din colonul bebelușului. Acest lucru, de obicei, nu influențează frecvența scaunelor celui mic (în anumite cazuri cei mici se pot constipa), însă acestea pot deveni maronii la culoare, mai tari la consistență și mult mai urât mirositoare.
  • Uneori pot căpăta culoare alimentelor consumate de bebelușul tău la ultima masă, ceea ce înseamnă că nu trebuie să te sperii dacă, atunci când vei schimba scutecul murdar al celui mic, vei descoperii un „caca” portocaliu aprins. Această culoare provine de la morcovii pe care i-a molfăit la masa de prânz.
  • De asemenea, odată ce va începe să guste și altceva în afară de lapte, este absolut normal să găsești în scaunul lui bucăți nedigerate de mâncare.
  • Atenție la banana: după primele guri de banană, în scaunul bebelușului vei observa niște mici firișoare negre asemănătoare unor viermișori. Nu te împacienta, sunt doar fragmente minuscule din banană. Nu e nevoie să faci analize, așa cum am făcut eu, convinsă fiind că bebelușul meu are o armată de viermișori intestinali.

Laptele matern sau cel praf îmbogățit cu fier ori o combinație între cele două conțin toate substanțele nutritive esențiale pentru bebeluși în primele șase până la nouă luni de viață. Priviți alimentele solide drept o completare la acestea, și nu ca un înlocuitor al laptelui. În cazul copiilor alăptați, cea mai potrivită variantă este să introduceți mâncarea solidă lent, astfel încât să nu ia locul laptelui la sân care este mult mai bogat în substanțe nutritive.

dr. William Sears, „Cartea bebelușului”

Ce faci când are scaun diareic?

Dacă într-o bună zi scaunul copilului tău este moale, apos şi mult mai des decât de obicei, vinovat ar putea fi un virus stomacal care apare cel mai adesea în lunile de vară și este cauza multor cazuri de diaree.

O alergie la lapte sau la un anumit aliment, schimbările din dieta mamei care alăptează, consumul excesiv de suc (în special suc de pere sau de mere) sau anumite antibiotice, pot de asemenea duce la apariția diareei.

Dacă bebelușul tău are scaune apoase mai mult de două zile, ar fi bine să ceri sfatul medicului pediatru. Dacă cel mic nu a împlinit trei luni de viață, în nici un caz nu trebuie să aștepți atât până să anunți doctorul! La primul scaun apos pe care îl sesizezi, este bine să suni imediat specialistul, mai ales dacă diareea este însoțită de sânge sau de stări de vomă.

Este bine de știut că majoritatea cazurilor blânde de scaun diareic la bebeluși durează între două și cinci zile. Însă dacă cel mic continuă să aibă probleme cu reținerea lichidelor în organism, se poate deshidrata. 

Trebuie să suni imediat pediatrul dacă observi că bebelușului tău i-au apărut niște pete pe craniu, are gura uscată, plânge fără lacrimi, prezintă urinări întrerupte, este letargic și refuză să mănânce!

Cauzele și formele de constipație

Dacă cel mic nu a mai avut scaun de vreo două, trei zile, iar atunci când, în sfârșit, a reușit, acesta este tare și uscat, trebuie să te gândești imediat că ar putea să fie constipat.

Constipaţia poate avea o cauză uşor de remediat: e posibil să adaugi prea mult lapte formulă în biberon. Verifică şi respectă cu stricteţe recomandările de pe ambalaj. O altă cauză, pentru copilul alăptat, e dieta mamei. Dacă tu eşti constipată, va fi şi el, aşa că ai grijă să mănânci corect şi să bei cât mai multe lichide.

Unui copil mai mare de șase luni i se poate introduce în alimentație puțin suc de mere sau de prune, deoarece acestea ajută la reținerea apei în intestine și determină astfel un scaun mai moale.

În nici un caz nu trebuie să-i dai copilului laxative sau alte medicamente pe care nu le-a prescris doctorul.

Concluzia pe care trebuie să o ții minte este aceea că, în cazul în care scaunul celui mic este uscat și conține și câteva firicele de sânge, trebuie să anunți imediat medicul.

De cele mai multe ori, când observi sânge în scaunul bebelușului, cauzele ar putea fi unele fisuri anale care se formează din cauza constipației. De asemenea te poți gândi și la o alergie la lactoză sau la o infecție bacteriană care poate apărea în intestine. În aceste cazuri, medicul ar putea să-ți recomande un lapte hipoalergenic pentru cel mic (în cazul în care cel mic nu mai este alăptat).

De obicei, atunci când apare o problemă, medicul specialist îi va face celui mic toate testele și îți va spune cu exactitate ce s-a întâmplat și ce soluții ai la îndemână.

Culoare şi texturăDiagnosticul medicului
Negru, verde, lipicios     Primul scăunel, meconiu
Galben, fluidNormal pentru bebeluşii alăptaţi
Galben închis, granulat sau ca o omletă          Normal pentru bebeluşii alăptaţi
Verde-maroniu, ca piureul de mazăreNormal, dar poate fi diaree
Cu bucăţele de mâncare nedigerate bineNormal în prima diversificare
Verde sau asemănător noroiuluiDiaree sau prea multă lactoză
Maro, nelegat (bucăţele foarte tari), uneori cu urme de sângeConstipaţie
Maro închis sau negru, cu aspect de drojdie uscatăMelenă, sângerare în abdomen
Palid, albicios, nepigmentat, cu aspect de budincăMalabsorbţie sau o problemă hepatică
Roşu sângeriuObstrucţie  
Tabel orientativ pentru depistarea eventualelor probleme

Alte culori și texturi și ce indicii pot da

Te poți confrunta și cu situația în care cel mic va avea un scaun exploziv. Acest lucru este cauzat de gazele excesive provocate de intoleranța la lapte praf sau de aerul pe care bebelușul îl înghite atunci când plânge sau când suge la sân.

În cazuri mult mai rare, scaunul exploziv se produce din pricina unei îngustări sau a unui blocaj anal, iar cel mic trebuie consultat cu atenție de medicul pediatru, care este posibil să vă propună o intervenție chirurgicală.

Atenție, un caca uleios poate apărea din cauza unei absorbții sărace sau a consumului excesiv de grăsimi.

Un scaun deschis la culoare, aproape alb, poate indica posibile disfuncții ale ficatului sau ale bilei. În acest caz, medicul îi va face celui mic teste de sânge şi ecografii pentru a depista problema.

Specialiștii sunt de părere că, la unii dintre copii, apariția unor mucozități în materiile fecale este absolut normală, însă, preventiv, ar trebui să știi că acest mucus ar putea indica o alergie la lactoză sau o infecție intestinală.

Scaun diareic la bebeluși

Vrem, nu vrem, bebelușul tot ajunge la un moment dat să aibă un scaun diareic. Este un fenomen comun și destul de normal, dar trebuie să fii atentă dacă se asociază și cu alte simptome; atunci va fi cazul să discuți neapărat cu medicul pediatru!

Bine, bine, dar ce înseamnă scaun normal la bebeluși?

Nu există niciun răspuns standard despre cum ar trebui să arate scaunul de bebeluș. Deschiderea unui scutec îți va dezvălui un curcubeu de culori și texturi! Acest lucru se datorează faptului că bebelușii pot avea diferite tipuri de caca apoasă sau diaree la diferite vârste și stadii de dezvoltare.

De fapt, există chiar și o diagramă de culori pentru a ajuta părinții să-și dea seama ce reprezintă fiecare culoare pe care o poate avea scaunul bebelușului; așa cum am precizat în tabelul de mai sus. În principiu, orice culoare poate fi ok (cu unele excepții)!

Primul scaun al nou-născutului tău se numește meconiu și nici măcar nu miroase urât. Asta pentru că nu este cu adevărat… caca, ci doar un mod al bebelușilor de a-și curăța intestinele după tot timpul petrecut în uter.

După câteva zile, scaunul bebelușului tău va căpăta o culoare galben-muștar. S-ar putea să fie apos și moale, dar tot nu este diaree decât dacă cel mic are mai multe scaune decât în mod obișnuit.

Scaun diareic la bebeluși. Nu te speria! De cele mai  multe ori este normal!
Scaun diareic la bebeluși. Nu te speria! De cele mai multe ori este normal!

Dar diareea bebelușului?

Bebelușii nou-născuți au, în mod normal, scaune destul de moi, mai ales dacă sunt alăptați exclusiv. De asemenea, fac caca mult – uneori de mai multe ori pe zi. Deci poate fi greu de știut dacă au sau nu diaree.

Cu toate acestea, dacă bebelușul are scaune care curg foarte mult sau mai însemnate cantitativ – poate chiar se scurg din scutec – și sunt mai frecvente decât de obicei, atunci are diaree.

Dacă bebelușul tău este parțial sau complet hrănit cu lapte praf, ar putea avea mai puține scaune apoase ori moi. Laptele de formulă le dă, de obicei, bebelușilor scaune solide, de culoare cafenu deschis. Diareea la bebelușii hrăniți cu lapte praf va fi puțin apoasă, deși culoarea poate varia la fel ca în cazul scaunului normal.

Cauze scaun diareic la bebeluși

Există multe cauze pentru diareea bebelușului. Cele mai multe dintre acestea sunt comune și dispar de la sine. Diareea bebelușului nu durează de obicei mult. În cazuri rare, diareea poate fi un semn că ceva nu este în regulă, iar copilul tău poate avea nevoie de tratament.

Conform healthline.com, un studiu medical efectuat pe 150 de bebeluși a constatat că sugarii care sunt alăptați fac mai rar diaree decât bebelușii care sunt hrăniți parțial sau în completare cu lapte formulă. Aproximativ 27 % dintre bebelușii alăptați au avut diaree des; în timp ce aproape 72 la sută dintre bebelușii care urmau exclusiv formulă au avut diaree des.

Câteva scaune moi nu sunt motiv să alergi cu bebe la spital. Cu totul altfel stau lucrurile în cazul în care scaunele sunt lichide şi se repetă. Sau dacă în scutec descoperi mucus, firişoare de sânge ori puroi. Diareea acută poate avea nenumărate cauze.

Virusuri. Acestea sunt frecvente, mai ales la copiii din colectivităţi (creşă, grădiniţă) sau în familiile în care nu se respectă normele de igienă (adulţii nu prezintă mereu simptome deci nu ştiu că trebuie să se trateze şi să protejeze copilul). Gastroenterocolita virală poate apărea tot timpul anului, dar preferă anotimpul cald.

Bacterii. Tot vara apar şi epidemiile provocate de agenţi microbieni, precum E. coli, Shigella sau Salmonella, pentru că circulaţia lor este mai mare. În asemenea cazuri, vorbim despre toxiinfecţii alimentare, provocate de manipularea improprie a alimentelor.

Paraziţi. O altă cauză a „furtunilor de vară“ din burtica puiului tău poate fi infestarea cu giardia, cauză bănuită, mai ales, în cazul copiilor din creşe şi grădiniţe.

Medicamente. Anumite antibiotice cu spectru larg, ca şi laxativele sau stimulatorii peristalticii intestinale pot provoca episoade diareice serioase.

Alergia și intoleranța la lapte

Alergia la lapte și intoleranța la lapte sunt două lucruri diferite, dar ambele pot provoca uneori scaun diarei la bebeluși. Cu toate acestea, o alergie este mai puțin frecventă. Doar aproximativ 7% dintre bebelușii sub 1 an sunt alergici la laptele de vacă, conform healthline.com.

Acest tip de alergie poate provoca diaree, vărsături sau alte simptome imediat după hrănire sau chiar câteva ore până la câteva zile mai târziu. Majoritatea copiilor ies din această alergie în jurul vârstei de 5 ani.

Intoleranța la lapte apare atunci când stomacul micuțului tău nu poate digera lactoza, zaharurile care se găsesc în lapte. Bebelușul ar putea avea diaree imediat după hrănire, chiar dacă înainte tolera bine acest tip de formulă.

Semnale de alarmă

  • Diareea nu debutează brusc. Cu câteva zile înainte vei constata că bebelușul nu mai are poftă de mâncare, e apatic sau dimpotrivă, neobişnuit de agitat şi nervos.
  • Apar şi vărsăturile deşi această etapă poate lipsi.
  • Abia după aceea apar scaunele lichide, explozive, care pot să ajungă şi până la zece-cincisprezece pe zi.
  •  Îl doare burta, mai puternic înaintea şi în timpul scaunelor diareice.
  • Sugarii se manifestă şi ei, reacţionând la colicile puternice: plâng, se agită, ţipă, îşi freacă picioarele.
  • Dacă diareea este însoţită de febră mare sau vărsături frecvente şi abundente, pericolul de deshidratare creşte. Copilul pierde rapid apă, deci şi săruri esenţiale (sodiu, potasiu).

În toate aceste cazuri, este obligatorie începerea rapidă a rehidratării, urmate de vizita la medicul pediatru.

Cauze rare pentru scaunul diareic al bebelușului

Cauzele foarte rare ale scaunului diareic al bebelușului includ boli grave. Aceste cauze nu sunt obișnuite, dar pot provoca diaree și alte simptome care durează mult timp sau nu dispar deloc.

Cauzele rare ale diareei copiilor includ:

  • infecții grave ale intestinului gros (cum ar fi colita Shigella)
  • infecție cu C. Difficile
  • fibroză chistică
  • tumori neuroendocrine

Efectele scaunului diareic la bebeluși

Dacă belelușul are o criză deosebit de gravă de diaree, fii atentă la efecte secundare grave, cum ar fi deshidratarea. Acest lucru se poate întâmpla uneori bebelușilor pentru că sunt atât de mici. Deshidratarea apare mai ales dacă scaunul diareic al bebelușului este asociat cu vărsături sau febră.

Adresează-te imediat medicului dacă bebelușul are semne sau simptome de deshidratare din cauza diareei. Acestea includ:

  • gură uscată
  • piele uscată
  • refuză mâncarea
  • este ma
  • este iritabil decât de obicei
  • plânge fără a vărsa lacrimi
  • ochi scufundați
  • somnolenţă
  • scutec uscat timp de 8 până la 12 ore

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa