Icterul la nou-născuţi. De ce apare și când este cazul să te îngrijorezi

Icterul este o condiție des întâlnită la nou-născuți. Se manifestă prin acea culoare galbenă a pielii şi albire a ochilor.

TOTUL DESPRE MAME
bebelus icter spital medic
Icterul la nou-născuți nu este o raritate. Întrebați medicul dacă icterului bebelușului vostru este unul fiziologic sau patologic.

Cum se manifestă icterul la nou-născuți? Icterul este o problemă de sănătate des întâlnită la nou-născuți. Se manifestă prin acea culoare galbenă a pielii şi albire a ochilor, ambele cauzate de excesul de bilirubină din sânge. Bilirubina este un pigment biliar, derivat al hemoglobinei.

În mod normal, bilirubina trece prin ficat şi este eliminată odată cu bila prin intestine. Icterul se produce atunci când bilirubina se formează mai repede decât poate ficatul unui nou-născut să o proceseze.

Motivele pentru care icterul apare la nou-născuți:

 • Nou-născuţii produc mai multă bilirubină decât adulţii, deoarece au mai multe celule roşii în sânge.
 • Ficatul unui nou-născut este încă în curs de dezvoltare şi nu este în măsură să elimine bilirubina din sânge.
 • Cantitatea prea mare de bilirubină se resoarbe în intestin, înainte ca bebeluşul să o elimine prin scaun.

În cazuri foarte rare, niveluri ridicate de bilirubină – de obicei mai mari de 25 mg – pot cauza surzenie, forme de paralizie cerebrală, sau alte leziuni ale creierului la unii copii. În cazuri rare, icterul poate indica prezenţa unei alte condiţii medicale, cum ar fi o infecţie a glandei tiroide.

Din ce în ce mai multe dovezi arată că, în cantități mici, bilirubina are efect antioxidant și este benefică.

Un studiu recent a arătat că nou-născuții prematuri care aveau niveluri de bilirubină mai mari, dar nu excesiv, sufereau de mai puține leziuni ale retinei (o problemă a copiilor foarte prematuri) decât cei care aveau niveluri de bilirubină mai joase.

Dr. Jack Newman,”Ghidul pentru alăptare”

Recomandabil ar fi ca toţi nou-născuţii să fie examinaţi în primele zile după naştere, pentru a vedea dacă au sau nu icter.

Tipuri de icter

Cele mai obişnuite forme de icter sunt:

Fiziologic (normal): se petrece la majoritatea nou-născuţilor. Este o formă uşoară de icter şi se datorează imaturităţii ficatului bebeluşului, fapt ce duce la procesarea înceată a bilirubinei. În general apare la două-patru zile de la naştere şi dispare în cel mult săptămâni.

Icterul de prematuritate: se instalează frecvent la copiii născuţi prematur, aceştia fiind şi mai puţin pregătiţi să elimine efectiv bilirubina. Icterul la bebeluşii prematuri trebuie tratat la un nivel al bilirubinei mai mic decât la copiii născuţi la termen, pentru a evita complicaţiile.

Icterul de alăptare: poate apărea atunci când un copil nu primeşte lapte matern suficient, din cauza dificultăţii de alăptare sau pentru că mamei încă nu i s-a declanșat lactația. Acest lucru nu este cauzat de o problemă cu laptele matern în sine, ci de faptul că bebeluşul nu primeşte suficient lapte. Fapt confirmat și de expertul numărul 1 în alăptare, Doctorul Jack Newman:

Motivul pentru care unii copii alăptați au icter mai pronunțat este că nu primesc suficient lapte de la sân. Asta înseamnă că nou-născutul nu are suficiente scaune pentru a îndepărta bilirubina din intestine, prevenind absorbția acesteia înapoi în corp.

Dr. Jack Newman, ”Ghidul pentru alăptare

Alte cauze din care apare icterul la nou-născuți

Icterul laptelui matern: în 1% până la 2% din cazuri, icterul la bebeluşi poate fi cauzat de substanţe produse în laptele matern, care ar putea creşte nivelul de bilirubină şi împiedica eliminarea acesteia. Acest tip de icter se instalează în primele trei-cinci zile şi se ameliorează în cel mult 12 săptămâni.

Incompatibilitatea grupei de sânge (sau Rh): dacă bebeluşul are altfel de grupă de sânge decât mama, aceasta ar putea produce anticorpi care să distrugă celulele roşii din sângele sugarului. Acest lucru creează o acumulare bruscă a bilirubinei în sângele copilului. Icterul de incompatibilitate se poate instala chiar în prima zi de viaţă a micuţului. Odinioară, problemele de Rh cauzau cea mai severă formă de icter, însă, în prezent, acesta poate fi prevenit prin administrarea la mamă de globulină anti Rh în primele 72 ore după naştere (prevenind sinteza de anticorpi care ar putea pune în pericol viitoarele sarcini).

Chiar și icterul patologic aproape întotdeauna lasă fără urmări un bebeluș sănătos născut la termen. Există motive de îngrijorare mai serioase în cazul nou-născuților prematuri sau cu alte afecțiuni. În cazul în care bebelușul vostru face icter – iar majoritatea fac – aflați de la medic despre ce fel de icter este vorba și dacă există motive de îngrijorare. Din experiența mea, gradul de neliniște al părinților este întotdeauna mai mare decât nivelul bilirubinei din sângele copilului.

Dr. William Sears, în „Cartea bebelușului”

Simptomele şi diagnosticul icterului la nou-născuți

Icterul apare de obicei în a doua sau a treia zi după naştere. Este localizat iniţial la nivelul capului, iar ulterior se extinde şi la celelalte segmente ale corpului.

Pielea unui nou-născut icteric va fi galbenă, la început doar în zona feței, apoi şi în zona pieptului şi abdomenului superior şi, în final, pe picioare.

Ar fi recomandat ca medicul să-i examineze pe bebeluși la trei-patru zile de la naştere. Dacă aceștia sunt deja acasă, le revine părinţilor responsabilitatea de a observa apariţia unui icter.

Diagnosticul presupune examinarea clinică a nou-născutului de către medic şi prelevarea unei probe de sânge pentru determinarea nivelului seric de bilirubină. Există posibilitatea unei măsurări aproximative prin folosirea unei lămpi, şi ulterior, dacă nivelul estimat este crescut, se dozează bilirubinemia.

Când să apelezi la doctor

Părinţii trebuie să solicite un consult medical de urgenţă atunci când:

 • icterul se extinde sau devine din ce în ce mai accentuat;
 • nou-născutul face febră de peste 37.8°C (măsurată intrarectal);
 • nou-născutul da semne de suferinţă;
 • nou-născutul nu se hidratează corespunzător sau este somnolent (este obosit mereu, se trezeşte cu dificultate);
 • nou-născutul are convulsii sau spasme;
 • nou-născutul are reflexele atenuate şi este apatic.

Tratamentul icterului

În formele uşoare sau moderate, copilul va reuşi să elimine singur excesul de bilirubină în decurs de 1-2 săptămâni (nefiind necesar un tratament). În cazul unor nivele crescute ale bilirubinei se va practica fototerapia cu lumină albă sau albastră – care creşte oxidarea bilirubinei în compuşi hidrosolubili şi favorizează excreţia ei.

Alăptarea și fototerapia pot merge împreună

Fototerapia poate interfera cu alăptarea, când copilul este ținut la incubator și separat de mamă, avertizează Dr. Jack Newman în ”Ghidul pentru alăptare” și are un șir de recomandări:

 • Copilul nu trebuie să se afle constant sub lumină. El trebuie scos și hrănit ori de câte ori arată că dorește.
 • Ideal este ca fototerapia să aibă loc în salonul în care se află și mama, pentru ca ea să observe semnalele de foame ale copilului.
 • Din cauza fototerapiei, nevoia de fluide a copilului crește cu 15%, de aceea alăptați copiii mai des decât ați face-o dacă nu ar fi sub lumină.

Alăptarea încă din primele ore după naștere ajută la eliminarea bilurubinei în exces. Colostrul funcționează ca un laxativ natural care grăbește eliminarea bilirubinei prin scaun.

Deși poate fi îngrijorător să auzi că ai un copil cu icter, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, copilul poate fi alăptat exclusiv în continuare, iar situația este departe de a fi alarmantă. De fapt, de cele mai multe ori, acești copii sunt cât se poate de normali.

Dr. Jack Newman ”Ghidul pentru alăptare”

În cazurile severe de icter, se vor efectua transfuzii sangvine (înlocuirea sângele nou-născutului cu alt sânge).

Mai multe despre cauzele apariției icterului la nou-născuți și când acesta e semn de îngrijorare, poți citi în ”Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa