Hernia ombilicală la copii. Ce este și cum se tratează

Raluca Dumitrică
Hernia ombilicală la copii bebeluș

Hernia ombilicală la copii, o problemă de sănătate frecventă

Când ne gândim la hernie, imaginea unui adult este cea care ne apare cel mai des în minte. Cu toate astea, mulţi copii de vârste mici şi foarte mici sunt diagnosticați cu hernie obilicală. Dr. Dan Cristea, medic specialist în chirurgie pediatrică şi urologie-pediatrică în cadrul Reţelei Private de Sănătate Regina Maria ne spune de ce apare hernia ombilicală la copii şi care este tratamentul acesteia.

Ce este hernia ombilicala la copii?

Hernia ombilicală reprezintă exteriorizarea conţinutului intraabdominal, învelit în sacul herniar, printr-un orificiu natural situat la nivelul ombilicului, a căror dimensiuni sunt mai mari decât cele normale. La copil, hernia ombilicală este congenitală, cu alte cuvinte defectul peretelui abdominal se formează încă din viaţă intrauterină. De regulă, hernia ombilicală la copii se diagnostichează la naştere sau imediat după naştere, de către medici sau părinţi, prin apariţia unei formaţiuni rotund ovalare, de dimensiuni variabile, la nivel ombilical, care îşi creşte volumul la orice manevre care măresc presiunea intraabdominală – constipaţia, diareea, tuşe, strănut, plânset, etc.

Hernia ombilicală la copii. Consultul de specialitate, edificator pentru stabilirea diagnosticului

Dacă există suspiciunea unei hernii ombilicale, este recomandată prezentarea la un consult de chirurgie pediatrică. De preferinţă, acest consult este bine să fie efectuat cât mai curând, chiar la 1-2 săptămâni de la naştere, deoarece există variante de tratament conservator, nechirurgical, care pot determina reducerea dimensiunilor herniei sau chiar vindecarea completă a acesteia.
Pe de altă parte, hernia ombilicală netratată la vârste mici de regulă persistă sau îşi măreşte dimensiunile. Singură rezolvare în acest caz o constituie intervenţia chirurgicală. Această se poate efectua însă doar la copii mai mari de 2.5 – 3 ani, deoarece operaţia efectuată la vârstă mai mici poate determina recidive.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa