Hemangioamele la nou-născuţi. Sunt ele periculoase?

Mihaela Călin
hemangioamele la nou-născuți

Un hemangiom este o dilatare peste normal a vaselor de sânge. Un copil se poate naşte cu un hemangiom sau angiom sau poate să-i apară la câteva săptămâni de la naştere. Hemangioamele la nou-născuţi arată ca nişte pete roşiatice, plate, şi apar pe faţă sau pe corpul copilului, rareori la nivelul picioarelor sau braţelor.

Hemangioamele reprezintă un motiv de îngrijorare pentru părinţi, mai ales atunci când singura modalitate de tratament este o intervenţie chirurgicală. Dar în cele mai multe cazuri, ele nu prezintă nici un pericol şi nu necesită tratament, fiind doar o problemă estetică, menţionează într-un interviu Dr. Alan Greene, expertul în pediatrie pentru AmericanBaby.com

 Câte tipuri de hemangioame sunt?

  • Hemangiom plat. Aşa cum sugerează şi numele este un semn plat, roşu sau rozaliu-roşiatic cu margini clar delimitate. Acesta poate avea o culoare mai intensă atunci când copilului îi este cald sau are febră, sau când depune efort (plânge, ţipă). Hemangiomul plat apare de obicei pe frunte, pe pleoape sau gât. În timp, acesta devine mai şters, dar nu dispare complet.
  • Hemangiom simplu. Arată ca o pată roşie strălucitoare care apare pe pielea nou-născutului la scurt timp după naştere. În cele mai multe cazuri, dispare în câţiva ani.
  • Hemangiom cavernos. Acesta seamănă cu o frăguţă şi este mult mai roşu şi sinuos decât celelalte două tipuri. De asemenea este moale şi convex. De obicei, în primul an, hemangiomul cavernos creşte mai rapid decât copilul, iar apoi, când cel mic este de vârsta grădiniţei sau în primii ani de şcoală, hemangiomul începe să se atenueze treptat. Acest tip de dilatare a vaselor de sânge poate să apară, de asemenea, pe membrana mucoasă, în interiorul gurii copilului.

Hemangioamele la nou-născuţi nu reprezintă sursă de infecţie

Copilul tău poate avea unul sau mai multe hemangioame de dimensiuni diferite: de mărimea unui nasture sau de mărimea unei roşii cherry. În cazuri extreme, hemangioamele pot ocupa întreag spatele, dar acest lucru se întâmplă foarte rar.

Hemangioamele nu provoacă durere sau mâncărime copilului. Ele nu reprezintă o sursă de infecţie, aşa că nu există nici un motiv să le interzici fraţilor mai mari sau altor copii să se joace cu el. Nu afectează nici femeia gravidă, nici pe bebeluşul ei din burtică. Riscul ca următorul tău copil să aibă asemenea semne din naştere este acelaşi ca la orice copil. Cele mai multe semne vasculare din naştere dispar de la sine încă din copilărie, fără nici un unguent, medicament sau alt tratament.

Porţiunea de piele cu hemangiom pot fi spălată normal cu apă şi săpun şi masată cu loţiune sau ulei pentru bebeluşi. Singurul lucru la care trebuie să fii atentă este protejarea împotriva leziunilor şi băilor de soare. Când pata vascularizată începe să devină mai moale şi se estompează dinspre centru, este cel mai probabil semnul că începe să dispară. Va rămâne totuşi o uşoară decolorare sau un grup de vinişoare.

Hemangioamele la nou-născuţi: când este nevoie de o intervenţie chirurgicală?

În unele situaţii hemangioanele trebuie tratate într-un mod mai radical. Operaţia este necesară în cazul în care semnul din naştere este o ameninţare pentru sănătatea nou-născutului, de exemplu pe pleoapă şi interferează cu vederea.

Dacă observi la hemangiom una din schimbările de mai jos, ia legătura cu medicul pediatru:

  • creştere rapidă;
  • sângerează sau emană o altă secreţie;
  • doare;
  • modificări de culoare;
  • este într-o zonă a corpului expus la iritaţie constantă, de exemplu în zona scutecului;
  • apare brusc şi este însoţit de alte simptome, precum febră şi vărsături.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa