Gemeni născuţi la 23 de săptămâni cu evoluţie excelentă, la Maternitatea Regina Maria din Bucureşti

Raluca Dumitrică
Bebelusi prematuri | Totul despre mame
Cazul celor doi bebelusi nascuti la 23 de saptamani a fost un succes pentru Maternitatea Regina Maria
  Bebelusi prematuri | Totul despre mame
  Cazul celor doi bebeluși născuți la 23 de săptămâni a fost un succes pentru Maternitatea Regina Maria

  Povestea celor doi bebeluşi este o nouă premieră pentru sistemul medical privat din România

  O nouă premieră pentru sistemul medical privat din România a fost înregistrată de Rețeaua de sănătate REGINA MARIA, care a reuşit să gestioneze cu succes cazul a unor gemeni născuți la doar 23 de săptămâni și 6 zile. Echipa departamentului de neonatologie din cadrul Spitalului Băneasa a transformat într-o reuşită cazul celor doi bebeluşi firavi şi delicaţi, născuţi în urmă cu 3 luni cu o greutate de 570 de grame, respectiv 600 de grame. În pofida greutăţii extrem de mici, cei doi copii au avut puterea de a lupta și de a crește, ajungând în prezent să fie nişte bebeluşi puternici.

  Copiii născuți prematur sunt copii speciali

  Potrivit Dr. Mădalina Dobrescu, medic specialist neonatolog, copiii născuți prematur, în cazul de față la 23 de săptămâni și 6 zile, sunt copii foarte speciali, delicaţi, cu funcţii fiziologice fragile. Starea lor se poate schimba de la un minut la altul, oră de oră, iar de aceea este foarte important să fie supravegheați și îngrijiți constant.  Tot aceasta a mai declarat că este un sentiment extraordinar pe care îl ai atunci când poți interveni și salva viețile a doi bebeluși cât palma, iar mulțumirea sa a fost că mămica și gemenii au avut la dispoziţie în Spitalul Băneasa o echipă de medici și asistente cu pregătire specială în Secția de Terapie Intensivă Neonatală care le-au putut oferi tratamentul potrivit, dar şi o aparatură medicală performantă şi infrastructura necesară pentru a putea beneficia de cea mai bună îngrijire. Medicul specialist a concluzionat că toate acestea, alături de puterea celor doi bebeluși, au făcut ca ei să trăiască astăzi și să fie acasă, în sânul familiei.

  Povestea celor doi bebeluşi, un nou succes pentru Regina Maria

  Părinţii copilaşilor şi-au dorit foarte mult al doilea copil și au aflat cu emoție că vor avea gemeni. La 23 de săptămâni și 6 zile mama a simțit că apa s-a rupt, iar naşterea a fost inevitabilă. Sarcina a fost urmărită într-o altă maternitate privată, dar, după ruperea prematură a membranelor la o vârstă de sarcină atât de mică, a fost necesar transferul într-un spital cu Secție de Terapie Intensivă Neonatală. Părinții au ales ca nașterea să aibă loc în Spitalul Băneasa, dedicat mamei și copilului, având încredere în secția de terapie intensivă specializată în îngrijirea prematurilor atât de mici.

  Dr. Mădălina Dobrescu, medicul neonatolog care i-a îngrijit pe cei doi frați, a fost prezentă încă din sala de  naștere, deoarece bebelușii au necesitat stabilizare imediată și suport ventilator specializat. Potrivit acesteia, unul dintre aspectele esențiale care ii preocupă pe medici este să se asigure că nou-născutul respiră adecvat. În acest caz, ambii frați s-au născut cu un sindrom sever de detresă respiratorie, cu plămâni imaturi ce nu produc suficient surfactant – substanță care menține plămânii destinși, capabili să respire. Unul dintre frați a necesitat reanimare la naștere, iar celălalt a fost intubat curând după naștere. Li s-a administrat intratraheal surfactant și au fost susținuți respirator cu ventilație mecanică, iar ulterior a fost posibilă schimbarea suportului respirator cu sistemul „bubble CPAP”, un sistem prin care se administrează pe măscuța nazală un amestec de aer și oxigen în flux continuu, cu același scop de a facilita schimburile de oxigen și dioxid de carbon.

  Pentru evoluția favorabilă a gemenilor au fost foarte importante si monitorizarea permanentă și corecția tulburărilor și dezechilibrelor care pot să apară, transfuzii repetate cu produse de sânge pentru corectarea tulburărilor de coagulare și a anemiei, tratamentul infecțiilor, asigurarea accesului vascular – linii venoase periferice și centrale prin montarea de catetere ombilicale și percutane pentru administrarea tratamentelor și a soluțiilor nutritive. Totodata, un subiect cu totul special l-a constituit inițierea precoce a alimentației cu lapte matern, pentru întreținerea funcțiilor tubului digestiv și pentru protecția împotriva infecțiilor.

  Spitalul Bănesa, o alegere firească pentru mamele cu sarcini complicate sau cu risc crescut

  După 3 luni de îngrijiri speciale, după ce au făcut progrese de la o zi la alta, cei doi frați au putut pleca acasă. Au împlinit 13 săptămâni de viață (și au ajuns astfel la vârsta de 37 de săptămâni, dacă sarcina ar fi decurs normal), cântăresc aproape 2500 de grame, sunt hrăniți la sân și au un tonus și o reactivitate normale pentru vârsta corectată.

  Povestea gemenilor se alătură numeroaselor cazuri de naşteri premature de la Spitalul Băneasa din Bucureşti, analiza cazurilor din ultimul an din cadrul instituţiei relevând o rată a prematurității de 15%, mai mare cu 5 puncte procentuale decât media medicală la nivel național. Procentul este rezultatul adresabilității crescute privind sarcinile cu risc de naștere prematură. Conform Dr. Mihaela Scheiner, Șef Secție Neonatologie, Spitalul Băneasa, echipa de profesioniști, aparatura de ultimă generație, condițiile excelente de acomodare, dar și rezultatele extraordinare obținute constant în Secția de Neonatologie și cea de Terapie Intensivă Neonatală sunt elemente care fac din Spitalul Băneasa o alegere firească pentru mamele care au sarcini complicate sau cu risc crescut.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa