Furuncul la bebeluși. Ce este și cum se tratează

Ramona Dinescu
eruptie dentara imagini cu gingii inflamate
Cum arată o eruptie dentara. Imagini cu gingii inflamate.

Un furuncul este de fapt o umflătură roșie și tare pe pielea bebelușului tău. Unde apare, din ce cauză, este contagios și cum se tratează? Răspunsurile la aceste întrebări, în materialul următor.

Un furuncul nu este ceva grav și de cele mai multe ori, organismul este cel care luptă singur împotriva lui. De obicei, furunculii apar pe față, pe gât, pe umeri, pe coapse, în zona axilelor sau pe funduleț. Uneori, se pot răspândi în alte zone ale corpului ducând la apariția infecțiilor.

De ce apare furunculul?

Furunculii apar atunci când porii sudoripari sau rădăcina unui fir de păr se infectează cu o bacterie, de obicei stafilococul auriu, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru. De asemenea, unele boli pot crea un mediu propice pentru apariția furunculilor, iar printre acestea se numără:

–          Diabetul

–          Probleme ale sistemului imunitar

–          O igienă deficitară

–          O nutriție inadecvată

–          Expunerea la substanțe chimice care cauzează iritații ale pielii

–          Eczeme

–          Deficiență de fier sau anemie.

Anumite medicamente pot duce, de asemenea la slăbirea sistemului imunitar și de aceea, înainte de a-i administra unui copil orice tratament fără prescripție medicală, trebuie să cunoști bine efectele adverse.

Simptomele furunculului

În cele mai multe cazuri, vei observa pe pielea copilului o umflătură tare și roșie. De obicei, aceasta este mai mică de 4 centimetri , iar pe măsură ce trec zilele, va deveni mai moale și mai mare. Ar putea deveni și mai dureroasă pentru cel mic. De asemenea, în vârful acestei umflături ai putea observa și un punct de puroi.

Iată o serie de simptome la care ar trebui să fii atentă deoarece pot apărea în cazul în care furuncului se agravează:

–          Pielea din jurul furunculului începe să se umfle și să devină mai roșie

–          Mai mulți furunculi pot apărea în zona în care ai observat primul furuncul

–          Copilul ar putea face febră mare

–          Nodulii limfatici din zonă s-ar putea umfla.

În general, un furuncul nu necesită intervenție medicală, însă ar trebui să mergi cu copilul la medic în situațiile de mai sus și dacă bebelușul suferă de durere, puroiul pare că iese din furuncul și mai ales dacă știi că cel mic suferă de probleme de imunitate sau de diabet.

Important de știut este că furunculii sunt contagioși. Ei see răspândesc și către alte zone ale corpului. Pentru a evita infecția trebuie să păstrezi niște reguli stricte de igienă.

Cum se tratează furunculul la bebeluși?

De obicei, furuncului se tratează de la sine, urmând câteva tratamente simple ce se pot face acasă:

1.       Compresă. Dacă aplici o compresă călduță pe zona afectată, aceasta va ajuta ca furuncului să se deschidă și să dreneze puroiul. De asemenea, o compresă călduță ajută la reducerea durerii.

2.       Reguli de igienă stricte. Furunculii se răspândesc repede deoarece sunt infecțioși. Dacă vezi că dintr-un furuncul iese puroi, trebuie să cureți întreaga zonă cu șervețele de bumbac înmuiate în soluții antiseptice. Apoi, usucă pielea și aplică un plasture. Spălați-vă temeinic pe mâini înainte și după ce atingeți furunculul. Copilul trebuie spălat cu săpun și soluții antiseptice. Folosiți prosoape separate, iar hainele și lenjeria copilului trebuiesc spălate cu apă fierbinte.

3.       Nu stoarce furunculul. Nu încerca să scoți puroiul din furunculul de pe pielea copilului deoarece nu faci decât să cauzezi o infecție și și mai multă durere copilului. Nu încerca să-l înțepi cu un ac, deoarece infecția poate deveni și mai severă.

4.       Remediul cu miere. Mierea este cel mai bun antiseptic natural. Aplicarea mierii pe furuncul va ajuta la drenajul puroiului și la evitarea răspândirii infecției.

Tratamentul medical pentru furuncul se aplică atunci când acesta se agravează, iar puroiul nu se drenează. Acesta ar putea include antibiotic pentru a distruge bacteria responsabilă, dar și incizie și drenaj, un tratament chirurgical ce se face sub anestezie.

În unele cazuri, dacă nu aplici nici un fel de tratament pentru furuncul, organismul copilului va lupta cu infecția și în aproximativ o săptămână de la apariția lui, acesta va deveni mai moale și se va umple cu puroi. Trebuie să urmărești dacă începe să se decoloreze în opt, zece zile de la apariție.

Un furuncul poate fi extrem de dureros, însă dispare de la sine. Dacă durează mai mult de 10-12 zile sau dacă reapare, ar fi cazul să ceri sfatul medicului.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa