Febra nu are legătură cu apariția dinților bebelușului, spune un nou studiu

Ramona Dinescu
febra si eruptia dintilor

Febra ridicată nu este un simptom al apariției dinților, arată un studiu recent, în timp ce salivarea abundentă și starea de agitație a bebelușului pot fi asociate acestui eveniment.

Dacă cel mic a ajuns la vârsta la care încep să-i apară dințișorii, o stare febrilă este adesea asociată cu simptomatologia erupției dentare, lucru total greșit, susțin specialiștii.

Autoarea studiului mai sus menționat, Joana Ramos-Jorge, doctorant al Universidade Federal de Minas Gerais din Brazilia, susține că „nu există nici o asociere în erupția primilor dinți ai copilului și starea de febră”. „Acest rezultat m-a surprins și pe mine, ca pe foarte mulți colegi ai mei, deoarece credeam că febra poate fi un semn al apariției dinților”, mai spune ea.

Cu toate acestea, deși bebelușii sunt mult mai predispuși la simptome precum stare de iritabilitate, tulburări de somn și salivare abundentă cu o zi înainte, în ziua și cu o zi după erupția dentară, specialiștii nu au putut spune cu o zi înainte căror bebeluși le vor străpunge dințișorii gingiile, conform unui studiu publicat în revista „Pediatrics”, în septembrie anul trecut. În mod obișnuit, bebelușilor le apar primii dințișori în intervalul de vârstă 4-7 luni. O lună sau două mai târziu apar următorii și până la vârsta de 3 ani copiii au toți dinții de lapte.

Pentru a identifica semnele și simptomele erupției dentare, medicii stomatologi din Brazilia au urmărit 47 de bebeluși cu vârste între 5 și 15 luni, timp de 8 luni de zile.

În ziua erupției, copilașii erau mai predispuși spre a le curge ușor nasul, spre simptome de diaree, iritație de scutec, scăderea apetitului și stare generală de iritabilitate, salivare abundentă și un somn mai prost.

Temperatura bebelușilor a înregistrat și ea o ușoară creștere (36,9 grade Celsius), însă procentul era aproape nesemnificativ, în ziua apariției dințișorilor și o zi după aceasta. Această temperatură se încadrează însă în graficul normal, susține Dr. Roya Samuels, pediatru la Cohen Children’s Medical Center din New York.

„Am văzut o mulțime de părinți care au venit la clinică cu copiii lor care avea peste 38,3 grade Celsius temperatură și care susțineau că este probabil din cauza erupției dentare”, spune Dr. Samuels. „Vreau să educ părinții că erupția dentară nu s-a demonstrat niciodată că poate duce la o creștere mare a temperaturii corpului”, mai spune ea.

Pot exista variații mari în rândul copiilor privind modul în care ei gestionează apariția unui dinte, spune Dr. Samuels. „Unii copiii sunt mult mai toleranți la disconfortul cauzat de erupția dentară și trec mai ușor peste această etapă. Alții trec cu greu prin fiecare moment în care fiecare dinte în parte străpunge gingia”.

Pentru a ușura durerea cauzată de erupția dentară, încearcă să-i oferi copilului, jucării sau inele gingivale reci (nu congelate) sau permite-i bebelușului să „molfăie” o hăinuță curată ce a fost umezită și apoi răcită în frigider timp de 30 de minute.

Dacă cel mic are dificultăți legate de somn, părinții îi pot da un sirop pe bază de acetaminofenă, sfătuiește Dr. Samuelson. De asemenea, ea îi mai avertizează pe părinți să nu folosească geluri gingivale sau creme menite să amorțească zona gingiei, toate disponibile în farmacii fără rețetă medicală, deoarece s-au raportat cazuri, rare ce-i drept, de reacții adverse serioase la benzocaina conținută de acestea.

Iar cazurile de febră trebuie prezentate unui medic pediatru, deoarece este demonstrat că nu au nicio legătură cu erupția dentară și pot ascunde afecțiuni mai grave ce necesită un alt tratament.

Ca să afli mai multe despre febra la bebeluș, îți recomandăm și aceste articole: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa