Prezența gazelor intestinale este normală, atât la copii cât și la adulți. La copii, în cele mai multe cazuri, nu reprezintă un motiv de îngrijorare, cu excepția situațiilor în care cel mic are un disconfort major sau se plânge de dureri puternice.
Din ce sunt formate gazele?
Gazele sunt alcătuite în principal din vapori fără miros: dioxid de carbon, oxigen, nitrogen, hidrogen și uneori metan. Mirosul neplăcut se datorează unor mici cantități de gaz care conțin sulf, gaz produs de bacteriile care se găsesc în intestinul gros.
Balonarea și eliminarea gazelor conținute în stomac sunt procese naturale, provocate de înghițirea aerului sau descompunerea alimentelor prin digestie.
Cum scăpăm de gaze?
Cum îmi pot face copilul să se simtă mai bine?
Majoritatea copiilor au balonări, dureri,senzații de arsură în zona abdominală, flatulență și regurgitări. Acestea pot fi declanșate în mod natural sau din cauza consumării unor anumite alimente.
De cele mai multe ori, durerile abdominale cauzate de gaze se pot trata acasă, cu ajutorul medicamentelor pe care le putem procura la farmacie, fără rețetă de la medic. Și cel mai important, încercați să reduceți obiceiurile alimentare care duc la formarea acestora.
Ce poate cauza prezența gazelor?
Sunt mai mulți factori care ajută la apariția durerilor abdominale cauzate de gaze:
- Mâncatul excesiv și rapid
- Alimente care conțin multe fibre, precum: cereale sau mâncăruri grase (cartofi prăjiți)
- Dacă bebelușul este la vârsta alăptării, poate avea o reacție alergică la proteinele din laptele praf sau cel natural
- Anumite legume (fasole, broccoli, conopidă, etc)
- Sucuri naturale sau carbogazoase ( 1 pahar pe zi este cantitatea perfectă pentru copii)
- Deshidratarea
Când este indicat consultul medical?
În cazul în care medicamentele de la farmacie însoțite de regimul alimentar nu dau roade, adresați-vă medicului, dacă simptomele sunt însoțite de:
– Diaree
– Constipație
– Greață și vărsături
– Scădere în greutate
– Arsuri persistente la stomac
– Febră
În acest caz, copilul dumneavoastră poate suferi alte complicații precum: apendicită, alergii la anumite tipuri de mâncare sau intoleranță la lactoză, care trebuie tratate de medic.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.
Foto: Guliver