Distrofia musculară la bebeluși

Ramona Dinescu

Distrofia musculară la bebeluși este o tulburare genetică ce se traduce prin slăbiciunea musculaturii corpului. Dacă bebelușul tău cade frecvent sau îi este greu să se ridice din poziția culcat, ar putea suferi de această afecțiune.

Distrofia musculară este o afecțiune rară, însă, în cazul în care există, copilul are nevoie de tratament medical rapid și eficient pentru a preîntâmpina simptomele.

Distrofia musculară Duchene este un tip de distrofie musculară ce apare la bebeluși. Bebelușii care suferă de această tulburare își pierd abilitatea de a sta în funduleț, de a merge, de a-și mișca mâinile cu ușurință și chiar de a respira cu ușurință din cauza slăbiciunii generale, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.

Din ce cauze apare distrofia musculară

Distrofia musculară la bebeluși apare din cauza prezenței uneia dintre genele defecte, responsabilă cu producerea proteinelor ce protejează deteriorarea fibrelor musculare. O informație genetică incorectă sau absentă duce la incapacitatea de a produce acele proteine necesare pentru construirea și menținerea mușchilor sănătoși. Acest defect al unei anumite gene, relaționat cu distrofia musculară, este rezultatul unei mutații genetice. Mutația poate fi moștenită sau poate apărea spontan la nivelul ovulului ce se transformă în embrion.

Primele semne ale distrofiei musculare

Cele mai proeminente simptome al distrofiei musculare la bebeluși se traduc prin slăbiciunea mușchilor. Iată o listă cu posibile alte simptome:

–          Căzături frecvente

–          Copilul întâmpină probleme atunci când se ridică din poziția în care a dormit (întins în pat)

–          Dificultăți legate de mersul în picioare sau de-a bușilea

–          Mersul pe vârfuri

–          Copilul se clatină când merge

–          Rigiditate musculară și durere

–          Dificultate de învățare

Diagnosticul distrofiei musculare

În primul rând, medicul pediatru analizează istoricul medical și efectuează un control fizic al copilului. Apoi, pentru diagnosticul final, poate recomanda anumite teste precum cele enzimatice, electromiografie, teste genetice, biopsie musculară, examinări ale funcțiilor pulmonare și cardiace.

Cum se tratează distrofia musculară?

Nu există un tratament pentru distrofia musculară, însă anumite metode pot reduce eficient problemele. Acestea au rolul de a-l ajuta pe cel mic să rămână mobil cât mai mult timp posibil. Există pastile pe bază de corticosteroizi ce ajută la întârzierea avansării simptomelor și la creșterea rezistenței musculare la bebeluși. Există și o serie de terapii ce se concretizează prin exerciții de stretching și aerobic, dar și o serie de dispozitive ce ajută la mobilitatea copilului.

În cazuri extreme, medicul poate recomanda operația chirurgicală pentru a corecta curbura coloanei vertebrale a bebelușului, deoarece acest lucru ar putea face dificilă respirația.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa