În primele mele zile cu bebelușul acasă am avut multe temeri, așa cum are orice proaspătă mămică. Cele mai mari neliniști le aveam noaptea, când mă trezeam în mod constant să văd dacă copila mea mai respiră. Probabil toate mamele fac asta!
Acest articol face parte din categoria conținut sponsorizat
Nu ai cele mai liniștite nopți atunci când în casa ta este un nou-născut. Fie că are colici, fie că te trezești pentru a vedea dacă este totul în regulă cu el sau, pur și simplu, nu vrei să pierzi nicio secundă din viața lui, când ești mamă dormi puțin. Pentru colici s-au descoperit tot felul de soluții, iar acum s-a introdus pe piața din România și un dispozitiv care atenționează părinții atunci când copilul nu mai respiră sau dacă frecvența respirației sale scade sub 8 respirații pe minut.
Ce pericole apar în timpul somnului la bebeluși
Sindromul morții subite este un subiect care a preocupat lumea științifică încă de când a fost descoperit. Fără un motiv aparent, se întâmplă, uneori, ca bebelușul să nu mai respire și să se ajungă la situații tragice. Apare la copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 12 luni.
Cauzele apariției sindromului de moarte subită la sugari nu sunt cunoscute în totalitate, însă există câteva modalități prin care poți preveni apariția unui eveniment atât de trist. Este motivul pentru care, în 1992, Academia Americană de Pediatrie a recomandat, pentru siguranță, adormirea sugarului pe spate. Rezultatele nu au întârziat să apară: la doar doi ani de la lansarea campaniei, sindromul de moarte subită la sugari s-a redus în Statele Unite cu 60%. Mai mult, între 1990 și 2013, sindromul de moarte subită la sugari s-a redus de la 130 de decese la 100.000 de copii, la doar 40 de decese la 100.000 de copii.
Din momentul în care cel mic se poate rostogoli fără ajutor (în jurul vârstei de 6 luni), poate fi lăsat să doarmă și pe burtă. Are deja abilitatea formată de a se întoarce singur de pe o parte pe cealaltă, dacă ceva îl deranjează.
Cum putem preveni pericolele din timpul nopții
Mulți părinți se tem că i se va întâmpla ceva bebelușului chiar dacă cel mic doarme pe spate. Până la urmă este firesc. Tehnologiile moderne vin în ajutorul lor și îi ajută să își mai diminueze fricile printr-un dispozitiv care monitorizează respirația bebelușului în timpul somnului.
Nanny este recomandat copiilor care cântăresc de la minimum 2 kg până la maximum 15. Este ideal de utilizat în primul an de viață al copilului, în perioada critică în care pot apărea situații periculoase, cum ar fi sufocarea pe pernă, vărsături, regurgitare, alergii, boli neașteptate și, mai presus de toate, temutul SIDS (SMSS – Sindromul morții subite la sugari).
Nanny este un dispozitiv medical certificat care a trecut cu succes studii clinice riguroase. Acest monitor de respirație este complet sigur pentru copii și este utilizat în maternități și instituții pentru sugari din întreaga lume. Avantajul este utilizarea ușoară și un semnal sonor clar, pe care îl veți auzi chiar și prin ușa închisă.
Nanny este certificat conform legislației U.E. și avizat de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România. Este fabricat în Cehia și este pe piață de mai bine de 20 de ani. În România este disponibil din octombrie 2021.
Cum funcționează Nanny, dispozitiv pentru monitorizarea respirației?
Nanny este compus dintr-o saltea cu senzor și o unitate de control. Cu ajutorul saltelei cu senzor mișcările și respirația bebelușului sunt supravegheate încontinuu. În cazul în care sesizează un posibil pericol scoate un sunet de avertisment. De fapt, Nanny emite o alarmă acustică și vizuală puternică dacă respirația bebelușului se oprește mai mult de 20 de secunde sau scade la un ritm respirator sub 8 respirații pe minut. Zgomotul emis este foarte puternic, putând fi auzit chiar și prin ușa închisă. Performanța acustică a sirenei este de 80 dB.
Nanny vă permite să raportați la timp cazurile de pericol posibil (sufocare cu perna, vărsături, regurgitație, alergii, boli bruște) și, mai presus de toate, temutele SIDS (Sindromul morții subite la sugari), salvând la timp viața copilul. Salteaua cu senzor BM-02, poziționată sub salteaua de pat, detectează cele mai slabe mișcări ale pieptului copilului. Semnalele de la senzori sunt transmise către unitatea de control, care confirmă regularitatea respirației și mișcarea bebelușului.
Dispozitivul funcționează prin cablul furnizat, nu are niciun contact fizic cu copilul, nu generează nicio formă de energie și niciun fel de unde electromagnetice potențial periculoase. Nu ai nevoie nici de alimentare la priză pentru că Nanny funcționează cu baterii de tip AA.
Cum putem verifica dispozitivul
Nanny trebuie verificată în mod regulat, iar asta durează doar 20 de secunde. Procesul trebuie repetat cel puțin o dată pe săptămână. Acest lucru asigură funcționarea corectă a monitorului. Ori de câte ori mutați monitorul, trebuie să verificați funcționalitatea corectă.
Ce facem dacă plecăm de acasă
În plus, puteți lua dispozitivul și dacă mergeți în vacanță sau dormiți în altă parte decât acasă. Există varianta să luați cu voi tot dispozitivul să-l puneți în funcțiune în altă parte sau puteți cumpăra de la început un dispozitiv cu două saltele cu senzor, în cazul în care copilul folosește în mod obișnuit mai multe pătuțuri/leagăne. De exemplu, dacă doarme de obicei în diferite pătuțuri, în afara propriei case, în casa bunicilor, la creșă, la babysitter, într-o casă de vacanță, într-o casă cu mai multe etaje etc.