Află ce cauzează diareea la bebeluși, dar și metodele de tratament și prevenție
Bebelușii nu se nasc cu flora intestinală complet formată, iar acest lucru provoacă vulnerabilitate atât în fața infecțiilor și a virozelor, cât și în fața produselor alimentare.
Este cauza pentru care în primele luni de viață diareea poate apărea frecvent. De cele mai multe ori, dacă iei măsurile corecte și la timp, nu există motive de îngrijorare.
Cauzele care duc la apariția diareei
Infecție bacteriană. Numeroase bacterii, printre care salmonella, stafilococul auriu, E. coli sau campylobacter pot cauza apariția diareei. În acest caz, episoadele diareice sunt frecvente, fără să fie însoțite obligatoriu de vărsături. Alte simptome includ crampele puternice, febră și, uneori, scaun însoțit de sânge.
Ce să faci: este necesar un examen de coprocultură, care evidențiază bacteriile, și stabilirea unui tratament cu antibiotice de către medicul specialist.
Infecția virală. Diareea este însoțită de vărsături repetate, dureri abdominale, febră, frisoane și dureri de cap. Pentru că bebelușul nu îți poate spune ce îl doare, învață să citești limbajul trupului: dacă se chircește și aduce piciorușele la piept e posibil să îl doară burtica, dacă are extremitățile reci și fruntea fierbinte, e semn că are febră mare, iar dacă duce mâna la cap, plânge ascuțit si nu poate dormi, cel mai probabil au apărut migrenele.
Ce să faci: infecția virală nu se tratează cu antibiotice, ci cu săruri de rehidratare orală și regim adecvat (lapte delactozat, supe clare, măr copt, mucilagiu de orez).
Infecții ale urechii. Acestea pot fi atât de natură virală, cât și bacteriană și pot avea ca efect advers apariția episoadelor diareice. Îți poți da seama dacă e vorba de o astfel de infecție dacă bebe duce mâna frecvent spre ureche și plânge. Printre simptome, poți observa un apetit scăzut al celui mic sau vărsături. E predispus la aceste infecții la nivelul urechii și dacă de curând a suferit de o răceală tratată necorespunzător sau recurentă.
Ce să faci: se impune un examen ORL pentru stabilirea exactă a cauzei, apoi medicul va prescrie tratamentul necesar, în funcție de tipul infecției.
Infecții cu viermi și paraziți intestinali. Diareea poate fi provocată și de infecții parazitare cu microorganisme care trăiesc în stomac, cum ar fi giardia, oxiurii sau limbricii. Simptomele pot include balonări și scaune grase, frecvente, mâncărimi în zona perianală, stare de agitație și nervozitate.
Ce să faci: Un examen coproprazitologic este concludent, însă poate fi nevoie să-l repeți, întrucât microorganismele sunt vizibile la microscop doar în perioada în care depun ouă. Tratamentul trebuie stabilit de pediatru – nu te hazarda să-i oferi bebelușului usturoi, propolis sau alte leacuri băbești care i-ar putea pune și mai mult sănătatea în pericol.
Folosirea îndelungată sau greșită a antibioticelor. Diareea poate să apară și după o cură îndelungată cu antibiotice, care nu știu să facă diferența între bacteriile bune pentru organism și cele dăunătoare.
Ce să faci: este indicat să îi administrezi bebelușului, împreună cu antibioticele, și prebiotice, care ajută la reglarea rapidă a florei intestinale. Nu întrerupe însă medicația înainte să te sfătuiești cu medicul specialist.
A băut prea mult suc. Nimic din ce e prea mult nu e bun, și la fel se întâmplă și cu excesul de sucuri oferite celui mic, chiar dacă sunt preparate în casă. Cele care deranjează stomăcelul sensibil al micuțului sunt fructoza și zaharoza dn fructe, care pot fi iritante la această vârstă fragedă.
Ce să faci: așteaptă cu introducerea diversificării până când bebe împlinește șase luni și e suficient de puternic încât să asimileze alimentele în mod adecvat.
Alergii și intoleranțe alimentare. Proteina conținută în laptele de vacă este cea mai frecventă cauză a alergiilor apărute la bebeluși. Dar nici alăptarea la sân nu-l ferește pe cel mic de pericol, dacă acesta este alergic la proteina din lapte și mama a consumat lactate înainte să îl alăpteze. În acest caz, apar umflături ale buzelor și feței, dificultăți în respirație, ochi înroșiți.
Ce să faci: sună de urgență la salvare, pentru că viața celui mic poate fi pusă în pericol.
În ce situații să chemi doctorul? Dacă bebe are sub trei luni și diareea nu a dispărut în maximum 24 de ore, dacă varsă în mod repetat sau scaunul este însoțit de sânge, trebuie chemat medicul de urgență. Deshidratarea este și ea o urgență medicală. Semnele că micuțul poate fi deshidratat sunt buzele uscate, febră mai mare de 38 de grade Celsius, absența scaunului în ultimele 6 ore și plânsul fără lacrimi.