De ce plâng bebelușii? 11 motive explicate de specialiști

Toți bebelușii plâng, iar unii mai mult decât alții. Plânsul este modul în care bebelușul tău îți spune că are nevoie de confort și îngrijire. Uneori este ușor să-ți dai seama ce vor, dar uneori nu. Iată cele mai bune sfaturi de liniștire!

Magda Popescu
de ce plang bebelusii

De ce plâng bebelușii noștri? Iată întrebarea pe care mămicile și-o pun de câteva ori pe zi. Bebelușii plâng. Nu există cale de a evita acest lucru.

Ce am învățat, însă, din plânsul copilului meu este că întotdeauna acesta ascunde un mesaj. Fie că e vorba despre o nevoie, fie că e un disconfort, bebeușul comunică prin plâns. La început, mesajul e mai greu de descifrat; cu timpul, însă, răspunsul vine de la sine. Ajută, totuși, să știi de ce plânge, în cele mai multe dintre cazuri, un bebeluș, iar specialiștii de la babycenter au întocmit o listă cu cele mai frecvente motive pentru suspinele micuțului.

Îi este foame

Dacă bebelușul se agită din senin, își duce mâinile la gură, întoarce capul după tine la orice pas și mișcă încontinuu buzele, nu trebuie să-ți mai faci griji de motivul pentru care plânge. Îi este foame și transmite acest lucru prin toate semnele pe care le poate face. Se va liniști imediat după o masă copioasă.

Are scutecul plin

Unii copii comunică imediat atunci când au nevoie de o schimbare de scutec. Alții pot tolera un scutec murdar mai mult timp. Oricum ar fi, este ușor de ghicit problema și la fel de simplu de soluționat.

Vrea să doarmă

Cât de norocoși sunt copiii! Ei pot dormi oriunde și oricând dacă simt nevoia. Sau cel puțin asta e ceea ce credem noi, adulții. În realitate, nu este la fel de ușor cum pare. Dacă nu adorm la timp, copiii pot deveni irascibili și plâng mult în cazul în care sunt foarte obosiți și suprastimulați.

Vrea în brațe

Bebelușii au nevoie de multă dragoste. Le place să vadă fețele părinților, să le audă vocile și să le simtă bătăile inimii. De aceea, de cele mai mule ori când plâng, se liniștesc brusc când sunt luați în brațe. Nu vă fie teamă că ”se învață”, este nevoia lor absolut normală de apropiere. Pentru a fi mai ușor, puteți să vă luați un sistem ergonomic de purtat.

Îl doare burta

În cazul în care copilul devine agitat și plânge adesea după masă, este posibil să îl doară burta. Problemele de stomac asociate cu gaze și colici pot provoca multe crize de plâns. Pediatrul este cel în măsură să vă sfătuiască în legătură cu un tratament sau o conduită specifică înainte și după mese.

Are nevoie să râgâie

Bebelușii înghit aer atunci când beau lapte, fie el direct de la sân, fie din sticla cu biberon. Acesta trebuie scos după fiecare masă, altfel provoacă disconfort abdominal și multe lacrimi.

Are un disconfort termic

Dacă îi e frig, plânge; dacă îi este prea cald, plânge! La orice disconfort termic, bebelușii iși manifestă nemulțumirea prin lacrimi. Așa că atunci când nu știi sigur motivul plânsului, încearcă să-l dezbraci, sau, din contră, să mai pui o pătură pe el. Este posibil să nu fie îmbrăcat corespunzător temperaturii din cameră.

Îl deranjează ceva

Bebelușii pot simți inconfortabil și un fir de păr care-l gâdilă sub bluză. Acesta este unul dintre primele lucruri pe care medicii îl verifică atunci când examinează un copil care plânge fără un motiv aparent. Atenție și la etichete. Unii copii sunt foarte sensibili la etichetele de îmbrăcăminte sau la țesături iritante.

Îl dor dinții

Apariția dinților este un moment dureros; fiecare dinte mic împinge prin gingiile sensibile. Unii copii suferă mai mult decât alții, dar toți tind să fie agitați și să plângă la un moment dat.

Este suprastimulat

Copiii învață lucruri noi prin experiențele la care sunt expuși, însă, uneori, se pot simți copleșiți de prea multă activitate: lumini, zgomot sau prea multă lume în jurul lor. Plânsul este modul lor de a exprima faptul că „a fost deja suficient pentru ziua de azi.”

Nu se simte bine

Dacă toate celelalte nevoi de bază sunt satisfăcute, iar el tot plânge, este posibil să fie bolnav. Febra este prima care se verifică. Totuși, plânsul unui copil bolnav tinde să fie diferit față de al unui bebeluș care plânge de foame sau este frustrat. Ai încredere, însă, în instinctele tale și mergi la pediatru dacă ți se pare că ceva nu e în regulă.

Orice probleme pot apărea în primii doi ani de viață, în „Cartea Bebelușului” vei găsi soluțiile potrivite. O poți comanda DIRECT AICI!

Sfaturi de la experții nhs.uk pentru bebeluși care plâng toată ziua

Toți bebelușii plâng, iar unii mai mult decât alții. Plânsul este modul în care bebelușul tău îți spune că are nevoie de confort și îngrijire. Uneori este ușor să-ți dai seama ce vor, dar uneori nu. Cele mai frecvente motive pentru plâns sunt:

 • foamea
 • un scutec murdar sau umed
 • oboseală
 • vrea o îmbrățișare
 • are colici
 • îi este prea cald sau prea rece
 • plictiseala
 • suprastimularea

Pot exista momente ale zilei în care bebelușul tău tinde să plângă mult și orice ai face nu se oprește. Seara este cea mai obișnuită perioadă în care se întâmplă acest lucru. Acest lucru poate fi greu pentru tine, deoarece este adesea momentul în care ești cel mai obosită și mai puțin capabilă să faci față situației.

Timpul de plâns de bebeluși tinde să crească la aproximativ 7 săptămâni, apoi încetează treptat.

Cum poți calma bebelușii care plâng toată ziua

Iată câteva metode care pot ajuta un bebeluș plângăcios. Unele pot funcționa mai bine decât altele:

 • Dacă alăptezi, lăsă copilul să sugă la sân.
 • Dacă ai un zgomot ușor în fundal, poate distrage atenția copilului.
 • Unor bebeluși mai mari le place să se fie înveliți cu o păturică moale.
 • Ține-ți copilul în brațe încât să fie aproape de tine. Mișcă-te ușor, legănă-te și dansează, vorbește cu el și cântă.
 • Legănă copilul înainte și înapoi în cărucior sau ieșiți la o plimbare sau chiar o plimbare cu mașina. Multor bebeluși le place să doarmă în mașini. Chiar dacă se trezesc din nou când te oprești, măcar vei fi avut o pauză.
 • Găsește ceva pe care să îl asculte sau la care să se uite. Aceasta ar putea fi muzică la radio, un CD, un zdrănător, un carusel deasupra pătuțului.
 • Mângâie spatele bebelușului ferm și ritmic, ținându-l lipit de tine.
 • Dezbracă-ți bebelusul și masează-l ușor și ferm. Evită să folosești uleiuri sau loțiuni până când bebelușul tău are cel puțin o lună. Vorbește liniștitor în timp ce o faci și păstrează camera suficient de caldă. Unele centre de sănătate și clinici organizează cursuri de masaj pentru bebeluși. 
 • Încearcă o baie caldă. Acest lucru îi calmează pe unii bebeluși instantaneu, dar îi face pe alții să plângă și mai mult.
 • Uneori prea mult legănat și cântat îți pot ține copilul treaz. Dacă vezi că nu funționează, alege o altă metodă de liniștire.

Dacă bebelușul tău plânge constant

Există mai multe motive care pot determina copilul să plângă excesiv. Plânsul excesiv ar putea fi un semn că copilul tău are colici. Toată lumea este de acord că există colici, dar nimeni nu știe cauza.

Unii medici cred că sunt un fel de crampe la stomac. Plânsul sună puternic și chinuitor și se oprește pentru o clipă sau două, apoi pornește din nou, ceea ce sugerează că ar putea fi cauzat de valuri de dureri de stomac. Plânsul poate continua câteva ore. S-ar putea să nu faci nimic decât să încerci să-ți consolezi copilul și să aștepți să treacă plânsul.

Dacă plânge toată ziua poate fi semn de boală

Dacă bebelușul tău plânge în mod constant și nu-i poți consola sau distrage atenția sau plânsul nu sună ca plânsul lui normal, poate fi un semn că este bolnav. Fii atentă dacă reprizele prelungite de plâns se asociază cu o temperatură ridicată. Trebuie să iei imediat legătura cu medicul pediatru.

Sună la 112 și cere o ambulanță dacă bebelușul tău:

 • are o criză (convulsii)
 • are pielea albastră, pestriță, cenușie (gri) sau foarte palidă
 • respiră rapid sau scoate un zgomot gutural în timp ce respiră sau pare că se chinuie din greu pentru a respira, poate sugându-și stomacul sub cutia toracică
 • are o temperatură ridicată, dar mâinile și picioarele le simt reci
 • are o erupție cutanată roșu-violet oriunde pe corp – acesta ar putea fi un semn de meningită

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa