De ce e bine să-i citeşti bebeluşului. Ce spun cele mai noi studii

Alexandra Constantin
mama care ii citeste unui copil

Crezi că este mult prea mic ca să-i citeşti? Atunci mai gândeşte-te. Noile studii au arătat că niciodată nu e prea devreme să începi să-i citeşti bebeluşului. Iar noi îţi spunem şi care sunt beneficiile acestui lucru.

De ce e bine să-i citeşti bebeluşului: e timpul perfect pentru conectare

”Citirea unei cărţi este şi timpul perfect pentru o mai bună conectare. El aude bine vocea mamei, iar acest lucru îl ajută să se liniştească”, este de părere Mary Ann Abrams, medic şi cercetător. Mai mult, rezultatele studiului publicat în ianuarie 2018 în ”Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics” au arătat că bebeluşii cărora părinţii le citesc în timp ce sunt în incubatoare au aceleaşi sentiment de apropiere pe care îl au şi cei care au o stare bună de sănătate şi sunt acasă, potrivit www.parents.com.

Îl pregăteşte pentru perioada când o să citească

„Deşi bebeluşul nu înţelege ceea ce părintele îi citeşte, el poate ajunge să distingă inflexiunile vocii, dar şi diferitele tonalităţi”, spune Kenneth Wible, medic în cadrul Children’s Mercy Hospital. În plus, cercetările efectuate de-a lungul timpului au arătat că dacă bebeluşul este expus cât mai multor cuvinte atunci o să fie şi mai pregătit să înveţe să citească mai repede.

De ce e bine să-i citeşti bebeluşului: ajută la îmbunătăţirea puterii creierului

Specialiştii susţin că bebeluşii au un vocabular mai bogat dacă părinţii le-au citit cărţi încă din primele luni de viaţă. De asemenea, ei au abilităţi matematice mai bune decât copiii cărora părinţii nu le-au citit. Există o legătură directă şi între numărul de cuvinte pe care micuţul le aude şi cât de repede reuşeşte să vorbească.

Bebeluşul va reacţiona tot mai mult

De ce să-i citeşti bebeluşului? Ca asta îl va ajuta şi să facă mai multe acţiuni. Mai exact, medicul Kenneth Wible susţine că bebeluşul va începe să reacţioneze din ce în ce mai des dacă părintele obişnuieşte să-i citească. Mai exact, va începe să-şi mişte mâinile şi picioarele pe măsură ce vocea părintelui se va modifica în timpul citirii. ”Cititul îi ajută pe bebeluşi să vadă şi să audă ceea ce se întâmplă în jurul lor, dar şi să înveţe să reacţioneze”, adaugă doctorul Wible.

De ce e bine să-i citeşti bebeluşului: începe să cunoască emoţiile

Micuţul poate avea diferite stări şi sentimente în timp ce părintele îi citeşte, cu atât mai mult dacă mama/tatăl citeşte folosind voci asemănătoare personajelor din carte. ”Anumite cuvinte pot să producă sentimente diferite bebeluşului. Iar acest tip de emoţie este diferit faţă de cel produs de auzul muzicii sau de vederea unor acţiuni la televizor”, adaugă medicul Marry Ann Abrams.

Vede forme şi culori diferite

De la naştere până la vârsta de 3 luni bebeluşul va încerca să focuseze cu privirea obiectele din jurul lui. Dacă alegi să-i citeşti micuţului din cărţi cu imagini şi desene atunci el va vedea formele, culorile, litere, imaginile, toate acestea fiind noi pentru el. Cu timpul o să vezi că o să înceapă să le recunoască.

De ce e bine să-i citeşti bebeluşului: învaţă că cititul este distractiv

Obişnuieşti să-i citeşti bebeluşului câte puţin în fiecare zi? Această rutină este şi o bună modalitate prin care el va înţelege că cititul este un lucru distractiv şi nu un aspect pe care trebuie să-l facă obligatoriu când va începe şcoala. Iar atitudinea îl va ajuta să ajungă să-i placă lectura nu doar pe perioada adolescenţei, ci şi la maturitate.

Şi tu poţi să citeşti chiar ceea ce îţi place

Te-ai cam plictisit să citeşti aceleaşi cărţi pentru copii? Partea bună este că poţi să citeşti ceea ce ţie îţi place, cu atât mai mult că micuţul nu înţelege ceea ce aude. Un articol din ziar, un reportaj din revista preferată, o carte de aventură sau una de dragoste pot să completeze lectura ta de zi cu zi. Nu contează ceea ce citeşti atâta timp cât tu faci acest lucru, iar beneficiile de care are parte bebeluşul nu sunt deloc de trecut cu vederea.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook sau urmărește-ne pe Instagram

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa