Diversificarea favorizează constipația la bebeluși

Ramona Dinescu
constipația bebelușului

Cel mai adesea constipația bebelușului apare când începe și diversificarea

A schimba alimentația bebelușului de la lapte matern sau formulă cu alte alimente solide reprezintă o situație destul de provocatoare pentru copii și părinți. Poate fi frustrantă, însă, dincolo de acest aspect, trebuie să știi că poate avea impact asupra sistemului digestiv al bebelușilor.

Chiar dacă descoperi bucățele de mâncare nedigerată sau doar parțial digerată în scutecul celui mic sau auzi zgomote din burtică după masă, trebuie să știi că toate acestea sun firești și fac parte din procesul de diversificare.

Există copii care, după începerea alimentației solide, nu reușesc să facă scaun timp de 7-10 zile. Amândoi copiii mei au trecut prin aceste episoade, iar eu eram aproape disperată la gândul că treceau zilele, iar ei nu dădeau niciun semn. Mai mult, uneori păreau să aibă un disconfort serios legat de tranzitul abdominal și atunci încercam cu teamă o jumătate de supozitor cu glicerină. Însă, de fiecare dată, îmi era teamă că organismul celor mici va deveni dependent de supozitoare, chiar dacă aveam asigurările medicului pediatru că nu vă fi așa.

Cum poți lupta cu constipația bebelușului?

Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, ne sfătuiește să fim extrem de atenți la comportamentul sistemului digestiv al bebelușului și, dacă acesta este constipat mai mult de trei zile, să cerem sfatul unui pediatru.

Iată și câteva informații folositoare ce ajută la accelerarea tranzitului intestinal.

Un bun exemplu este masajul pe burtica bebelușului sau o baie călduță ce ajută la relaxarea musculaturii stomacului. De asemenea, mai poți apela la acele mișcări ale picioarelor copilului, precum mersul pe bicicletă, pentru a ajuta mișcările mușchilor stomacului.

Oferă-i bebelușului alimente bogate în fibre: piure de fructe ce poate fi făcut din mere, pere, prune sau fructe de pădure, când mai crește. Mare atenție, deoarece sucul de prune nu este indicat copiilor mai mici de luni, chiar dacă este diluat, deoarece poate fi mult prea excitant pentru micuțele lor burtici.

Dacă bebelușul mănâncă formulă de lapte praf, nu-i dilua mai mult laptele. Citește cu atenție care este cantitatea recomandată de fluide pentru vârsta lui și încearcă să o respecți pentru a te asigura că se hidratează în permanență.

În cazul în care copilul nu a făcut scaun mai mult de 3 zile, cere sfatul medicului, mai ales dacă nu are o regularitate a scaunului sau dacă în scutec găsești urme de mucus sau de sânge.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa