De ce are bebelușul scaunul verde? Cele mai importante cauze pe care mamele trebuie să le știe

Scaunul verde la bebeluși nu este o raritate și, de cele mai multe ori, nu semnalizează o problemă. Totuși este bine să știi din ce cauze apare și ce măsuri să iei.

Ramona Dinescu
De ce are bebelușul scaunul verde? Cauzele sunt multiple. Urmărește cu atenție bebelușul ca să știi care cauză se aplică în cazul lui.

De ce are bebelușul scaunul verde? Primul răspuns ar fi pentru că este alăptat. Însă pot fi mai multe variante de răspuns.

Culoarea obișnuită a scaunului unui bebeluș alăptat este galben muștar. Un scaun gălbui consistent după a cincea zi de viață a copilului înseamnă că bebelușul bea mult lapte matern. Un scaun verzui în a treia zi de viață a copilului, este normal, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru. Mai târziu, un scaun verde ocazional nu este anormal, însă mai multe scutece murdare cu această pastă verde ce înseamnă oare?

Există câteva cauze posibile pentru care bebelușul are scaunul verde:

Scaunul verde poate fi normal pentru bebelușul tău.

Dacă bebelușul tău are în mod frecvent scaune verzi sau galben verzui, dacă ia în greutate, este fericit și mulțumit, ar putea fi absolut normal.

Dacă copilul este mulțumit, mănâncă bine și singura problemă este digestia, analizează bine culoarea scaunul din scutec și apoi cere sfatul medicului.

Chiar și atunci când scaunele sunt verzi, ceea ce contează nu este culoarea lor, ci ca nou-născutul să fie mulțumit și să sugă bine. Desigur, scaunele de culoare verde-închis, aproape negru, care nu sunt meconiu, nu sunt normale după trei sau patru zile de la naștere.

Jack Newman , ”Ghidul pentru alăptare”

Intestinul bebelușilor (și al oamenilor mari, de altfel) face mereu balansul între absorbția nutrienților, a apei și filtrarea a ceea ce mâncăm. Acest echilibru este foarte fragil. Când scaunele bebelușului devin verzi (cu sau fără diaree), e semn că ceva a deranjat această armonie. Dacă bebelușul este alăptat exclusiv, cauza scaunului verde este, de cele mai multe ori în ceva ce a mâncat mama. Cauzele cele mai frecvente sunt: din laptele de vacă, produse din soia, grâu, arahide.

Prea multă lactoză

Dacă bebelușul are scaune frecvente de culoare verde, ia în greutate dar pare că este agitat și are multe gaze la stomac, atunci ar putea suferi de prea multă lactoză. Acest lucru înseamnă că bebelușul primește un procent prea mare de lactoză (zaharuri), un lapte sărac în grăsimi ceea ce îl face greu de digerat cauzând balonare și scaune verzi și apoase. Ocazional copilul poate să nu ia bine în greutate din cauza surplusului de lactoză.

O altă cauză a scaunului verde, pe care o menționează Jack Newman în ”Ghidul pentru alăptare” este prezența proteinelor străine în lapte. Mai exact proteine care au ajuns în lapte din alimentele consumate de mamă. Cel mai des se face vinovată de caca verde proteina laptelui de vacă. Totuși, expertul nr 1 în alăptare, Jack Newman, recomandă ca înainte de a elimina orice aliment din dieta mamei să se asigure că bebelușul se atașează corect la sân și deci consumă suficient lapte, pentru că principalul motiv din care apare scaunul verde este tocmai atașarea deficitară la sân.

Nu primește suficient lapte

Dacă bebelușul tău are scaunul parțial verde (nu multe scutece murdare cu scaun verde sau nu în totalitate verde), acest lucru poate indica un consum insuficient de lapte. Dacă copilul nu primește suficient lapte poate fi agitat și tensionat, câteodată părând că vrea să mănânce toată ziua, este foarte somnoros și nu ia în greutate. Un consultant în lactație te poate sfătui cum să crești cantitatea de lapte la sân, astfel încât copilul să se sature la fiecare masă.

De ce are bebelușul scaunul verde: din cauza unei alergii la ceva din alimentația mamei

Dacă bebelușul tău este alăptat exclusiv la sân, are frecvent scaune verzi și este destul de agitat și greu de liniștit sau are alte simptome precum eczeme sau are nasul înfundat, atunci ar putea fi alergic la un aliment pe care mama l-a mâncat precum produsele lactate. Poți afla doar eliminând unul câte unul alimentele ce par suspecte din dieta ta.

E deranjat la stomac

Dacă bebelușul a avut probleme cu burtica, a fost răcit sau se recuperează după o boală intestinală, atunci ar putea avea scaunul verde. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să ceri sfatul medicului.

Mama a mâncat ceva verde

Dacă mama sau bebelușul au mâncat multe legume verzi sau alte alimente verzi, atunci scutecul copilului ar putea avea această culoare. Un scaun verde neînsoțit de durere de burtică sau agitație, crampe sau alte simptome nu ar trebui să fie motiv de îngrijorare, mai ales dacă știi ce ai mâncat în ultimele 24 de ore.

De ce are bebelușul scaunul verde: medicamente pentru mamă sau copil

Unele antibiotice sau alte medicamente pot accelera tranzitul intestinal și pot avea ca rezultat un scaun verde. Multe mame au spus că bebelușii lor au avut scaun verde după vaccinare.

De ce are bebelușul scaunul verde: îi apar dinții

Apariția dinților poate fi însoțită de scaune mai moi și verzui și se presupune acest lucru se întâmplă din cauza faptului că cel mic înghite prea multă salivă.

Concluzie: Dacă ai orice fel de motiv de îngrijorare legată de culoarea scaunului bebelușului tău, cel mai bun sfat îl poți primi de la medicul pediatru.

Scaunul verde și apos

Scaunele verzi, apoase, care sunt mai verzi decât de obicei și care apar de mai multe ori pe zi sunt semn că bebelușul are diaree. Diareea apare cel mai atunci când există o schimbare în dieta bebelușului tău (sau în dieta ta, dacă alăptezi); sau când micuțul tau are o alergie sau intoleranță alimentară (la lapte, de exemplu). Diareea severă poate indica o problemă mai gravă, cum ar fi o infecție virală sau bacteriană.

În plus excrementele frecvente și apoase ale bebelușilor îl pot deshidrata rapid pe micuțul tău și îi provoacă disconfort și iritație de scutec. Asigură-te că bebelușul primește multe lichide!

Dacă caca verde și apoasă durează mai mult de 24 de ore, consultă medicul pediatru pentru un diagnostic oficial și un tratament adecvat. Urgență medicală este și atunci când scaunul verde și apos se asociază cu febră, vărsături și semne de deshidratare

Scaun verde aprins

Dacă alăptezi, culoarea scaunului nou-născutului- verde strălucitor și spumos, poate indica faptul că că bebelușul schimbă sânii prea des și primește mai puțin lapte bogat în grăsimi („laptele din spate” sau „laptele anterior”- din ultima parte a alăptării) .

De asemenea bebe poate fi balonat și să plângă mult. În acest caz, hrănește-l mai des și asigură-te că sânul a fost golit complet înainte de a i-l oferi pe celălalt.

Caca negru

Caca lipicios, negru-verzui

În primele zile, când vei schimba scutecul bebelușului, este posibil să observi caca de culoare neagră-verzuie și lipicioasă. Acesta este meconiul,  o substanță care a umplut treptat intestinele bebelușului în uter. Meconiul va fi eliminat în primele zile de viață și este semn că intestinele bebelușului funcționează normal.

Caca gros și negru

Scaunele groase, negre, care apar atunci când bebelușul are mai mult de 3 zile, pot indica sângerare la nivelul tractului digestiv, ceea ce poate fi periculos. Sună urgent medicul pediatru! 

Suplimentele de fier sau formula fortificată cu fier pot determina uneori scaunul să devină maro închis sau negru, caz în care nu trebuie să te îngrijorezi. Întreabă medicul, pentru alunga orice urmă de îndoială.

Caca galben

Cândva, în jurul celei de-a treia sau a patra zi din viața nou-născutului tău, după ce tot meconiul va trece, vei începe să vezi așa numitele scaune de tranziție. Acesta este un semn că bebelușul începe să digere laptele matern sau formulă și trece la etapa de scaun normal. Aceste scaune sunt mai deschise la culoare – galben-verzui sau maro.

La bebelușii alăptați, caca va arăta adesea ca muștarul. Culoarea este de obicei galbenă, verde sau maro deschis. Consistența va fi lejeră, chiar apoasă și uneori molae și cremoasă.

Caca galben și gros

La bebelușii care sunt hrăniți cu lapte formulă, scaunul avea culoarea de la galben pal până la maro-brun, uneori cu o nuanță verzuie. De obicei, este moale, dar mai bine format decât al unui bebeluș alăptat – seamănă la consistență cu untul de arahide.

Mirosul este asemănător cu al unui caca obișnuit, dar nu chiar atât de puternic ca atunci când bebelușul începe să mănânce solide.

Caca galben și apos

Multe mame se mai îngrijorează atunci când caca, deși are culoare normală este ceva mai apos ca de obicei. Dacă și tu simți asta, sună medicul pediatru, deoarece ar putea fi semn de infecție.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa