De ce are bebelușul scaunul verde? Cele mai importante cauze pe care mamele trebuie să le știe

Scaunul verde la bebeluși nu este o raritate și, de cele mai multe ori, nu semnalizează o problemă. Totuși este bine să știi din ce cauze apare și ce măsuri să iei.

Ramona Dinescu
bebelus pampers mama
De ce are bebelușul scaunul verde? Cauzele sunt multiple. Urmărește cu atenție bebelușul ca să știi care cauză se aplică în cazul lui.

De ce are bebelușul scaunul verde? Primul răspuns ar fi pentru că este alăptat. Însă pot fi mai multe variante de răspuns.

Culoarea obișnuită a scaunului unui bebeluș alăptat este galben muștar. Un scaun gălbui consistent după a cincea zi de viață a copilului înseamnă că bebelușul bea mult lapte matern. Un scaun verzui în a treia zi de viață a copilului, este normal, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru. Mai târziu, un scaun verde ocazional nu este anormal, însă mai multe scutece murdare cu această pastă verde ce înseamnă oare?

Există câteva cauze posibile pentru care bebelușul are scaunul verde:

Scaunul verde poate fi normal pentru bebelușul tău.

Dacă bebelușul tău are în mod frecvent scaune verzi sau galben verzui, dacă ia în greutate, este fericit și mulțumit, ar putea fi absolut normal.

Dacă copilul este mulțumit, mănâncă bine și singura problemă este digestia, analizează bine culoarea scaunul din scutec și apoi cere sfatul medicului.

Chiar și atunci când scaunele sunt verzi, ceea ce contează nu este culoarea lor, ci ca nou-născutul să fie mulțumit și să sugă bine. Desigur, scaunele de culoare verde-închis, aproape negru, care nu sunt meconiu, nu sunt normale după trei sau patru zile de la naștere.

Jack Newman , ”Ghidul pentru alăptare”

Intestinul bebelușilor (și al oamenilor mari, de altfel) face mereu balansul între absorbția nutrienților, a apei și filtrarea a ceea ce mâncăm. Acest echilibru este foarte fragil. Când scaunele bebelușului devin verzi (cu sau fără diaree), e semn că ceva a deranjat această armonie. Dacă bebelușul este alăptat exclusiv, cauza scaunului verde este, de cele mai multe ori în ceva ce a mâncat mama. Cauzele cele mai frecvente sunt: din laptele de vacă, produse din soia, grâu, arahide.

De cele mai multe ori, culoarea verde a scaunului este temporară și va reveni la normal în decurs de o săptămână. Dacă nu, atunci poate fi necesar să faceți câteva modificări în alimentație.

Dr. Bill Sears ”Cartea Bebelușului”

Prea multă lactoză

Dacă bebelușul are scaune frecvente de culoare verde, ia în greutate dar pare că este agitat și are multe gaze la stomac, atunci ar putea suferi de prea multă lactoză. Acest lucru înseamnă că bebelușul primește un procent prea mare de lactoză (zaharuri), un lapte sărac în grăsimi ceea ce îl face greu de digerat cauzând balonare și scaune verzi și apoase. Ocazional copilul poate să nu ia bine în greutate din cauza surplusului de lactoză.

O altă cauză a scaunului verde, pe care o menționează Jack Newman în ”Ghidul pentru alăptare” este prezența proteinelor străine în lapte. Mai exact proteine care au ajuns în lapte din alimentele consumate de mamă. Cel mai des se face vinovată de caca verde proteina laptelui de vacă. Totuși, expertul nr 1 în alăptare, Jack Newman, recomandă ca înainte de a elimina orice aliment din dieta mamei să se asigure că bebelușul se atașează corect la sân și deci consumă suficient lapte, pentru că principalul motiv din care apare scaunul verde este tocmai atașarea deficitară la sân.

Nu primește suficient lapte

Dacă bebelușul tău are scaunul parțial verde (nu multe scutece murdare cu scaun verde sau nu în totalitate verde), acest lucru poate indica un consum insuficient de lapte. Dacă copilul nu primește suficient lapte poate fi agitat și tensionat, câteodată părând că vrea să mănânce toată ziua, este foarte somnoros și nu ia în greutate. Un consultant în lactație te poate sfătui cum să crești cantitatea de lapte la sân, astfel încât copilul să se sature la fiecare masă.

Ce înseamnă dacă bebe are scaun verde, alb cretos, galben, negru sau roșu și când trebuie să mergi de urgență la medic, poți citi în detaliu în  ”Cartea Bebelușului”, un ghid complet al primilor ani. Autorul, Dr. William Sears, este cel mai apreciat pediatru în Statele Unite.

De ce are bebelușul scaunul verde: din cauza unei alergii la ceva din alimentația mamei

Dacă bebelușul tău este alăptat exclusiv la sân, are frecvent scaune verzi și este destul de agitat și greu de liniștit sau are alte simptome precum eczeme sau are nasul înfundat, atunci ar putea fi alergic la un aliment pe care mama l-a mâncat precum produsele lactate. Poți afla doar eliminând unul câte unul alimentele ce par suspecte din dieta ta.

E deranjat la stomac

Dacă bebelușul a avut probleme cu burtica, a fost răcit sau se recuperează după o boală intestinală, atunci ar putea avea scaunul verde. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să ceri sfatul medicului.

Mama a mâncat ceva verde

Dacă mama sau bebelușul au mâncat multe legume verzi sau alte alimente verzi, atunci scutecul copilului ar putea avea această culoare. Un scaun verde neînsoțit de durere de burtică sau agitație, crampe sau alte simptome nu ar trebui să fie motiv de îngrijorare, mai ales dacă știi ce ai mâncat în ultimele 24 de ore.

De ce are bebelușul scaunul verde: medicamente pentru mamă sau copil

Unele antibiotice sau alte medicamente pot accelera tranzitul intestinal și pot avea ca rezultat un scaun verde. Multe mame au spus că bebelușii lor au avut scaun verde după vaccinare.

De ce are bebelușul scaunul verde: îi apar dinții

Apariția dinților poate fi însoțită de scaune mai moi și verzui și se presupune acest lucru se întâmplă din cauza faptului că cel mic înghite prea multă salivă.

Concluzie: Dacă ai orice fel de motiv de îngrijorare legată de culoarea scaunului bebelușului tău, cel mai bun sfat îl poți primi de la medicul pediatru.

Ce înseamnă dacă bebe are scaun verde, alb cretos, galben, negru sau roșu și când trebuie să mergi de urgență la medic, poți citi în detaliu în  ”Cartea Bebelușului”, un ghid complet al primilor ani. Autorul, Dr. William Sears, este cel mai apreciat pediatru în Statele Unite.

Cumpără orice carte din Shop Totul despre mame și la prima comandă primești 5% REDUCERE. Introdu codul ”parintitdm” când plasezi comanda pentru a beneficia de cel mai bun preț!

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa