Cum să îmbunătățești abilitățile motorii ale copiilor

Daniela Ghiorghe
abilitati

Abilitățile motorii fine îți vor ajuta copilul, când va crește, să dea volumul tare la muzică în mașină sau să stea cu degetul mic ridicat în timp ce ține în mână un pahar cu martini, scrie fatherly.com. Însă acum, când este bebeluș, este important să-și dezvolte abilitățile motorii grosiere, care sunt facilitate de mușchi, cum ar fi mișcarea degetelor sau strângerea pumnului.

De ce sunt importante abilitățile motorii?

Aceste abilități fac parte din etapa de creștere a fiecărui copil în parte. Deși nouă unele lucruri ni se par normale, cum ar fi să apucăm un pahar și să bem din el, acest lucru necesită o combinație de mișcări ale degetelor, mâinii și capului. Cei mici trebuie să învețe să facă aceste lucruri care pentru noi sunt minore, însă ei trebuie să exerseze pentru a reuși.

Din fericire, îți poți ajuta copilul să-și dezvolte aceste abilități prin joacă, astfel încât nu vor simți că trebuie să facă ceva special. Mai jos găsești mai multe soluții de antrenament:

  • În camera de joacă: lasă-l să mânuiască jucării pe care trebuie să le strângă în mână (de exemplu mingi sau animăluțe care scot sunete) sau cele pe care trebuie să le ridice (precum piese mari de puzzle sau cuburi simple de construit)
  • La masă: învață-l să mânuiască tacâmurile (ar trebui să folosească unele de plastic, fără margini ascuțite, pentru a nu se răni)
  • Prin casă: lasă-l să scoată toate șervețelele din cutie, pentru că își va folosi degetele pentru a face asta (nu te enerva însă când va trebui să le strângi tu pe toate)

Însă apucarea și strângerea obiectelor nu sunt singurele metode prin care copilul tău își dezvoltă abilitățile motorii. Toate mișcările pe care le face implică o serie de mușchi din corp. De aceea, ar trebui să-l lași pe cel mic să facă anumite lucruri prin casă, cum ar fi:

  • În bucătărie: lasă-l să se urce pe scaune și să caute în toate dulapurile, să scoată lucruri de acolo și să le pună înapoi.
  • În camera lui. La culcare, când îi citești din cărțile de povești, lasă-l pe el să dea paginile, pentru că îl va ajuta să-și folosească degetele.
  • În camera de joacă: cumpără-i jucării care au sisteme de prindere sau lasă-l să apese pe buton la orice lucru pe care-l folosește.

Aceste reguli le poți folosi nu doar în casă, ci oriunde îl iei cu tine:

  • La cumpărături: lasă-l să ia produse de pe raft și să le pună în coș
  • Prin magazine: dă-i voie să se îmbrace singur
  • Pe stradă: cumpără-i un rucsac de mărime lui în care își poate căra câteva jucării

Pe lângă toate aceste exerciții fizice, este important ca cei mici să aibă o dietă echilibrată, care să le ajute creierul să-și dezvolte aceste abilități (ținerea, apucarea, vorbirea, echilibrul, coordonarea). Trebuie doar să ai răbdare și să-i permiți micuțului să facă lucruri pe care în mod normal i le-ai interzice.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa