Cum iei corect temperatura bebelușului

Iulia Mirică
temperatura

Dacă ți se pare că piticul tău are febră, este important să știi exact cum să îi iei corect temperatura bebelușului. Poți folosi un termometru digital pentru a determina temperatura celui mic, respectând următoarele reguli, citate de babycenter.com.

Poți cumpăra un termometru digital de la farmacie, care este ușor de folosit, ușor de citit și rapid, ajutându-te să iei corect temperatura bebelușului în cel mult două minute. Majoritatea termometrelor pot fi folosite rectal, oral sau la subraț, cu toate că este contraindicat să iei temperatura oral piticului tău până împlinește vârsta de patru ani. Dacă folosești un termometru cu uz multiplu, alege o singură zonă a corpului în care să-l folosești, pentru a evita răspândirea bacteriilor. Orice metodă te hotărăști să alegi, nu îi lua temperatura copilului exact după baie, deoarece temperatura corpului este crescută atunci. Așteaptă aproximativ 20 de minute, pentru ca citirea să fie corectă.

Modalitatea rectală de a lua temperatura bebelușului te va ajuta să afli exact dacă cel mic are febră sau nu. Încearcă să alegi un termometru cu un vârf flexibil și cu baza mare, ca să te împiedice să introduci termometrul mai mult de 2,5 centimetri. Dacă introduci termometrul mai mult de atât, îi poți perfora rectul bebelușului.

Cum se folosește un termometru rectal

Unii pitici nu au nicio problemă cu luarea temperaturii pe cale rectală, dar alții urăsc această procedură. Dacă bebelușul tău protestează, ia-i mai întâi temperatura axial. Dacă temperatura celui mic depășește 37 grade Celsius, trebuie să îi iei temperatura rectal pentru un rezultat precis.

1. Pentru a pregăti termometrul, se curăță capătul cu alcool sanitar sau cu puțină apă călduță și săpun. Se clătește cu apă rece. Se unge capătul cu puțină vaselină, pentru o inserție ușoară.

2. Se așază bebelușul pe spate, pe pat sau pe masa de schimbat, cu picioarele îndoite la piept. Cel mic este obișnuit cu această poziție de la schimbarea scutecului.

3. Se deschide termometrul. Se introduce ușor vârful (2-2,5 centimetri) în rect.

4. Ține-l pe cel mic, astfel încât să nu iasă termometrul înainte de a citi temperatura. Atunci când bipăie termometrul, scoate-l și citește temperatura bebelușului. Nu te speria dacă piticul tău face treaba mare atunci când scoți termometrul, deoarece s-ar putea să-i fi stimulat intestinele. Curăță iar termometrul, înainte de a-l pune la loc în cutie.

Cum se folosește un termometru axial

Unii doctori recomandă luarea temperaturii copiilor la subraț. Se numește temperatură axială, este simplă, sigură și ai nevoie doar de un termometru digital. Singurul defect al acestei metode este că nu este la fel de exactă ca celelalte. Este recomandată copiilor cu vârsta de peste 3 luni.

Scoate-i bluza celui mic și așază-l la tine în brațe. Încearcă să-l ajuți să se relaxeze și să-i găsești o ocupație, pentru a-i distrage atenția. Asigură-te că zona de la subraț este uscată și pune termometrul la subraț. Vârful termometrului trebuie să stea în contact cu pielea celui mic, așa că ține-l bine pe pitic. Atunci când bipăie termometrul, scoate-l și citește temperatura.

Cum se folosește un termometru de ureche

Termometrele de ureche sunt rapide, sigure și deloc inconfortabile. Singura problemă este că sunt puțin mai greu de folosit decât termometrele digitale. Dacă nu introduci acest termometru exact, poate fi greu să iei temperatura corectă a celui mic. De asemenea, ceara de ureche te poate impiedica să iei temperatura corect. Roagă-l pe medicul celui mic să te învețe cum să folosești acest tip de termometru, pentru a te asigura că nu îi spargi timpanul copilului. Termometrul de ureche este recomandat bebelușilor cu vârsta de peste 6 luni.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa