Criza hormonală la nou-născut: sângerări vaginale și inflamații mamare

Monica Tătaru, redactor

  Criza hormonală a nou-născutului sau criza genitală este un fenomen fiziologic normal, ce apare la câteva zile după nașterea bebelușului. Poate reprezenta un moment de panică pentru proaspeții părinți, mai ales pentru cei aflați la primul copil. Asta deoarece se manifestă la fetițe prin scurgeri vaginale albicioase, uneori cu striuri de sânge, iar la băieți prin mărirea în volum a testiculelor și edem al penisului. De asemenea, la ambele sexe, se produce tumefierea glandelor mamare.

  De ce apare criza hormonală la nou-născuți?

  Criza hormonală a nou-născutului, o „pubertate minoră” – așa cum o numește medicul pediatru Emiliana Costiug, apare deoarece, în timpul sarcinii, bebelușul este expus hormonilor materni – estrogen, progesteron. Aceștia induc o activitate tranzitorie a glandelor sexuale ale nou-născutului. Criza hormonală apare la ambele sexe, la 3-6 zile de la naștere, și poate dura de la câteva zile până la câteva luni. „Este foarte important ca medicul de familie, la primul consult al nou-născutului, să le explice părinților ce este această criză genitală, cum se manifestă și cât durează”, spune dr. Emiliana Costiug.

   

  Simptomele crizei genitale

  La fetițe, criza hormonală se manifestă prin:

  • tumefierea (mărirea în volum) a glandelor mamare, uneori întărire. Acest fenomen apare în circa 70% din cazuri, începând cu cea de-a treia zi de viață
  • la presiunea sânilor se poate elimina o secreție asemănătoare colostrului matern. Atenție! Această secreție nu trebuie stoarsă deoarece se pot produce infecții.
  • vulva și vaginul edemațiate. Poate exista o scurgere vaginală albicioasă, uneori cu firișoare de sânge („falsa menstruație”).
  • „milium facial” pe aripile nasului și bărbiei – glande sebacee hipertrofiate. Aceasta este o erupție, cu diferite aspecte: de la mici puncte roșii sau albe, ca niște coșuri, până la pete și cruste uscate, cu tendință de descuamare. Acestea pot persista până la două luni.

  La băieți, criza genitală se manifesta prin:

  • tumefierea glandelor mamare.
  • mărirea în volum a testiculelor și edem al penisului.
  • „milium facial” pe aripile nasului și bărbiei.

  Criza hormonală la nou-născut. Complicațiile crizei hormonale

  Consecințele crizei hormonale a nou-născutului dispar în câteva săptămâni, de aceea nu este necesar niciun fel de tratament. În rare cazuri, pot apărea însă complicații, produse în special de o intervenție excesivă asupra glandelor mamare.

  Stoarcerea glandei mamare reprezintă principala cauză de apariție a mastitei la nou-născut. La cea mai mică crăpătură de pe mamelon, bacteriile care se află pe suprafața pielii intră în țesutul glandei. Începe astfel o reacție imună activă, iar procesul inflamator provoacă apariția simptomelor. Bebelușii pot dezvolta furuncule la nivelul sânilor, care pot avea consecințe serioase pentru un copil atât de mic.

  Principalele semne ale apariției mastitei sunt mărirea în volum și înroșirea glandei mamare, durere la palpare, febră. Dacă se produce o astfel de infecție, este necesară prezentarea de urgență la medicul de familie sau la un chirurg pediatru.

  Infecții pot apărea și la nivelul aparatului genital, mai ales la fetițe. În general, secrețiile albicioase și micile sângerări dispar în câteva zile, însă dacă aceste secreții au un miros care ar putea indica o infecție, contactați medicul pediatru.

  Este important ca aceste complicații să fie prevenite. Iar prevenția constă într-o igienă adecvată și conștientizarea părinților să nu intervină în acest proces absolut normal. Igiena constă în îmbăierea blândă a nou-născutului, în apă calduță. Unii medici recomandă apa și atât, fără a folosi săpun sau gel de duș, fie ele special create pentru bebeluși, deoarece acestea pot traumatiza pielea extrem de delicată a nou-născuților. De asemenea, masajul bebelușului trebuie să fie ușor, ca o mângâiere, fără a insista prea mult pe nicio zonă a corpului.

  Dacă sunt respectate aceste recomandări, complicațiile crizei hormonale a nou-născutului nu vor apărea, iar simptomele acestui fenomen dispar în câteva săptămâni.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa