Constipația la bebeluși. Cum apare și care sunt cele mai bune remedii?

Ramona Dinescu

Constipația la bebeluși reprezintă imposibilitatea de a avea scaun cel puțin o dată pe zi, în fiecare zi. Din ce cauză apare și cum putem ajuta bebelușul, în materialul de mai jos.

Un părinte este atent în fiecare zi la râsul, plânsul sau strănutul copilului său pentru a căuta indicii asupra stării sale de bine. Unele semne ale unei probleme ar putea fi mai dificil de detectat. Constipația este un exemplu.

Semnele constipației

Un bebeluș hrănit exclusiv la sân va avea scaun în fiecare zi. De cele mai multe ori, aproape toți nutrienții sunt absorbiți și de aceea în stomacul lui nu mai rămâne mare lucru. Este perfect normal ca în primele luni de viață bebelușul să nu aibă scaun în fiecare zi. Se poate întâmpla chiar și o dată pe săptămână, iar acest lucru nu este considerat anormal. De asemenea, nu trebuie să consideri o problemă dacă scaunul este tare, dacă se petrece din când în când. Trebuie să fii atentă la semnele pe care le dă bebelușul tău, iar dacă pare să aibă dureri este bine să mergi cu el la medic.

Există situații în care constipația apare din cauza unor probleme medicale. De exemplu, în cazul în care mușchii stomacului nu funcționează în parametrii normali sau dacă se produce un blocaj la nivelul intestinelor scaunul bebelușului poate avea de suferit. Totuși, aceste cazuri sunt destul de rare.

Bebelușii hrăniți cu formule de lapte praf, pe de altă parte pot avea până la trei, patru scaune pe zi, sau unul la câteva zile.

Cu toate acestea, numărul normal de scaune la bebelușii sănătoși variază și este afectat de tipul de lapte, de introducerea alimentației solide și de specificitatea alimentelor consumate.

Un alt alt apect de care trebuie să ții cont este că nu doar numărul scaunelor este un semn de constipație, ci și ușurința cu care bebelușului le eliberează.

Înțelegerea posibilelor semne ale constipației te poate ajuta să detectezi o mică problemă care se poate transforma într-un mare, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.

Lipsa frecvenței scaunelor

Dacă copilul tău nu are scaun câteva zile, iar apoi face tare, atunci ar putea fi constipat. Constipația este definită nu doar de frecvența, ci și de consistența scaunelor. De asemenea, ia în calcul că, atunci când începi diversificarea se poate ca tranzitul intestinal să aibă de suferit, așa încât nu te panica dacă trece o zi în care bebelușul nu a avut scaun.

Subliniez, ceea ce contează este ca nou-născutul să fie mulțumit, să ia bine în greutate, să sugă corect la sân, nu frecvența scaunelor. Când în cele din urmă acești bebeluși elimină excrementele, scaunul este moale, ceea ce înseamnă că nu este constipat. Nu am auzit niciodată de un copil alăptat exclusiv care să fie cu adevărat constipat sau care să aibă scaune tari. Scaunele neregulate nu înseamnă ”constipație”. Când un copil alăptat exclusiv are scaune tari trebuie consultat un medic.

Jack Newman în ”Ghidul pentru alăptare

Copilul se screme

Dacă cel mic se screme în timp ce are scaun, acesta ar putea fi semnul unei constipații. Bebelușii constipați adesea scot un scaun foarte tare, cleios care este greu de eliberat, motiv pentru care ei împing cu putere și se screm mai tare ca de obicei. Se poate întâmpla uneori ca din cauza durerii să plângă și să devină agitat atunci când trebuie să aibă scaun.

Sânge în scaun

Dacă observi firișoare de sânge în fecalele bebelușului tău se poate ca acestea să apară de la efortul de a împinge atunci când scaunul este foarte tare.

Abdomen tare

O burtică tare poate fi semnul constipației. Balonarea și presiunea cauzate de balonare ar putea face ca stomacul copilului să se simtă tare la atingere.

Refuzul de a mânca

Dacă este constipat, bebelușul se poate simți sătul foarte repede, motiv pentru care va refuza să mănânce deoarece îi cauzează disconfort.

Constipația la bebeluși. Cele mai bune remedii

Dacă ajungi la concluzia că bebelușul este constipat, ai câteva remedii naturale la îndemână:

Schimbă laptele

Dacă îl alăptezi, încearcă să-ți ajustezi dieta pentru că cel mic ar putea fi sensibil la ceva ce mănânci tu. Dacă îl hrănești cu formulă de lapte praf, încearcă să alegi un alt tip, cel puțin până scapă de constipație.

Folosește alimente solide 

Broccoli, pară, prune, pere, piersici, mere fără coajă sunt doar câteva dintre alternativele pe care le ai la îndemână pentru a-i ușura tranzitul intestinal. În plus, mai poți să îi introduci în meniu cereale integrale bogate în fibre. Poți alege orz, quinoa sau ovăz.

Dă-i piureuri

Dacă copilul are peste șase luni, folosește alimentele de mai sus pentru piureuri. Nu uita că fructele și legumele conțin fibre naturale.

Hidratează-l

Dă-i mai multe lichide pentru că o hidratare corespunzătoare ajută tranzitul intestinal. Pentru bebelușii peste șase ani, sucul de pere sau prune poate fi de mare ajutor. Dacă are mai mult de 4 luni îi poți da și puțină apă, dar nu mai mult de 50 de ml. Înainte de a încerca această soluție discută cu medicul pediatru.

Încurajează mișcarea pentru că aceasta accelerează digestia

Chiar dacă bebelușul e mic și nu se poate deplasa îl poți ajuta tu să facă mișcare. Poți să îi iei piciorușele și să le miști astfel încât să simulezi mersul pe bicicletă. Cel mic va fi bucuros să vă jucați, iar stomacul lui va fi încântat.

Fă-i masaj blând pe burtică pentru a-l stimula să aibă scaun

Folosește mișcări concentrice în jurul buricului pentru a-i masa bebelușului burtica. Poți folosi și ulei special. De asemenea, dacă vezi că se chinuie atunci când are scaun strânge-i picioarele la piept. În acest fel îl vei ajuta să elimine.

Dacă nici unul dintre metodele acestea nu funcționează, îți rămâne microclisma sau supozitorul cu glicerină, atenție, varianta pentru copii. Orice măsură ai lua, nu uita să te sfătuiești cu medicul copilului. 

Ce să eviți pentru a preveni constipația

Proteina din lapte

Proteina din lapte poate cauza constipație la bebeluși. Proteinele din lapte, altele decât cele din laptele matern, pot cauza probleme și de aceea părinții trebuie să fie foarte atenți atunci când trec copilul pe formule de lapte praf. Uneori, bebelușii chiar dezvoltă și o alergie la proteina din lapte, lucru care ar putea avea ca rezultat constipația.

Formula de lapte praf

Bebelușii sunt hrăniți adesea cu formule de lapte praf în primii ani de viață. Laptele praf conține ingrediente care sunt dificil de digerat și uneori cauzează constipație.

„Scaunele bebelușilor alăptați sunt diferite de cele ale celor hrăniți cu biberonul. Din cauză că laptele matern are un efect laxativ natural, scaunele bebelușilor alăptați sunt mai dese , mai moi, mai galbene și au un miros mai puțin neplăcut, similar cu untul. Scaunele bebelușilor hrăniți cu lapte praf au tendința de a fi mai rare, mai tari, mai închise la culoare, spre verde, și miros urât”.

William Sears în ”Cartea Bebelușului

Orezul

Orezul și terciul de orez sunt două alimente solide recomandate bebelușilor încă din primele zile ale diversificării. Unii bebeluși nu reușesc să digere ușor orezul așa că pot deveni constipați.

Morcovii

Morcovii atunci când le sunt oferiți cruzi, de obicei sub formă de suc, sunt foarte buni pentru bebeluși. Însă, dacă îi dai bebelușului morcovii fierți sau gătiți la aburi, pot duce la constipație. Morcovii fierți au tendința de a solidifica scaunul, de a-l întări, devenind astfel greu de trecut prin intestin.

Banana crudă insuficient coaptă

În locurile în care bananele cresc din abundență, bebelușii sunt hrăniți și cu banane bine coapte, dar și cu cele mai puțin coapte, însă ei pare că s-au acomodat. O banana crudă, insuficient coaptă, ajunsă în stomacul unui bebeluș, poate cauza probleme gastrice și poate duce la constipație, este de părere Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.

Merele

Mărul este fructul bine cunoscut care leagă scaunul. De fapt, se oferă ca un remediu împotriva diareei. Merele coapte sau merele fierte la aburi pot duce la apariția constipației la bebeluși. Piureul de mere conține proteina pectină care întărește și mai tare scaunul.

Brânza

Brânza este o sursă esențială de multe vitamine și minerale și este un super aliment pentru bebeluși. Este preferata mămicilor pentru gustările dintre mese. Cu toate acestea, brânza are puține fibre și poate duce la apariția constipației.

Piureuri împotriva constipației la bebeluși

Pară, prune, praf de cuișoare

Se pune para la fiert și se lasă 2-3 minute, cât să se înmoaie. Într-un blender se pun 2 prune spălate, fără sâmburi, para, fără sâmburi, și un praf de cuișoare.

Fenicul, piersică și mazăre

Mazărea se fierbe, apoi se pune în blender cu ¼ de fenicul, piersica spălată, fără sâmbure. Se mixează până se obține un piure de o consisență nu prea tare.

Pară coaptă, curmale, portocală

Se spală și se curăță de cotor para. Se pune la cuptor pe o hârtie de copt. Se lasă la foc mediu aproximativ 15 minute. Apoi se scoate, se pune în blender împreună cu 2-3 curmale fără sâmburi și jumătate de portocală.

Ce trebuie să ții minte despre constipația la bebeluși

Pentru bebelușii hrăniți doar cu lapte, fie el praf sau de la sân, constipația este un lucru obișnuit. În medie copiii de 0-4 luni ies afară de 3-4 ori pe zi. Mult mai importantă decât frecvența, este consistența. Dacă scaunul este prea tare, atunci înseamnă că laptele stă în stomacul celui mic mult mai mult decât trebuie.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa