Scaun greu de eliminat. Ghidul constipației la bebeluși și copii mici

A fi constipat „cu acte” înseamnă să ai scaune „cam rare” şi „cam tari”. Însă numărul scaunelor variază în funcţie de vârsta copilului, de alimentaţia lui, de predispoziţia mamei sau a altui membru din familie pentru acest disconfort.

Ramona Dinescu
scaun greu de eliminat
Scaunul greu de eliminat este o neplăcere a copilăriei care poate fi prevenită sau se poate trata destul de ușor.

Când punem scaun greu de eliminat ne gândim, evident, la constipație. Din ce cauză apare, cum putem preveni apariția sa și care sunt cele mai bune remedii, îți explicăm în materialul de mai jos.

Un părinte este atent în fiecare zi la râsul, plânsul sau strănutul copilului său pentru a căuta indicii asupra stării sale de bine. Unele semne ale unei probleme ar putea fi mai dificil de detectat. Constipația este un exemplu.

Semnele constipației la bebeluși

Un bebeluș hrănit exclusiv la sân va avea scaun în fiecare zi. De cele mai multe ori, aproape toți nutrienții sunt absorbiți și de aceea în stomacul lui nu mai rămâne mare lucru. Este perfect normal ca în primele luni de viață bebelușul să nu aibă scaun în fiecare zi. La fel de normal este ca un bebeluș să aibă mai multe scaune zilnic. De asemenea, nu trebuie să consideri o problemă dacă scaunul este tare, dacă se petrece din când în când, sau dacă scaunul apare după multe zile. Trebuie să fii atentă la semnele pe care le dă bebelușul tău, iar dacă pare să aibă dureri este bine să mergi cu el la medic.

Există situații în care scaunul greu de eliminat apare din cauza unor probleme medicale. De exemplu, în cazul în care mușchii stomacului nu funcționează în parametrii normali sau dacă se produce un blocaj la nivelul intestinelor scaunul bebelușului poate avea de suferit. Totuși, aceste cazuri sunt destul de rare.

Bebelușii hrăniți cu formule de lapte praf, pe de altă parte pot avea până la trei, patru scaune pe zi, sau unul la câteva zile.

Cu toate acestea, numărul normal de scaune la bebelușii sănătoși variază și este afectat de tipul de lapte, de introducerea alimentației solide și de specificitatea alimentelor consumate.

Un alt alt apect de care trebuie să ții cont este că nu doar numărul scaunelor este un semn de constipație, ci și ușurința cu care bebelușului le eliberează.

Înțelegerea posibilelor semne ale constipației te poate ajuta să detectezi o mică problemă care se poate transforma într-un mare, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.

Lipsa frecvenței scaunelor

Dacă copilul tău nu are scaun câteva zile, iar apoi face tare, atunci ar putea fi constipat. Constipația este definită nu doar de frecvența, ci și de consistența scaunelor. De asemenea, ia în calcul că, atunci când începi diversificarea se poate ca tranzitul intestinal să aibă de suferit, așa încât nu te panica dacă trece o zi în care bebelușul nu a avut scaun.

Subliniez, ceea ce contează este ca nou-născutul să fie mulțumit, să ia bine în greutate, să sugă corect la sân, nu frecvența scaunelor. Când în cele din urmă acești bebeluși elimină excrementele, scaunul este moale, ceea ce înseamnă că nu este constipat. Nu am auzit niciodată de un copil alăptat exclusiv care să fie cu adevărat constipat sau care să aibă scaune tari. Scaunele neregulate nu înseamnă ”constipație”. Când un copil alăptat exclusiv are scaune tari trebuie consultat un medic.

Dr. Jack Newman în ”Ghidul pentru alăptare

Copilul se screme

Dacă cel mic se screme în timp ce are scaun, acesta ar putea fi semnul unei constipații. Bebelușii constipați adesea scot un scaun foarte tare, cleios care este greu de eliberat, motiv pentru care ei împing cu putere și se screm mai tare ca de obicei. Se poate întâmpla uneori ca din cauza durerii să plângă și să devină agitat atunci când trebuie să aibă scaun.

Sânge în scaun

Dacă observi firișoare de sânge în fecalele bebelușului tău se poate ca acestea să apară de la efortul de a împinge atunci când scaunul este foarte tare.

Abdomen tare

O burtică tare poate fi semnul constipației. Balonarea și presiunea cauzate de balonare ar putea face ca stomacul copilului să se simtă tare la atingere.

Refuzul de a mânca

Dacă este constipat, bebelușul se poate simți sătul foarte repede, motiv pentru care va refuza să mănânce deoarece îi cauzează disconfort.

Cele mai bune remedii pentru un scaun greu de eliminat

Dacă ajungi la concluzia că bebelușul este constipat, ai câteva remedii naturale la îndemână:

Schimbă laptele

Dacă îl alăptezi, încearcă să-ți ajustezi dieta pentru că cel mic ar putea fi sensibil la ceva ce mănânci tu. Dacă îl hrănești cu formulă de lapte praf, încearcă să alegi un alt tip, cel puțin până scapă de constipație.

Folosește alimente solide 

Broccoli, pară, prune, pere, piersici sunt doar câteva dintre alternativele pe care le ai la îndemână pentru a-i ușura tranzitul intestinal. În plus, mai poți să îi introduci în meniu cereale integrale bogate în fibre. Poți alege orz, quinoa sau ovăz.

Dă-i piureuri

Dacă copilul are peste șase luni, folosește alimentele de mai sus pentru piureuri. Nu uita că fructele și legumele conțin fibre naturale.

Hidratează-l

Dă-i mai multe lichide pentru că o hidratare corespunzătoare ajută tranzitul intestinal. Pentru bebelușii peste șase ani, sucul de pere sau prune poate fi de mare ajutor. Înainte de a încerca această soluție discută cu medicul pediatru.

Încurajează mișcarea pentru că aceasta accelerează digestia

Chiar dacă bebelușul e mic și nu se poate deplasa îl poți ajuta tu să facă mișcare. Poți să îi iei piciorușele și să le miști astfel încât să simulezi mersul pe bicicletă. Cel mic va fi bucuros să vă jucați, iar stomacul lui va fi încântat.

Fă-i masaj blând pe burtică pentru a-l stimula să aibă scaun

Folosește mișcări concentrice în jurul buricului pentru a-i masa bebelușului burtica. Poți folosi și ulei special. De asemenea, dacă vezi că se chinuie atunci când are scaun strânge-i picioarele la piept. În acest fel îl vei ajuta să elimine.

Dacă nici unul dintre metodele acestea nu funcționează, îți rămâne microclisma sau supozitorul cu glicerină, atenție, varianta pentru copii. Orice măsură ai lua, nu uita să te sfătuiești cu medicul copilului. 

Ce să eviți pentru a preveni apariția unui scaun greu de eliminat

Proteina din lapte

Proteina din lapte poate cauza constipație la bebeluși. Proteinele din lapte, altele decât cele din laptele matern, pot cauza probleme și de aceea părinții trebuie să fie foarte atenți atunci când trec copilul pe formule de lapte praf. Uneori, bebelușii chiar dezvoltă și o alergie la proteina din lapte, lucru care ar putea avea ca rezultat constipația.

Formula de lapte

Bebelușii sunt hrăniți adesea cu formule de lapte praf în primii ani de viață. Laptele praf conține ingrediente care sunt dificil de digerat și uneori cauzează constipație.

„Scaunele bebelușilor alăptați sunt diferite de cele ale celor hrăniți cu biberonul. Din cauză că laptele matern are un efect laxativ natural, scaunele bebelușilor alăptați sunt mai dese, mai moi, mai galbene și au un miros mai puțin neplăcut, similar cu untul. Scaunele bebelușilor hrăniți cu lapte praf au tendința de a fi mai rare, mai tari, mai închise la culoare, spre verde, și miros urât”.

Dr. William Sears în ”Cartea Bebelușului”

Orezul

Orezul și terciul de orez sunt două alimente solide recomandate bebelușilor încă din primele zile ale diversificării. Unii bebeluși nu reușesc să digere ușor orezul așa că pot deveni constipați.

Morcovii

Morcovii atunci când le sunt oferiți cruzi, de obicei sub formă de suc, sunt foarte buni pentru bebeluși. Însă, dacă îi dai bebelușului morcovii fierți sau gătiți la aburi, pot duce la constipație. Morcovii fierți au tendința de a solidifica scaunul, de a-l întări, devenind astfel greu de trecut prin intestin.

Banana crudă insuficient coaptă

În locurile în care bananele cresc din abundență, bebelușii sunt hrăniți și cu banane bine coapte, dar și cu cele mai puțin coapte, însă ei pare că s-au acomodat. O banana crudă, insuficient coaptă, ajunsă în stomacul unui bebeluș, poate cauza probleme gastrice și poate duce la constipație, este de părere Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.

Merele

Mărul este fructul bine cunoscut care leagă scaunul. De fapt, se oferă ca un remediu împotriva diareei. Merele coapte sau merele fierte la aburi pot duce la apariția constipației la bebeluși. Piureul de mere conține proteina pectină care întărește și mai tare scaunul.

Brânza

Brânza este o sursă esențială de multe vitamine și minerale și este un super aliment pentru bebeluși. Este preferata mămicilor pentru gustările dintre mese. Cu toate acestea, brânza are puține fibre și poate duce la apariția constipației.

Piureuri împotriva constipației la bebeluși

Pară, prune, praf de cuișoare

Se pune para la fiert și se lasă 2-3 minute, cât să se înmoaie. Într-un blender se pun 2 prune spălate, fără sâmburi, para, fără sâmburi, și un praf de cuișoare.

Fenicul, piersică și mazăre

Mazărea se fierbe, apoi se pune în blender cu ¼ de fenicul, piersica spălată, fără sâmbure. Se mixează până se obține un piure de o consisență nu prea tare.

Pară coaptă, curmale, portocală

Se spală și se curăță de cotor para. Se pune la cuptor pe o hârtie de copt. Se lasă la foc mediu aproximativ 15 minute. Apoi se scoate, se pune în blender împreună cu 2-3 curmale fără sâmburi și jumătate de portocală.

Ce trebuie să ții minte despre constipația la bebeluși

Pentru bebelușii hrăniți doar cu lapte, fie el praf sau de la sân, constipația este un lucru obișnuit. În medie copiii de 0-4 luni ies afară de 3-4 ori pe zi. Mult mai importantă decât frecvența este consistența. Dacă scaunul este prea tare, atunci înseamnă că laptele stă în stomacul celui mic mult mai mult decât trebuie.

Constipația la copiii de 3 ani

Dacă ai trecut de perioada bebelușiei, nu înseamnă că problemele se vor rezolva de la sine. Nici măcar un scaun greu de eliminat nu va fi tăiat de pe listă!

La fel ca atunci când era mic, nu trebuie să intri în panică dacă băaiatul sau fata ta nu are scaun într-o zi, pentru că, după 3 ani nu este semn al vreunei boli grave! Cel mai adesea este cauzată de o problemă care este ușor de rezolvat, precum dieta sau împrietenirea cu toaleta!

Este sau nu copilul constipat?

În mod obișnuit un copil de peste 3 ani are scaun o dată pe zi. Dacă face caca de mai puțin de trei ori pe săptămână (sau mai rar decât o fac de obicei) și scaunele sunt dure și greu de eliminat, este constipat. 

De asemenea, conform Academiei Americane de Pediatrie, orice copil cu scaune mari, dure, uscate, cu firicele de sânge pe exteriorul scaunului poate avea constipație.

Nu îți face griji dacă micuțul tău are o criză de constipație – este perfect normal din când în când. Dar dacă constipația durează două săptămâni sau mai mult, se numește constipație cronică și ar trebui să te consulți cu medicul pediatru.

Medicul este cel care va analiza toate simptomele descrise de tine. Pe lângă frecvența redusă a scaunelor ar trebui să urmărești și alte semne care pot însoți constipația:

  • Dureri de stomac
  • Balonare
  • Greață
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Plâns sau tipat în timpul ce face caca
  • Evitarea toaletei (strângerea feselor, încrucișarea picioarelor, înroșirea, transpirația sau plânsul)
  • Pete sau bucăți de scaun lichid în scutec sau lenjerie (murdărire)

Ce cauzează constipația copilului mic?

O varietate de lucruri pot provoca constipația la copii mici, de la dietă la medicamente. Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze:

Dieta. Vinovatul în multe cazuri de constipație a copiilor mici este o dietă bogată în alimente procesate, lactate și dulciuri și săracă în fibre (cum ar fi cerealele integrale, fructele și legumele). Lichidul insuficient poate duce și la constipație, deoarece îngreunează scaunele. Orice modificare a dietei – cum ar fi atunci când copilul tău trece de la laptele matern sau formula la laptele de vacă sau începe să mănânce alimente noi – poate afecta, de asemenea, scaunele.

Abținerea. Copilul de 2-3 ani este mult mai interesat să se joace cu jucăriile decât să meargă la baie. Unii copii sunt jenați sau le este frică să folosească toaleta, mai ales când este o toaletă publică. Copiii care se răzvrătesc împotriva procesului de „antrenament la toaletă”  își exprimă uneori lupta pentru putere într-un refuz de a merge.

Frica de disconfort. Copiii mici constipați care au avut în trecut scaune greu de eliminat evită uneori să folosească baia de teamă că va simți din nou durere. Nefolosirea băii se poate transforma într-un ciclu inconfortabil. Scaunul începe să se acumuleze în partea inferioară a intestinului, devenind din ce în ce mai mare și mai greu, până când devine și mai dificil și mai dureros să iasă.

Schimbarea rutinei. Plecările în vacanță, departe de toaleta lor obișnuită îi poate face pe unii copii să nu fie dispuși să meargă la baie.

Lipsa mișcării. Exercițiile fizice ajută la eliminarea alimentelor prin procesul digestiv.

Boală. Modificările apetitului din cauza unei probleme gastrice sau a altor boli pot afecta dieta copilului tău, ducând la constipație.

Medicamente. Unele medicamente sau suplimente pot duce la apariția cospitației copilului de peste 3 ani,  inclusiv suplimente cu doze mari de  fier sau medicamente pentru durere. 

Condiții fizice. În cazuri rare, o problemă anatomică a intestinelor, anusului sau rectului poate provoca constipație cronică. Paralizia cerebrală și alte tulburări ale sistemului nervos pot afecta, de asemenea, capacitatea copilului de a merge la baie.

Tratamente pentru constipația copiilor de 3 ani

Când constipația copilului mic este o problemă, poți încerca unul dintre aceste remedii:

Dietă. Pentru a „înmuia” scaunele și a le face mai ușor să iasă, crește cantitatea de lichid nelactat și fibre pe care copilul tău o primește în fiecare zi. Alimentele bogate în fibre includ: fructele și sucuri de fructe care conțin sorbitol (prune, mango, pere), legume (broccoli, mazăre), fasole și pâine și cereale integrale. Limitează alimentele care pot crește constipația, cum ar fi alimentele grase care au un conținut scăzut de fibre. 

Mișcare. Asigură-te că micuțul tău iese să se joace cel puțin 30 până la 60 de minute pe zi. Mișcarea corpului menține și intestinele în mișcare.

Împrietenește-l cu toaleta! Încurajează-ți copilul să folosească baia la ore regulate în timpul zilei, mai ales după mese și ori de câte ori simte nevoia de a merge. Lasă copilul să stea cel puțin 10 minute o dată. Pune un scaun mic sub picioarele sale – pârghia îl va ajuta să împingă. Recompensează-ți copilul pentru că folosește toaleta cu o îmbrățișare sau un autocolant, astfel încât să devină o experiență pozitivă.

Medicamente. Medicul pediatru îți poate recomanda medicamente pentru a trata constipația copilului, mai ales dacă este cronică. De asemenea, poate fi necesar să discutați despre oprirea sau schimbarea  administrării unui medicament pe care copilul  îl ia, dacă aceasta cauzează constipația.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa