Ce înseamnă când bebe se trage de ureche

Anca Lupescu
Fetiță mică blonda se apuca de ureche
Ce înseamnă când bebe se trage de ureche Foto: Shutterstock

Când un bebeluș se trage de ureche, părinții încep adesea să caute motivul acestui comportament. Este vorba despre o infecție la ureche? Este obosit? Are o problemă emoțională? Iată tot ce trebuie să știi despre acest comportament și când este cazul să te îngrijorezi și să apelezi la un medic.

Când un bebeluș se trage de ureche, părinții suspectează imediat ce e mai rău, adică o infecție a urechii, în terminologia medicală denumită otită medie acută. În primul rând, nu este cazul să te panichezi, ci să observi calm cum se comportă copilul: se trage des de ureche și este nervos, plângând în același timp? Este, de asemenea, esențial să determini dacă sugarul se trage de ureche și are alte simptome care ar putea indica otita, de exemplu febră, nas înfundat, tuse, vărsături, scăderea apetitului și reticența la joacă, secreții din ureche (apoase, purulente).

În marea majoritate a copiilor, otita este precedată de o infecție a tractului respirator superior și/sau a gâtului. Această legătură rezultă din structura specifică a urechii copiilor: la bebeluși, trompa lui Eustachio (conexiunea dintre urechea medie și așa-numita nazofaringe) este mult mai scurtă decât la adulți. Prin urmare, orice infecții ale tractului respirator superior și ale gâtului se pot răspândi ușor la urechea medie la copii. Când un bebeluș se trage de ureche, acest lucru poate arăta disconfortul și durerea asociate cu otita (de obicei este vorba de o durere acută cu debut brusc).

Ce înseamnă când bebe se trage de ureche. Principalele cauze ale acestui comportament  

Erupția dentară

În perioada erupției dinților de lapte, bebelușul poate să se tragă de ureche. Disconfortul asociat cu erupția dentară este adesea resimțit de copil, iar prin tragerea de ureche, bebelușul poate încerca să se distragă de la durerea gingiilor. În aceste cazuri, un copil iritabil poate, de asemenea, să-și zgârie capul și urechile mai des. În plus, durerea gingivală, care apare adesea în timpul erupției dentare, poate radia, printre altele, spre gâtul sau urechea bebelușului, determinându-l să-și tragă uneori de ureche. Erupția dentară este de obicei însoțită de salivare abundentă și înroșirea gingiilor. Jucăriile dentare ușor răcite sau masajul gingiilor bebelușului cu un tampon special de silicon pe care părintele îl pune pe deget pot aduce alinare.

Refluxul gastroesofagian

Un sugar poate să-și tragă de ureche și atunci când prezintă reflux gastroesofagian. Datorită anatomiei specifice a urechii medii la un copil, conținutul acid al stomacului poate irita zona trompei lui Eustachio și poate duce la dezvoltarea inflamației. Refluxul este adesea însoțit de neliniștea copilului în timpul/imediat după hrănire, regurgitarea mâncării (deși nu apare întotdeauna – poate apărea așa-numitul reflux latent), eructații frecvente ale copilului, reticența de a sta pe burtă, probleme cu creșterea în greutate corectă. Dacă părinții suspectează boala de reflux gastroesofagian la copilul lor, ar trebui să apeleze la un medic pediatru.

Rană provocată de perforarea urechii pentru cercei

Dacă părinții decid să perforeze urechile copilului pentru a purta cercei, bebelușul poate să tragă de ureche pentru că simte disconfort de la o rană proaspătă sau în curs de vindecare. Uneori, bebelușul este pur și simplu curios de obiectul aflat în lobul urechii sale și trage de el și, implicit, de ureche.

Oboseală sau descoperirea propriului corp

Un bebeluș poate, de asemenea, să se tragă de ureche de amuzament sau pur și simplu din dorința de explorare. Unii copii își apucă urechile în mod obișnuit, de exemplu, când sunt interesați de ceva sau din plictiseală. Alții se trag de ureche atunci când sunt somnoroși. Apucarea urechii este de obicei însoțită de frecarea ochilor, căscat și iritabilitate în creștere. Astfel de simptome nu ar trebui să-i îngrijoreze pe părinți, ci să-i determine să înceapă rutina de somn a bebelușului. Deși poate părea neobișnuit pentru adulți, unii bebeluși își trag de ureche pentru a încerca să se calmeze înainte de culcare. Există copii care își înfășoară părul în jurul degetelor înainte de a adormi, alții zgârie ușor suprafața saltelei cu mâinile sau „ciugulesc” o jucărie de pluș, iar alți copii își trag urechile când adorm. În mare parte, acestea sunt obiceiuri complet inofensive care dispar de la sine pe măsură ce copilul se dezvoltă.

Dacă copilul nu doar își apucă urechea, ci chiar își zgârie capul și urechile, cel mai important lucru este să fii atent la bebeluș. Uneori copiii manifestă în acest fel oboseala sau nervozitatea, dar pentru unii copii, zgârierea capului și a urechilor poate fi un simptom al alergiilor sau al unei boli. Examinează mai atent starea pielii bebelușului. Există vreo schimbare pe piele, de exemplu, coșuri, pete, zone foarte uscate?

Copilul poate să-și zgârie capul și urechile din cauza:

  • dermatitei atopice în curs de dezvoltare. Leziunile cutanate care provoacă mâncărime apar și în alte locații, de obicei, de exemplu, în pliurile articulațiilor (de exemplu, genunchi, coate), pe față.
  • alergiilor alimentare sau de contact;
  • suprainfecțiilor bacteriene ale leziunilor cutanate care apar în cursul dermatitei seboreice.

Ce e bine să știe un părinte

Ar trebui să duci copilul la medic dacă acesta:

  • prezintă semne ale unei infecții a urechii, inclusiv durere la nivelul urechii, dificultăți de auz, mâncărime sau scurgeri din ureche;
  • este bolnav și are febră fără un motiv evident;
  • ar fi putut introduce un obiect străin în ureche.

Tragerea de urechi la bebeluși, de obicei, nu este un motiv de îngrijorare. Dacă crezi că copilul se trage de urechi pentru că este obosit, poți încerca să îl pui la somn sau să îi oferi un moment de liniște. Pentru a scăpa de un dop de ceară, poți încerca picături de urechi pe care le cumperi de la farmacie. De asemenea, poți cere ajutorul medicului pentru a face acest lucru în cabinet. Dacă copilul are o infecție a urechii, s-ar putea să aibă nevoie de antibiotice. Dacă bănuiești o infecție și vezi că bebelușul are dureri, mergi la medic pentru un diagnostic corect. Dacă bănuiești că cel mic are dureri din cauza erupției dentare, poți încerca să-i administrezi paracetamol sau ibuprofen în dozele recomandate.

Există trei tipuri principale de infecții ale urechii. Fiecare are o combinație diferită de simptome, conform nidcd.nih.gov.

Otita medie acută este cea mai frecventă infecție a urechii. Părți ale urechii medii sunt infectate și umflate și lichidul este prins în spatele timpanului. Aceasta cauzează dureri de urechi — denumită în mod obișnuit otalgie. Copilul poate avea, de asemenea, febră.
Otita medie cu efuziune apare uneori după ce o infecție a urechii a trecut și lichidul rămâne prins în spatele timpanului. Un copil cu astfel de otită poate să nu prezinte simptome, dar un medic va putea vedea lichidul din spatele timpanului cu un instrument special.
Otita medie cronică cu efuziune apare atunci când lichidul rămâne în urechea medie pentru o perioadă lungă de timp sau reapare în mod repetat, chiar dacă nu există infecție. Această otită face mai dificil pentru copii să lupte împotriva noilor infecții și, de asemenea, poate afecta auzul lor.

Este important să mergi cu bebelușul la medic dacă observi mai multe simptome ale unei posibile otite. După ce ai eliminat celelalte posibile motive pentru care bebe se trage de ureche, dacă în continuare ești îngrijorat, ar trebui să consulți un specialist pentru a te asigura că totul este în regulă cu copilul tău. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa