S-a descoperit cauza sindromului morții subite la bebeluși. Ce au de făcut părinții

Cristina Călin, redactor
cauza sindromului morții subite
Lipsa unei enzime împiedică bebelușii să se mai trezească

Sindromul morții subite este răspunzător pentru 37% dintre decesele din rândul bebelușilor din SUA. Cu toate acestea cauza apariției acestei condiții medicale nu a fost descoperită până de curând. Cercetătorii de la Children’s Hospital Westmead din Sydney, Australia, au publicat un studiu prin care încearcă să explice ce se întâmplă.

Sindromul morții subite (SIDS) apare la copiii care nu au împlinit un an. Decesul survine de obicei în timpul somnului. Potrivit Mayo Cinic, una dintre explicațiile oferită de lumea medicală, era legată de faptul că în timpul somnului creierul se blochează și nu mai transmite corpului că trebuie să se trezească. Bebelușii nu mai respiră în timpul somnului, nu mai răspund nici la stimulii externi și nu mai reușesc nici să se trezească în cele din urmă.

O enzimă este vinovată de sindromul morții subite

Medicii australieni au reușit să confirme această teorie. Ei au analizat mostre de sânge prelevate de la copiii a căror cauză a morții a fost SIDS. Fiecare dintre acestea a fost comparată cu sânge de la copii perfect sănătoși. Activitatea enzimelor butiricholinesterase (BChE) a fost semnificativ mai scăzută în cazul bebelușilor care au decedat din cauza SIDS. BChE joacă un rol important în activitatea creierului în timpul somnului.

Până acum, părinții erau sfătuiți să culce copiii pe spate, să nu îi lase să se supraîncălzească în timpul somnului, să nu le pună jucării sau alte obiecte în pătuț pentru a evita apariția SIDS. Aceste practici rămân în continuare importante, însă ele nu garantează că sindromul morții subite nu poate apărea.

De fapt, în multe cazuri părinții au respectat toate aceste sfaturi și totuși au avut parte de o tragedie și au rămas cu sentimentul de vinovăție că au făcut ceva greșit. În Australia se înregistrează în fiecare săptămână câte două decese din cauza sindromului morții subite, deși existe ghiduri specifice pentru siguranța bebelușilor în timpul somnului.

Descoperire făcută în numele fiului

Carmel Harrington, cea care a condus cercetarea, a fost într-o situație asemănătoare. În urmă cu 29 de ani, fiul ei a murit în somn într-un mod neașteptat și inexplicabil. „Nimeni nu a putut să îmi dea vreo explicație. Mi-au spus doar că este o tragedie. Nu am putut să accept acest lucru și am vrut să cercetez”, a declarat ea pentru radioul național din Australia.

Descoperirea făcută de medic și de echipa ei poate aduce un pic de liniște în familiile unde s-au întâmplat astfel de nenorociri. Părinții nu au făcut nimic greșit.

Odată cu acest studiu medicii vor avea posibilitatea să identifice din timp ce bebeluși sunt predispuși la SIDS înainte ca sindromul să se manifeste. Mai mult, se pot face cercetări suplimentare pentru a se găsi soluții prin care să se preîntâmpine moartea celor mici.

Se lucrează la un test de screening pentru ca părinții să știe din timp la ce să se aștepte.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa