Buricul bebelușului: tot ce trebuie să știi despre îngrijirea bontului ombilical

Ileana Mirescu
buricul bebelușului
Nu se mai recomandă să eviți în totalitate băile atâta timp cât buricul bebelușului încă nu a căzut. FOTO: Shutterstock

Buricul bebelușului se va contura după căderea bontului. Cordonul ombilical a transportat nutrienţii de la tine la bebeluş în timpul sarcinii. Acum a rămas doar un mic ciot de culoare albastru-vineție. Va necesita ceva timp (între câteva zile și trei săptămâni) până când zona se va usca, iar ciotul se va desprinde. Trebuie să acorzi atenție buricului bebelușului tău pentru a te asigura că eviți o posibilă infecție și iritație.

După nașterea copilului, cordonul ombilical este prins și tăiat. Partea din cordonul ombilical care este încă atașată de bebeluș se numește bontul ombilical. Adesea, clema este încă atașată de bont. O asistentă medicală va scoate clema înainte ca tu și copilul să părăsiți spitalul sau acasă la scurt timp după naștere. În primele zile după naștere, bontul devine mai întunecat, dar în cele din urmă, cade pentru a deveni buricul bebelușului tău. Uneori, acest lucru durează 1-2 săptămâni.

Cum să am grijă de bontul ombilical al copilului meu?

  • Păstrează zona curată. Pediatrii obişnuiau să recomande curăţarea bazei buricului cu alcool, dar, acum, majoritatea preferă ca bontul să fie lăsat în pace, întrucât alcoolul poate irita pielea şi, uneori, întârzia vindecarea. Unii dintre ei recomandă aplicarea unei soluții cu iod, iar alții recomandă o pudră cu antibiotic. Alte metode alternative de îngrijire a cordonului copilului includ utilizarea de rădăcină de genţiana. Cel mai bine este să consulţi pediatrul pentru a vedea ce anume îţi recomandă.
  • Menţine zona uscată. Permite expunerea la aer a buricului, ori de câte ori este posibil. Acest lucru va lăsa bontul ombilical să se usuce şi va reduce durata necesară vindecării. Așază scutecul întotdeauna sub buric. Dacă vremea permite, îmbracă bebelușul doar într-un tricou şi un scutec, pentru a acorda mai mult timp buricului să se usuce.
  • Atenție la baie! Nu se mai recomandă să eviți în totalitate băile atâta timp cât buricul bebelușului încă nu a căzut, dar este bine să speli copilul cu prudență și că usuci complet zona. Nu freca locul cu prosopul, întrucât l-ai putea irita.
  • Lasă cordonul să se vindece natural. Poate fi tentant să „ajuţi” cordonul să se usuce şi să se desprindă, mai ales dacă nu se mai ţine agăţat decât într-un fir. Cel mai bine, însă, este să laşi natura să îşi urmeze cursul firesc. Abţine-te  să tragi de cordonul ombilical.

Care sunt semnele de infecţie ale buricului bebelușului?

  • Baza cordonului pare să se înroşească sau să se umfle;
  • Cordonul continuă să sângereze;
  • Supurează un lichid gălbui sau alb;
  • Degajă un miros neplăcut;
  • Pare să îi provoace suferinţă copilului.

Semnele infecţiei bontului ombilical pot indica indica un debut de omfalită (infecţie în jurul cordonului ombilical care poate pune în pericol viaţa bebeluşului). Aceasta este considerată a fi o condiţie gravă ce trebuie tratată de urgenţă.

Când ar trebui să îmi sun pediatrul?

  • Când şi dacă apar semne de infecţie;
  • Dacă cordonul sângerează în mod activ. Acest lucru se întâmplă în mod normal dacă bontul este îndepărtat prematur.
  • Este considerată a fi sângerare atunci când este ştearsă o picătură de sânge, iar apoi mai apare una în loc.

Ce este granulomul ombilical?

Granulomul ombilical este un nodul mic alcătuit dintr-un ţesut rozaliu (asemănător cu un ţesut cicatricial), cu un drenaj galben-verzui persistent. Acest lucru este diferit de o infecţie, deoarece nu este însoţit de inflamaţie, roşeaţă, căldură, sensibilitate sau febră.

Este cel mai adesea tratat prin cauterizare, care se face prin aplicarea de nitrat de argint, care arde ţesutul. Nu există terminaţii nervoase în zonă, aşa că nu este dureros. Azotul lichid poate fi, de asemenea, utilizat. Un fir chirurgical poate fi legat în jurul bazei granulomului, determinându-l să se desprindă.

Mă pot asigura că bebeluşul meu are un „buric neieșit”?

Nu există modalitate de a prezice ce fel de buric va avea copilul tău. Mulţi oameni cred că dacă lipesc o moendă sau orice alt obiect plat pe zona respectivă, aceasta le asigură un „buric neieșit” copilului – însă acesta este doar un mit.

Îți recomandăm și acest material video, în care vei afla de la medicul pediatru mai multe sfaturi despre îngrijirea buricului. 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa