Bronșiolita acută la copii. Sfaturi de la dr. Mihai Craiu

Monica Tătaru, redactor
copil consult medic stetoscop

Bronșiolita acută la copii. Frecventele schimbări de temperatură au dus la apariția unui val de infecții respiratorii cu virus sincitial respirator [VSR], principalul vinovat pentru declanșarea bronsiolitei acute la copilul cu vârstă sub 2 ani. Dr Mihai Craiu oferă pe portalul Spitalul Virtual pentru Copii, dedicat instruirii părinților, câteva răspunsuri legate de apariția bronșiolitei acute la sugari.

Bronșiolita acută la copii. Prematurii, predispuși la forme grave de bronșiolită

Cele mai grave forme de bronșiolită acută cu acest virus apar la copiii foarte mici care au fost prematuri sau care au displazie bronho-pulmonară drept consecință a suferinței respiratorii din primele săptămâni /luni de viață, spune dr Craiu. Mai ales la cei care au avut ventilație mecanică și /sau administrare de surfactant poate apărea o formă mai agresivă a bronșiolitei.

De asemenea, sunt la risc de complicații severe acei copii care au boli cardiace (malformații cardiace congenitale) sau deficite imunologice din naștere. Prezintă un risc crescut și nou-născuții mamelor care au nivele scăzute de anticorpi în sângele matern, adică au o „zestre” redusă după naștere. „În primele luni de viață, până învață singuri să sintetizeze anticorpi, sunt în pericol de a fi ușor infectați cu aces virus și de a dezvolta o formă agresivă de bronșiolită acută”, spune dr. Craiu.

Mâinile nespălate, principala cauză a transmiterii virusului bronșiolitei acute

Bronșiolita acută, deși este o boală cu manifestări respiratorii, este produsă de un virus transportat prin picături relativ mari de salivă, peste 5 microni. Dr. Mihai Craiu atrage atenția că un copil infectat cu bronșiolită acută poate transmite virusul  sincitial respirator pe o distanță de minimum 2 metri.

Mâinile nespălate sunt cel mai adesea  cauza infectării cu VSR a sugarilor ce dezvoltă bronșiolită acută. „Virusul poate trăi zeci de minute pe aceste mâini murdare. Pacienții, foști prematuri, dacă sunt cu o vârstă încă mică (sub 44 săptămâni post-conceptual), ar putea să fie protejați cu un anticorp monoclonal (un fel de „vaccin”) îndreptat doar împotriva acestui virus”, adaugă dr Mihai Craiu.

Mască de protecție când copilul este dus la medic

Medicul recomandă părinților să acorde o atenție deosebită spălării mâinilor copiilor la orice ieșire cu aceștia în spațiul public. Cu atât mai mult, la orice prezentare cu copilul la spital, contactul acestuia cu posibile surse de infecție trebuie limitat.

„Nu permitem nimănui contact cu copilul fără ca acesta să se spele/dezinfecteze pe mâini. Dacă mergem sănătoși, cu un copil având vârstă sub 2 ani, într-un loc cu persoane bolnave, spital sau chiar cabinetul medicului de familie, este obligatorie utilizarea unei măști de protecție„, adaugă Dr. Mihai Craiu.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa