Constipația la bebeluși nu este mereu o …constipație! „Bebelușul nu a avut scaun de 18 zile”, am auzit o dată o mamă a unui copil de trei luni văitându-se. Îți vine să crezi sau nu, uneori nu e nici o problemă.
Cât de mult timp este prea mult pentru un bebeluș să nu aibă scaun? Răspunsul depinde de vârstă și dieta alimentară, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru. De cele mai multe ori, constipația se tratează cu un tratament simplu, sau fără nici un tratament.
Iată de ce unii bebeluși nu au scaun timp de mai multe zile și când trebuie să îți faci griji în privința constipației sau a altor urgențe medicale rare:
Constipație la bebelușii de 2 luni
Bebelușii alăptați, mai ales aceia care nu au trecut încă la alimentația solidă pot să nu aibă scaun chiar și două săptămâni, mai ales după vârsta de 2-3 luni.
Bebe la o lună constipat?
Multe mame cred că bebeluşul lor de o lună e constipat pentru că nu avut scaun mai multe zile. Dar sugarii sunt atât de diferiţi în obiceiuri încât nu e greu să te facă să crezi că au vreo suferinţă chiar atunci când sunt perfect sănătoşi. Unii au 5 –6 scaune pe zi, alţii nici după trei zile.
Ca să afli dacă ai un copil constipat nu trebuie decât să-i cercetezi cu atenţie… scutecul „plin”. Dacă scaunul lui este uşor, umed, nu este constipat. Dacă aspectul este uscat, tare şi greu, atunci, da, ai un bebe constipat. Dacă îl mai doare şi burtica înainte, iar după fericitul eveniment este fericit, ai o dovadă în plus. Un semn pe care n-ai vrea să-l vezi este firicelul de sânge care colorează scaunul. Dacă apare, nu mai poţi avea nici un dubiu.
Laptele matern este exact cel de care copilul are nevoie și uneori nu se risipește nimic. Bebelușii alăptați la sân aproape niciodată nu sunt constipați. Ar putea trece mult timp fără ca ei să murdărească scutecul, însă intestinele lor nu sunt pline de caca. Dacă copilul pare că nu se simte confortabil, probabil că altceva este în neregulă. Laptele matern este un laxativ natural, iar bebelușii alăptați exclusiv, care nu au trecut încă la alimentația solidă, nu au aproape niciodată nevoie de laxativ.
Subliniez, ceea ce contează este ca nou-născutul să fie mulțumit, să ia bine în greutate, să sugă corect la sân, nu frecvența scaunelor. Când în cele din urmă acești bebeluși elimină excrementele, scaunul este moale, ceea ce înseamnă că nu este constipat. Nu am auzit niciodată de un copil alăptat exclusiv care să fie cu adevărat constipat sau care să aibă scaune tari. Scaunele neregulate nu înseamnă ”constipație”. Când un copil alăptat exclusiv are scaune tari trebuie consultat un medic.
Dr. Jack Newman în ”Ghidul pentru alăptare”
Bebelușii hrăniți cu formule de lapte praf care au început și diversificarea, adesea se constipă, dar se tratează ușor.
Dacă copilul pare că nu se simte confortabil, se chinuie să facă caca, sau are un scaun tare, probabil că este constipat. Încearcă să-i masezi burtica bebelușului, fă-i o baie călduță sau măsoară-i temperatura rectal. Termometrul introdus în funduleț stimulează rectul, dar verifică și febra care ar putea indica un motiv mult mai serios pentru care copilul nu se simte confortabil. Dacă copilul este în continuare constipat și nu are febră, încearcă să-i dai puțin suc de prune sau de pere sau pune-i un supozitor cu glicerină pentru copii.
De asemenea, odată începută diversificarea, oferă-i alimente care conțin fibre. Ele au efect laxativ și ajută la eliminarea resturilor de mâncare din intestine. Legumele proaspete și cerealele integrale sunt cele mai bune exemple în acest sens.
Fibrele acționează precum un burete la nivelul intestinelor, îndeplinind totodată rolul de mătură. În calitate de burete, fibrele absorb apa și grăsimile care nu sunt necesare din alte alimente, conferind consistență scaunelor. De asemenea, fibrele mătură mai departe resturile pentru a ușura eliminarea lor. Pentru ca fibrele să își poată îndeplini rolul lor de curățare a intestinelor, cei mici trebuie să bea suficiente lichide.
Dr. William Sears
Cea mai potrivită sursă de fibre o reprezintă legumele, merele cu coajă, prunele, perele, piersicile, terciul de ovăz, conopida, dovleacul.
Nou născuții au scaun aproape după fiecare masă, cam de șase ori pe zi.
În primele câteva săptămâni după naștere, intestinele copilului tău se maturizează și devin mai eficiente în a extrage nutrienții din laptele matern sau formulele de lapte praf. Pe măsură ce intestinele se descurcă mai bine în digerarea mâncării, timpul dintre două scaune poate crește tot mai mult. Înainte să-ți dai seama te poți trezi că bebelușul tău de două luni poate sta și câteva zile fără să facă caca.
„Scaunele bebelușilor alăptați sunt diferite de cele ale celor hrăniți cu biberonul. Din cauză că laptele matern are un efect laxativ natural, scaunele bebelușilor alăptați sunt mai dese , mai moi, mai galbene și au un miros mai puțin neplăcut, similar cu untul. Scaunele bebelușilor hrăniți cu lapte praf au tendința de a fi mai rare, mai tari, mai închise la culoare, spre verde, și miros urât”.
Dr. William Sears
Bebe de 3 săptămâni constipat? Mai rar, dacă este alăptat!
Unii sugari de 3-6 săptămâni alimentaţi la sân pot avea doar un singur scaun pe zi, ba chiar 1-2 scaune la 2-3 zile. Consistenţa şi aspectul sunt însă normale. În acest caz, nu trebuie să intri în panică pentru că bebelușul este perfect normal, dovadă că atunci când îl cântăreşti constaţi că ia normal în greutate.
Faptul că sugarul are puţine scaune este uneori greşit interpretat ca un semn al subalimentaţiei („mama nu are suficient lapte”). Acest lucru se poate verifica observând reacţiile sugarului: dacă doreşte şi poate să sugă suficient, dar mama nu are suficient lapte, micuţul devine agitat în timpul suptului, se trezeşte din somn înainte de ora „mesei”, îşi suge degetele, plânge „nejustificat”.
În plus, criteriul cel mai fidel, cel mai demn de încredere, în aprecierea faptului că mama are sau nu lapte este curba creşterii în greutate, care trebuie să fie constant ascendentă (copilul trebuie să ia în medie 180 g pe săptămână). Dacă sugarul se dezvoltă bine (creşte în greutate), este suficientă cântărirea săptămânală – iar mai târziu – lunară.
De ce apare constipația la bebeluși?
Bebelușii încă își dezvoltă musculatura abdominală și prin urmare trebuie să muncească ceva pentru a face caca. Este absolut normal pentru un bebeluș să împingă sau să se încordeze puțin pentru a avea scaun. Acesta este exercițiul pe care cei mici îl fac pentru a-și tonifia musculatura abdominală.
Consecvența este cheia definirii constipației la bebelușii alăptați. Mai degrabă decât scaunele lichide, sărăcăcioase și păstoase, scaunul copilului constipat va fi mai mult ca niște bile de argilă, deși este extrem de rar ca un copil alăptat exclusiv să fie constipat!
Jane Morton, MD, profesor clinic de pediatrie la Universitatea Stanford
Un semn evident de constipație la bebeluși este absența prelungită a scaunului. Dacă micuțul tău nu are scaune luminoase, galbene (nu maro închis sau verde), ceva ar putea fi în neregulă, indiferent dacăeste hrănit cu lapte matern sau formulă, spune dr. Morton. Acest lucru are de-a face de obicei cu faptul că copilul nu primește suficient mâncare.
Dar frecvența nu este singurul indiciu al constipației. Bebelușul tău de 1-2 luni ar putea fi, de asemenea, constipat dacă excrementele lui sunt greu sau greu de eliminat. Caca mai tare poate întinde puțin pereții anali, ceea ce provoacă sângerare și o mică dâră de sânge roșu aprins în scaun
Bebelușii hrăniți cu formulă de lapte praf pot avea scaune ferme și ar putea avea nevoie de puțin suc de prune sau de pere ca laxativ. Laxativele pentru adulți precum laptele sau oxidul de magneziu pot fi periculoase pentru bebeluși, așa că niciodată nu-i da sugarului nici un alt laxativ care nu ți-a fost recomandat de medic.
Odată ce copilul a început să bea lapte de vacă, adesea se poate constipa.
Laptele de vacă are proprietatea de a constipa însă este important ca sursă de calciu și vitamina D. Dacă te gândești la alte tipuri de lapte, precum cele vegetale, ține cont că fiecare are riscurile și beneficiile sale.
La vârsta de un an când teoretic se face tranziția către laptele de vacă, trebuie să te asiguri că dieta copilului cuprinde suficiente fructe și legume care funcționează ca laxative naturale.
Dacă copilul are sânge în scaun, plânge persistent, are febră sau nu se hrănește normal, cere sfatul medicului. Dacă scuipă un lichid de culoare galbenă sau verzuie sau dacă vomită, acestea sunt urgențe medicale ce trebuie tratate imediat. Poate fi vorba de o obstrucție intestinală.
Scaunele cu sânge la bebeluși pot apărea din cauza unei intoleranțe, sau pot fi rezultatul apărut în urma unul scaun mare ce s-a chinuit să iasă printr-un rect foarte micuț. Există motive rare, dar serioase, pentru care bebelușul are o perioadă lungă de timp fără a avea scaun, are dureri abdominale, scuipă un lichid galben-verzui sau are sânge în scaun.
Aceste situații rar întâlnite pot include: invaginație intestinală, malrotație, volvulus de intestin subțire sau enterocolită necrozată. Unele tulburări genetice rare precum fibroză chistică sau boala hirschsprung pot fi bănuite la copiii care petrec o lungă perioadă fără să aibă scaun, însă la acești copii, scaunele nu au fost dese nici în primele săptămâni după naștere.
De ce să nu îi dai apă când este constipat
Nu-i da bebelușului apă. Deși deshidratarea poate fi o cauză de constipație, nu-i da copilului apă decât atunci când primești această recomandare de la medic. Apa poate cauza o tulburare de electroliți ce poate fi destul de gravă. Laptele matern sau formulele de lapte praf conțin exact cantitatea necesară de sodiu, potasiu și alți electroliți. În plus, prea multă apă ar putea fi periculoasă pentru rinichii copilului.