Batista bebelușului: pro sau contra?

Batista bebelușului este unul dintre cele mai utilizate dispozitive pe care părinții le folosesc pentru curățarea secrețiilor nazale ale bebelușilor. Medicii ne explică ce efecte are folosirea ei.

TOTUL DESPRE MAME
batista bebelusului
Batista bebelusului trebuie folosită cu precauție

Folosim sau nu batista bebelușului? Dați-mi voie să încep cu o mărturisire. Am cumpărat batista bebelușului chiar înainte de avea nevoie de ea, pe principiul „mai bine să nu folosească decât să lipsească”. Fac o paranteză ca să specific faptul că mi-a fost recomandată din maternitate de moașe și de medici (una dintre moașe mi-a spus că e chiar o „mană cerească”, ca scutecele de unică folosință).

Am folosit-o la cele câteva răceli ale băiatului meu. Inițial, mi-a fost teamă, mi se părea prea puternic aspiratorul pentru năsucul lui.

CITEȘTE MAI MULTE: Diferența dintre răceală și gripă la bebeluși

Pe de altă parte, prietenele mele mămici îmi repetau într-una că e în regulă, nu are ce să se întâmple. Am cerut și părerea tatălui, care, după o scurtă analiză a aspiratorului și a device-ului, a afirmat: „Poate îi tragem creierii copilului cu aspiratorul ăsta!” Şi aici am încheiat subiectul, convinși fiind că nu mai avem ce discuta, și am trecut la o pompiță obișnuită.

Citește ”Cartea Bebelușului”, cel mai important ghid al primilor ani, cartea pe care fiecare mămică ar trebui să o țină pe noptieră. Aceasta este disponibilă AICI.

Reîmprietenirea cu batista bebelușului

Asta până în ziua următoare, când pompița noastră (din aceea tip pipetă) n-a mai făcut față și atunci am apelat din nou la batista bebelușului. Am fost tare mulțumită și, la rândul meu, am recomandat-o și altor mămici.

CITEȘTE MAI MULTE: Bebelușii și nasul înfundat. Cum să curățăm corect secrețiile nazale

Apoi a urmat o perioadă în care copilul n-a mai stat la aspirat secreții nazale (pe la vreun an și un pic) și atunci l-am învățat să sufle el singur nasul. Nu mă întrebați, n-aș putea să vă spun cum am reușit. După care, la viroza din această iarna, care s-a lăsat cu secreții muuulte și urâte (pe care el nu le putea elimina singur), i-am arătat că batista bebelușului e doar gălăgioasă și nu îi face nimic. A început s-o folosească singur, atunci când dorea. Foarte mândră de acest lucru, am scris un post pe blogul personal.

Comentariul care m-a pus pe gânduri

Chiar în aceeași seară am primit următorul comentariu de la Mămica Neînfricată:

„Intervin și eu cu un sfat, necerut ce-i drept, însă tot aud că multe mămici folosesc batista sugarului de pus la aspirator. Nu cred că vă dați seama ce îi faceți copilului pe termen lung. Cel mai bine ar fi să faceți un test și să o folosiți și dumneavoastră în nas când sunteți răcită. Rezultatul pe termen scurt va fi înmulțirea mucozităților, chiar dacă extragerea lor va fi minunată. Câteva informații generale medicale nu ar strica în luarea deciziei de a folosi acest dispozitiv foarte mediatizat, însă nociv după părerea mea. În primul rând, în cazul unei viroze, răceli, mucoasa nazală produce mucus tocmai pentru a proteja organismul de boala în sine.

CITEȘTE MAI MULTE: Copilul meu are nasul înfundat, fără alte simptome. Care ar putea fi cauza?

Este un semn că organismul luptă cu boala, ceea ce este bine. Astfel, microbii sunt scoși din organism, iar mucișorii trebuie eliminați blând. În caz contrar, mucoasa va fi bruscată și va produce tot mai mult mucus, un mediu tocmai bun pentru înmulțirea mai multor microbi. În plus, puterea aspiratorului, chiar și la minimum, este foarte mare. Pe termen lung veți obține un copil cu probleme: polipi și rinite alergice grave (din cauza mucoasei bruscate). Nu tot ce se găsește în farmacii este sigur pentru a fi folosit. Să nu uităm că astăzi farmaciile sunt marketing pur. O seara bună.” 

Sfatul medicului

Am stat de vorbă cu medicul pediatru Nakisa Serafinceanu de la Centrul Medical Materno-Infantil Persepolis, care nu recomandă deloc folosirea batistei bebelușului și căreia invenția aceasta nu i se pare deloc „mană cerească”.

CITEȘTE MAI MULTE: Cele mai frecvente cinci greșeli ale părinților când copilul răcește și are febră

Mi-a argumentat de ce nu e în regulă s-o folosim: „În primul rând nu e igienică, chiar dacă dispozitivul se atașează în capătul furtunului de la aspirator și nu are contact direct cu spațiul de stocare al gunoiului și chiar dacă nu iese nimic din sac (pentru că totul e aspirat spre interior), totuși vorbim despre un aspirator de casă care inevitabil e plin de microbi.”

Presiunea aspiratorului poate leza mucoasa

La fel ca și Mămica Neînfricată, și medicul pediatru a susținut că presiunea aspiratorului, oricât ar fi de mică, pentru mucoasa nazală e prea puternică și provoacă leziuni. Chiar dacă batista sugarului are un reductor de presiune (cavitatea aceea cu un tub în mijloc), tot nu o reduce astfel încât să nu dăuneze deloc și, dacă apar leziuni, pot apărea apoi sângerări și rana se poate suprainfecta.

Soluțiile alternative sunt pompele cu vid de aer, din farmacii, pentru copiii mici, însă și acestea trebuie folosite cu precauție pentru că pot leza și ele mucoasa. La cei mai mărișori, care știu să sufle este recomandat să îi ajutăm să elimine secrețiile pe rând din fiecare nară (ținem apăsată o nară și forțăm astfel eliminarea secrețiilor din cealaltă).

Cum se desfundă corect nasul în cazul bebelușilor sau copiilor mici

Dr. Mariana Ceapă, medic primar ORL la clinica Medis, are următoarele recomandări privind desfundarea nasului copilului (sfaturile sunt valabile pentru toți copiii care nu știu să-și sufle singuri nasul, de la nou-născuți și până la cei mai măricei).

CITEȘTE MAI MULTE: Nasul înfundat la bebeluşi şi copii. Când să ne îngrijorăm?

 • – Se înmoaie secrețiile cu ser fiziologic sau spray cu soluție salină;
 • – Se aspiră secrețiile (cu pară de cauciuc);
 • – Dacă nu au fost eliminate, secrețiile pot fi înghițite – nu vă speriați, este normal;
 • – Se menține nasul desfundat cu ajutorul picăturilor (doar pentru bebelușii mai mari de 7 luni);
 • – Soluții utile pentru nas înfundat: aerosoli și inhalații (ATENȚIE, nu aerosoli cu dexametazonă sau adrenalină)

Este bine ca mămicile să aibă în trusa bebelușului ser fiziologic care poate fi instilat (se pun picături) în cantitate necesară, ori de câte ori este nevoie întrucât nu avem contraindicații la administrarea serului fiziologic. El face ca aceste secreții să se fluidifice și bebelușul le va elimina pe năsuc sau le va înghiți, ceea ce iarăși nu e o problemă pentru că sunt secreții fără conținut microbian. Se pun picături cu pipeta sau cu o seringă.

Cum se utilizează corect serul fiziologic

 • – După ce s-a desfăcut flaconul, se acoperă cu o compresă sterilă;
 • – Se pune întotdeauna acul la seringă și capacul deasupra, ca aceasta să se păstreze sterilă;
 • – Nu trebuie să atingem acul decât de flacon;
 • – Dacă avem o fiolă de ser fiziologic, tragem tot conținutul o singură dată în seringă și aruncăm fiola;
 • – Poziția de administrare a serului fiziologic: culcat pentru a intra bine în nări;
 • – Poziția de administrare a spray-ului: în picioare sau șezând, cu capul ușor aplecat. La spray, jetul se duce direct spre fosa nazală.

Vă recomandăm și următoarele articole legate de îngrijirea nasului copiilor: 

Te-ar mai putea interesa