Auzul la nou născut: răspunsuri la multe dintre întrebările părinților

Alexandra Constantin
testare auz nou-născut cu aparat special

Oare bebelușul meu aude bine? Cum îmi pot da seama de eventualele probleme de auz? Acestea sunt doar câteva dintre nelămuririle pe care la au părinții când vine vorba de auzul la nou născut. 

Ce poate să audă micuțul?

Știai că auzul este complet dezvoltat când bebelușul vine pe lume? De fapt micuțul este capabil să audă sunete încă din timpul vieții intrauterine. Nu de puține ori o să observi că el tresare sau e tot mai atent când aude sunete puternice și se liniștește la auzul zgomotelor albe, cum sunt cele de la aspirator sau de la uscătorul de păr, sunete similare cu cele pe care le auzea în uter. În mod surprinzător, bebelușul poate să recunoască vocea mamei încă din primele clipe de viață, dar nu poate localiza de unde vine sunetul decât după ce împlinește vârsta de 3-4 luni, potrivit www.parents.com.

Auzul la nou născut: când și cum este verificat

În cele mai multe dintre cazuri auzul bebelușilor este verificat în maternitate, tocmai pentru a putea să fie prevenite eventualele probleme. Cu toate acestea, medicul pediatru poate evalua auzul la nou născut la oricare dintre controalele medicale. De exemplu, în intervalul de vârstă 3-4 luni pediatrul poate să folosească un clopoțel pentru a face zgomot sau va bate din palme ca să observe dacă bebelușul este atent la sunete sau întoarce capul când le aude. Pe lângă controlul pediatric, medicul poate să recomande și consultul ORL dacă micuțul a avut infecții la nivelul urechii sau nu reacționează la zgomotele din jur foarte bine. În timpul controlului ORL bebelușul poate fi testat utilizând răspunsul triunchiului auditiv sau i se va efectua testarea care poartă numele de audiometrie. Ca părinte poți monitoriza în mod indirect auzul bebelușului prin simplul fapt că acorzi atenție la dezvoltarea limbajului. Dacă după 6 luni el va începe să gângurească tot mai mult și să articuleze anumite sunete, după vârsta de 1 an va reuși să pronunțe unul sau două cuvinte. Bine de știut este și că specialiștii de la Academia Americană de Pediatrie recomandă efectuarea perioadică a consultului ORL după vârsta de 4 ani.

Muzica, o bună modalitate de testare auditivă

Vocea de alint pe care părinții obișnuiesc să o folosească instinctiv este cea la care reacționează cel mai bine bebelușii în primele săptămâni de viață. Foarte important este să vorbești cât mai mult cu micuțul pentru a-l ajuta să-și dezvolte limbajul în primii ani de viață. Bebelușul este capabil să audă sunete la intensități diferite, de aceea continua comunicare cu el îl poate ajuta să le învețe, iar mai apoi să reușească să le pronunțe. Acesta este cel mai la-ndemână mod prin care îl poți ajuta să-și dezvolte limbajul. De asemenea, bebelușului îi place mult și muzica, mai ales că ea nu are doar rol de calmare, ci și de stimulare. Poți observa cât de bine aude dacă pui muzică și observi reacțiile lui. Așa că nu ezita să îi pui cât mai des cântecele pentru copii și încearcă și tu să imiți sunetele din melodii.

Auzul la nou născut: ce trebuie să știi despre pierderea auzului

Screeningul auditiv se realizează de cele mai multe ori încă din maternitate, mai ales că așa pot să fie depistate eventualele probleme de auz și tratate corespunzător. Nu ezita să mergi cu bebelușul la medicul orelist pentru această investigație dacă ea nu a fost făcută în maternitate, în primele zile de viață. Acest lucru este cu atât mai important cu cât tratamentul ce implică aparatele auditive și implanturile cohleare poate ajuta la îmbunătățirea vieții copilului (indiferent dacă este vorba de deficiențe de auz sau de surditate).

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa