Anemia la copii: când trebuie să ne facem griji?

Ramona Dinescu
copil anemia
Anemia la copii are cauze diverse și consecințe grave

Anemia feriprivă afectează în general copiii cu vârste cuprinse între trei luni și doi ani. Părinții ar trebui să fie foarte fermi în privința alimentației micuților, pentru ca organismul acestora să nu ducă lipsă de fier, element esențial pentru o bună dezvoltare.

Atât eu cât și copilul meu cel mare suferim de anemie de când ne-am născut deoarece amândoi am moștenit beta-talasemia, o situație pe care o vom duce cu noi toată viața, nu o putem corecta, însă o putem ține sub observație având o alimentație corectă, bogată în fier. Despre lipsa acută de fier, care este o situație des întâlnită la copii, fără ca aceștia să sufere de beta-talasemie, am aflat de la Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru că este o stare patologică în care concentrația de hemoglobină scade sub 11g/dl sânge datorită deficitului de fier ce poate apărea în urma a trei cauze principale:

Cauzele anemiei feriprive

1. Una dintre cauzele lipsei acute de fier este aportul insuficient de fier și poate apărea în următoarele situații:

  • – alimentație artificială prelungită cu lapte de vacă („anemia laptelui de vacă“)/preparate de lapte praf;
  • – alimentație excesivă cu făinoase (conțin fitați și fosfați care formează cu fierul săruri insolubile, împiedicându-i absorbția);
  • – absența cărnii din alimentație;
  • – regim vegetarian exclusiv, fără alimente de origine animală;
  • – prematuritatea;
  • – gemelaritatea;
  • – diversificare incorectă și tardivă;
  • – deficite severe de absorbție a fierului, în anumite boli (diaree cronică, malnutriție, parazitoze intestinale etc).

2. O a doua mare cauză poate fi pierderea fierului prin sângerări mici și repetate și poate apărea în următoarele situații:

– la nou-născut: – sângerări din cordonul ombilical, boala hemoragică a nou-născutului sau ligatura precoce a cordonului ombilical (înainte de încetarea pulsațiilor).

– la sugar și copil: hernii, parazitoze intestinale, alergie la proteina din laptele de vacă,  polipi rectali/polipoze intestinale (sângerare digestivă cronică);

3. O a treia cauză majoră a anemiei feriprive se poate concretiza prin consumul crescut de fier în infecții cronice şi prelungite (tuberculoză, infecții urinare, osteomielită).

Cum se manifestă anemia la copii?

Simptomele apar în perioada de creștere rapidă (6 luni–3 ani și 11–17 ani):

  • –         apatie, oboseală la supt;
  • –         somnolență/iritabilitate;
  • –         apetit capricios, anorexie;
  • –         transpirații abundente;
  • –         curba ponderală staționară, turgor flasc (piele lipsită de elasticitate)

Studiile de specialitate au demonstrat că, la naștere, cantitatea de hemoglobină este relativ ridicată (între 13,7–20,1 mg/dl), ceea ce înseamnă că depozitele de fier ale nou-născutului sunt suficiente pentru aproximativ 3-5 luni. Însă, după această vârstă, este important să alegi alimente îmbogățite cu fier, pentru a satisface nevoile organismului. Doar o dietă corectă, variată și echilibrată îl va feri pe bebelușul tău de anemie.

Dacă dieta alimentară a acestuia se bazează pe alimente bogate în fier – carne, pește, ficat, ou (până într-un an, e bine să-i dai doar gălbenușul, evitând astfel o posibilă alergie), produse cerealiere, legume verzi (spanacul) și fructele, combinate corespunzător – nu trebuie să-ți faci griji, căci problema absorbției fierului de către organism este ca și rezolvată.

În cazul în care alimentația nu este suficientă, dar acest lucru poate decide doar medicul în urma efectuării unor analize, se prescriu suplimente cu fier pentru o perioadă scurtă de timp.

Limitele absorbției de fier

În dezvoltarea copilului, se contează pe o absorbție a fierului din alimente de 10% , dar acest procent este influențat de numeroși factori. Fierul conținut în spanac se absoarbe în cantitate de 1-2%, în comparație cu fierul din carne, care se absoarbe în procent de 10-20%.

Depozitele de fier existente la naștere sunt suficiente până la vârsta de 4 luni, așa încât alimentația lactată, chiar fără supliment de fier, NU conduce la anemie feriprivă de cauză nutrițională. Laptele matern are un conținut scăzut de fier, dar cu o absorbție de 40%! Prematurii necesită suplimentarea alimentației cu fier începând cu vârsta de 2 luni (aport de 2 mg/kg) și trebuie continuată pe toată durata primului an de viață.

Abia după vârsta de 6 luni cantitatea de fier necesară creșterii depinde exclusiv de sursele alimentare. Necesarul de fier recomandat este de 6 mg/zi pentru primele 5 luni şi de 10 mg/zi până la vârsta de 1 an. Administrarea injectabilă a fierului este contraindicată.

Pentru o cât mai bună informare despre anemia copiilor, îți recomandăm și următoarele articole:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa