Alergia la grâu sau boală celiacă la bebeluș? Care este diferența?

Ramona Dinescu

Alergia la grâu și boala celiacă sunt două condiții distincte, dar care se manifestă aproape la fel în cazul bebelușilor. Este important de înțeles care este diferența între ele deoarece tratamentul poate fi diferit.

Boala celiacă este o condiție autoimună ce se caracterizează prin faptul că, atunci când copilul consumă alimente ce conțin gluten, se declanșează un atac al sistemului imunitar asupra intestinului subțire.

Alergia la grâu poate fi o reacție a sistemului imunitar la un număr de proteine prezente în această cereală, printre care și glutenul, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.

Majoritatea simptomelor gastrointestinale ale acestor două situații sunt similare. Atât boala celiacă, cât și alergia la grâu se manifestă prin balonare, diaree sau dureri abdominale.

Alergia la grâu în comparație cu boala celiacă

Indiferent dacă vorbim despre copii sau adulți, alergia la grâu prezintă câteva simptome distincte de boala celiacă, pe care ar fi bine să le știți pentru a putea face diferența între cele două. Astfel, alergia la grâu se mai poate manifesta prin dificultăți respiratorii după ce copilul a consumat grâu, prin urticarie, eczemă, iritații ale ochilor și congestive nazală.

Alergia la grâu nu poate fi pusă pe seama întârzierilor de creștere, a scăderii în greutate a copilului sau a altor simptome neurologice ce pot apărea în cazul bolii celiace.

Dacă persoanele ce se confruntă cu boala celiacă trebuie să urmeze obligatoriu o dietă alimentară fără gluten, cei care suferă de alergie la grâu trebuie să exclude doar acest produs din alimentație.

Boala celiacă, de cele mai multe ori, este o afecțiune pe viață, însă alergia la grâu, ca și alte alergii alimentare, poate dispărea cu timpul, pe măsură ce copilul crește.

Recomandări nutriționale

Dacă copilul a fost diagnosticat cu alergie la grâu sau cu boală celiacă, după primele luni de viață va trebui să faci un plan de dietă ce să includă și cereale necesare pentru o nutriție sănătoasă. Ai câteva variante la îndemână ce te vor ajuta să întocmești o alimentație potrivită pentru copilul tău:

·       hrișcă

·       sorg

·       porumb

·       orez

·       soia

·       quinoa

·       tapioca

·       arorut

Poți folosi aceste plante pentru a pregăti primele piureuri cu cereale extrem de nutritive pentru bebelușul tău.

Puțină precauție

Dacă în familia ta există cazuri de boală celiacă, cere sfatul medicului și încearcă să urmezi sfaturile de mai jos pentru binele copilului tău:

·       Alăptarea bebelușului este extrem de importantă, însă nu există dovezi că ar ajuta la micșorarea riscului ca micuțul să sufere de boala celiacă. Iar, dacă suspectezi că bebelușul ar putea suferi de boala celiacă, vorbește cu medicul lui pediatru.

·       Indiferent dacă întârzii tot mai mult cu introducerea alimentelor ce conțin gluten în dieta copilului tău, acest lucru nu va afecta cu nimic debutul bolii. De fapt, testul care diagnostichează boala celiacă este posibil numai după ce glutenul este prezent în organism.

·       Persoanele ce au boala celiacă pot suferi și de alte boli autoimune precum Diabetul de tip A sau probleme autoimune ale ficatului. Așdar, vorbește cu medicul copilului tău dacă observi apariția altor simptome.

·       Reține, copilul cu boala celiacă trebuie să evite glutenul. Copilul ce are alergie la grâu trebuie să evite doar acest aliment. Însă, amândoi pot trăi foarte bine și se pot dezvolta sănătos fără aceste proteine. Trebuie doar puțin mai multă atenție atunci când se alege alimentația copilului.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa