Alergia la laptele de vacă, cea mai frecventă alergie la bebeluși. Simptome și tratament

Ramona Dinescu
alergia la lapte de vacă

Alergia la laptele de vacă este o cauză comună de alergie alimentară la bebeluși. La nivel mondial 1-3% dintre sugari suferă de alergie la laptele de vacă sau alte produse lactate.

Deși la majoritatea copiilor depășesc această problemă a alergiei la laptele de vacă până la vârsta de 3-5 ani, există unele persoane care se confruntă cu ea pe viață.

Când un bebeluș este alergic la lapte, înseamnă că sistemul lui imunitar care în mod normal luptă împotriva infecțiilor, reacționează la proteina din laptele de vacă (baza pentru cele mai multe dintre formulele de lapte praf), susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.

De fiecare dată când bebelușul bea lapte, organismul consideră că această proteină este dăunătoare și luptă din greu împotriva ei. Acest fapt cauzează o reacție alergică în timpul căreia chimicale precum histaminele sunt eliberate în organism.

Bebelușii adesea arată primele simptome ale unei alergii la laptele de vacă la câteva zile sau săptămâni după ce li s-a administrat o formulă de lapte praf ce conține proteina laptelui de vacă. Bebelușii alăptați prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta această alergie, însă dacă sunt alergici, simptomele lor se manifestă atunci când mamele au consumat lactate.

Alergia la laptele de vacă nu este același lucru cu intoleranța la lactoză care înseamnă dificultatea organismului de a digera laptele. Unii bebeluși alergici la laptele de vacă prezintă primele reacții curând după masă, alții la câteva ore sau zile distanță.

Cum se manifestă alergia la laptele de vacă?

În cazul copiilor ce prezintă simptome la scurt timp după masă, o reacție alergică se poate traduce prin:

 • –          Respirație șuierătoare
 • –          Probleme de respirație
 • –          Tuse
 • –          Răgușeală
 • –          Stare de deranj la stomac
 • –          Vomă
 • –          Diaree
 • –          Mâncărime la nivelul ochilor, ochi umflați sau lăcrimoși
 • –          Erupție cutanată
 • –          Puncte roșii
 • –          Umflături
 • –          Scăderea tensiunii arteriale ce cauzează imposibilitatea copilului de a se uita la lumină sau stare de inconștiență.

O alergie la laptele de vacă poate duce la diferite simptome în situații diferite. Unele reacții sunt blânde și implică doar un singur sistem al organismului (precum erupția cutanată). Însă o reacție alergică blândă nu înseamnă că data viitoare copilul nu ar putea avea o reacție severă.

Copiii care nu prezintă simptome la scurt timp după masă, poat avea un tip diferit de reacții care pot cauza probleme câteva ore sau zile mai târziu:

 • –          diaree (posibil cu sânge)
 • –          vărsături
 • –          refuzul de a mânca
 • –          iritabilitate sau colici
 • –          iritație la nivelul pielii precum o eczemă.

Dacă bebelușul începe să aibă simptome alergice severe precum umflarea gurii sau a gâtului sau dificultate la respirație, sau simptomele implică două părți diferite ale corpului precum erupție cutanată și vomă, trebuie să fii pregătită cu un antihistaminic puternic (medicul îți va prescrie) și să mergi apoi cu copilul de urgență la cel mai apropiat spital.

Cum se pune diagnosticul alergiei la laptele de vacă?

Dacă suspectezi că bebelușul tău este alergic la laptele de vacă, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să suni medicul pediatru. După examenul clinic al copilului, vor fi probabil necesare teste ale fecalelor sau teste de sânge. Este foarte posibil să aveți nevoie de o programare la un medic alergolog care să facă anumite teste la nivelul pielii. Acestea presupun aplicarea unei picături de lapte la nivelul pielii urmată de o mică zgârietură în acea zonă.

Dacă cel mic reacționează la alergen, pielea se umflă puțin în acea zonă. Tot alergologul îți va prescrie și auto injectoare cu epinefrină pentru situațiile în care copilul va avea o reacție severă, așa cum am descris mai sus, înainte de a-l duce la urgență.

Cum eviți reacțiile ce pot apărea în cazul alergiei la laptele de vacă?

Dacă îți alăptezi copilul, iar el este alergic la laptele de vacă, este important ca tu să eviți consumul produselor lactate deoarece proteina care cauzează reacțiile alergice poate ajunge la copil prin laptele tău. De aceea, citește cu atenție etichetele alimentelor. Medicul sau un nutriționist îți va formula o listă cu alimente bogate în calciu cu care vei putea înlocui lactatele atâta vreme cât alăptezi.

Dacă îți hrănești copilul cu formule de lapte praf, medicul pediatru îți poate recomanda să înlocuiești laptele cu o formulă hipoalergenică și complet hidrolizată. În cazule acestor formule de lapte, proteinele sunt sparte în particule, lucru care nu prea atrage reacțiile alergice.

Poți încerca și un lapte parțial hidrolizat însă aceste formule nu sunt cu adevărat hipoalergenice și pot cauza o reacție alergică semnificativă.

În nici un caz nu încerca să creezi singură propria formulă de lapte praf. Cele din comerț sunt aprobate de către comisii speciale și nu pot fi obținute acasă.

Alte tipuri de lapte ce ar putea fi potrivite unui copil alergic la laptele de vacă sunt cele vegetale, de orez, de migdale sau de cocos, însă nu sunt sub nici o formă recomandate sugarilor.

Vă invităm să citiți mai multe despre alergiile copiilor aici: 

 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa