Aftele la bebeluşi: de ce apar şi cum scapi de ele?

Mulți bebeluși au afte în primele lui de viață! Nu te îngrijora, există soluții la îndemână pentru această afecțiune!

Mihaela Călin
aftele-la-bebelusi-totul-despre-mame (2)

Aftele la bebeluși reprezintă o infecţie micotică deseori întâlnită şi în rândul sugarilor. Ele arată ca nişte pete albicioase prezente la nivelul mucoasei bucale. În faza de debut pot fi confundate cu urmele de lapte, dar dacă încerci să le ştergi pot sângera.

Află mai jos care sunt măsurile de prevenire, cauzele cele mai frecvente dar şi de tratament în cazul aftelor.

Aftele la bebeluși, principalele simptome

Dacă simți că bebelușul tău este iritat și are o stare de disconfort și, mai ales, dacă observi că mănâncă mai greu sau refuză mesele poți să te uiți după următoarele semne ale aftelor orale:

  • Mici puncte albe pe cerul gurii, pe interiorul obrajilor și pe limbă—acestea pot semăna cu niște pete de lapte, însă dacă încerci să le ștergi, nu dispar.
  • Semne de sângerare ale punctelor albe din gură și de pe limbă.
  • Roșeață în jurul punctelor albe.
  • Durere resimțită în zona aftelor.
  • Colțurile gurii uscate.

Problema cea mai mare este că aftele orale nu dispar fără tratament. Dimpotrivă, numărul lor va fi din ce în ce mai mare și odată cu trecerea timpului vor fi tot mai greu de vindecat.

În general, copiii manifestă iritabilitate crescută și incapacitatea de a mânca din cauza durerii provocate de afte. O atenție specială trebuie să o acorzi mai ales dacă alăptezi. Infecția poate trece de la bebeluș la tine și înapoi, așa că este bine să vă tratați amândoi pentru a putea scăpa de ea.

Ce provoacă apariția aftelor?

O ciupercă parazit numită ştiinţific Monilia (Candida) Albicans este responsabilă de apariţia aftelor. Uneori mama nici nu observă că ceva nu este în regulă cu bebeluşul, confundând aftele cu urmele de lapte sau hrană.

Medicul pediatru, în urma examenului periodic, poate atrage atenţia asupra acestui aspect. Aftele pot să apară şi în urma tratamentului cu antibiotice și, lăsate netratate, ele pot acoperi faţa internă a obrajilor, a buzelor şi limba.

Aftele pot apărea chiar şi în gura unui nou-născut de 5-6 zile, iar în acest caz poate fi rezultatul unei infecţii fungice nerezolvate a mamei, care s-a transferat şi la copil în timpul naşterii.

Dar aftele pot să apară la bebeluşi şi în luna a doua şi în luna a treia de viaţă şi mai târziu – ca rezultat al unui dezechilibru între bacteriile şi fermenţii din gură.

Acest lucru se întâmplă atunci când copilul are sistemul imunitar slăbit, de exemplu în timpul apariţiei dinţilor sau după tratamentul cu antibiotice. Copilul poate, de asemenea să se infecteze dacă este alăptat, iar mama suferă de candidoză sau dacă este hrănit artificial, iar tetina este infectată.

Tratamentul eficient al aftelor bebelușului

Dacă aftele nu dispar de la sine în câteva zile, va trebui să apelezi la medicul pediatru. La fel dacă bebeluşul are mai puţin de 3 luni. Netratată, candidoza se poate extinde, ajungând în cele din urmă ca toată mucoasa bucală să fie acoperită cu un strat alb, brânzos.

Aftele sunt foarte dureroase şi constituie o adevărată piedică în procesul de hrănire. În aceste condiţii bebeluşul poate refuza să mai sugă sau să mai mănânce. Ca urmare copilul nu mai ia în greutate sau chiar slăbeşte, devine letargic, iritabil şi somnolent.

În tratamentul candidozei bucale medicul pediatru prescrie de obicei un medicament antiseptic şi antifungic pe bază de nistatină (bineînţeles sub formă lichidă).

Tot el îţi va recomanda modalitatea şi frecvenţa de administrare. De regulă soluţia este picurată direct în gura sugarului. Sau se înmoaie cu soluţie un beţigaş de urechi şi apoi se aplică pe zonele afectate.

Atenţie: tratamentul trebuie aplicat cu multă blândeţe astfel încât să nu rupi aftele. Dacă accidental se întâmplă acest lucru, mucoasa bucală începe să sângereze, iar sugarul va urla de durere. Dacă alăptezi, lubrifiază mameloanele cu soluţia cu nistatină, iar dacă bebeluşul este hrănit mix, nu uita să sterilizezi biberoanele şi tetinele după fiecare utilizare.

Dacă nu te încântă ideea de a folosi medicamente pentru un copil atât de mic, poţi încerca puterea vindecătoare a plantelor medicinale. S-a demonstrat că salvia are un puternic efect antiseptic. Aşa că tamponează uşor zonele afectate cu o compresă sterilă îmbibată în infuzie de salvie.

Măsuri de prevenire a apariției aftelor la bebeluși

În cazul în care trebuie să urmezi un tratament cu antibiotice, vorbește cu medicul de familie să îți recomande şi preparate suplimentare pe bază de acid lactic. Acestea ajută ca flora intestinală să se menţină în parametrii normali.

Din păcate, nu poți face mai nimic pentru a preveni infectarea copilului tău cu Candida, dacă luăm în considerare transmiterea la naștere. Totuși, dincolo de asta, poți să sterilizezi cât de mult poți suzetele, biberoanele, tetinele, pompa de sân. Dacă alăptezi trebuie să ai o igienă a sânilor impecabilă.

Ține cont de faptul că umezeala favorizează apariția ciupercilor, așa că după fiecare masă spală-te și șterge sânii cu un prosop curat. Ulterior, ai putea să speli toate hainele de alăptat, sutienele și prosoapele folosite la temperaturi mai mari.

Alăptarea nu va fi întreruptă în cazul apariției aftelor. Tu poți lua probiotice pentru a ajuta creșterea numărului de bacterii bune din organism. Este indicat să discuți cu medicul înainte de a lua orice medicament.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa