7 sfaturi pontru a-i face copilului baie în siguranță, de la pediatru

Mihaela Călin

Când eşti proaspăt părinte, fiecare zi vine cu o nouă experienţă. Este normal să te simţi copleşit sau intimidat în timp ce înveţi să ai grijă de copilul tău. Nou-născuţii par deosebit de fragili, motiv pentru care preocupările părinţilor privind siguranţa bebeluşilor sunt justificate. Iar baia nou-născutului se numără printre cele mai stresante experienţe pentru proaspeţii părinţi.

Este important să înţelegi modul în care poţi să te joci în siguranţă cu un copil – înecarea accidentală este cauza pentru 30% dintre decesele neintenţionate la copiii sub 4 ani. Cu toate acestea, părinţii nu trebuie să se teamă când le fac baie micuţilor. În schimb, printr-o educaţie adecvată, aceştia pot folosi practici sigure de îmbăiere şi pot scapa de anxietate. Stephanie Levine, medic pediatru şi pediatrul care reprezintă organizaţia nonprofit Keeping Babies Safe a împărtăşit pentru www.sheknows.com 7 sfaturi pentru îmbăierea în siguranţă a nou-născutului.

  1. Prima baie după desprinderea bontului ombilical

Prima baie a nou-născutului ar fi bine să aibă loc după desprinderea bontului ombilical, ceea ce ar putea dura de la două săptămâni la două luni. Zona care înconjoară cordonul ombilical trebuie păstrată curată şi uscată pentru a evita infectarea. Nou-născuţii nu se murdăresc cu adevărat şi pot fi şterşi cu un prosop şi un săpun blând în primele câteva săptămâni de viaţă.

  1. Foloseşte un suport pentru cădiţă

Până când bebeluşul poate să stea în funduleţ, fără ajutor, foloseşte un suport cu formă anatomică pentru cadă. Aceasta este cea mai sigură şi mai uşoară modalitate de a îmbăia un nou-născut. În cadă să fie apă doar de câţiva centimetri. Spală bebeluşul uşor cu mâna. Majoritatea copiilor nu vor putea să stea în cadă fără sprijin până prin luna a 5-a sau chiar mai mult. Suportul pentru cădiţă le permite părinţilor să aplece bebeluşul fără să se îngrijoreze că poate aluneca. Odată ce copilul stă singur în funduleţ, poţi să începi să-i faci baie în cadă, fără suport.

  1. Nu lăsa niciodată un copil mic singur în cadă

Este nevoie doar de un moment pentru ca micuţul să ajungă cu capul în apă. Nu este suficient să-l ai în raza ta vizuală pentru a-l proteja de la înec. Ţine întotdeauna o mână pe copil, în orice moment. Nu te îndepărta niciodată de un copil care se află în cadă, chiar dacă te retragi, pur şi simplu, pentru a lua prosopul sau săpunul. Pentru a evita nevoia de a te îndepărta, înainte de a începe baia, pune totul la îndemână – prosopul şi săpunul pentru bebeluşi. Dacă uiţi ceva esenţial pentru baie, cere-i partenerului să-ţi aducă sau scoate copilul din cadă şi mergeţi împreună. Evită distragerea atenţiei în timpul băii, lăsând telefonul mobil într-o altă cameră.

  1. Menţine pielea copilului caldă şi hidratată

De îndată ce apa din baie începe să se răcească, scoate copilul din cadă şi înfăşoară-l într-un prosop pentru a preveni pierderea căldurii corporale. Înainte de a îmbraca bebeluşul, usucă-l foarte bine şi foloseşte o cremă pentru a menţine pielea copilului hidratată.

  1. Goleşte imediat cada după baie

Pentru a evita înecarea accidentală a unui copil mobil sau a unui copil mic, goleşte întotdeauna cada imediat după scoaterea copilului din apă. Chiar şi atunci când te concentrezi asupra copilului, durează doar câteva momente de neatenţie pentru ca el să se rătăcească în baie. Iar o cadă plină cu apă, ar putea să-i pună viaţa în pericol.

6. Atenţie la baie!

Părinţii ar trebui să-i ţină pe copii departe de baie. Securizează dulapurile de la baie, care sunt pline cu articole de toaletă şi de curăţenie. Ţine medicamentele într-un dulap încuiat şi doar la îndemâna ta. Pentru a evita rănirea în cadă, pune un covor anti-derapant în cadă. Pe măsură ce copilul creşte, adu-i la baie doar jucării care sunt potrivite pentru vârsta lui şi special concepute pentru a fi utilizate în cadă.

  1. Toţi cei care au grijă de copil ar trebui să facă cursuri de prim ajutor

Prevenirea este principalul mijloc de a proteja un copil de rănire sau înecare în timpul băiţei. Dar este esenţial să fii pregătit în caz de urgenţă. Oricine are grijă de copil – părinţii, bunicii, bona – ar trebui să urmeze cursuri de prim ajutor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa