4 lucruri care îi deranjează pe nou-născuţi

Mihaela Călin
îi deranjează pe nou-născuţi

Unii specialişti numesc prima lună de viaţă a unui nou-născut, luna a zecea de sarcină, deoarece copilul încă nu s-a adaptat la noile condiţii din afara burticii. De aceea părinţii ar trebui să-i ofere la început condiţii similare cu cele de care a avut parte în timpul vieţii fetale. Medicul pediatru Harvey Karp, autor al cărţii „Cel mai fericit bebeluş din lume”, a ajuns la această concluzie după ani de observaţii şi cercetare. El îi învaţă pe tinerii părinţi cum să privească lumea prin ochii unui nou-născut, respectiv ce îi deranjează pe micuţi şi cum să le satisfacă nevoile.

Prea mult spaţiu în jurul copilului îi dau acestuia un sentiment de insecuritate

Unul dintre lucrurile pe care nu le agreează nou-născuţii este un spaţiu prea mare în jurul lor. În burtică, mai ales spre sfârşitul sarcinii, copilul „a locuit” într-un spaţiu foarte strâmt, iar după naştere, dintr-o dată el are foarte mult loc în jurul lui, şi deci nu se simte prea încrezător. În această situaţie înfăşatul cu o păturică îl va face să se simtă mai în siguranţă.

Lumina prea puternică deranjează nou-născutul

În primele săptămâni, vederea bebeluşului este foarte slabă, el cunoaşte lumea prin ceea ce aude şi prin atingerile pielii. El simte că dintr-o dată s-au schimbat o mulţime de lucruri: totul este nou, diferit, mai mare şi mai strălucitor decât înainte. Ca să se adapteze la noile condiţii, va fi nevoie de timp. Până atunci, trebuie să evitaţi situaţiile care ar putea să-l supere pe cel mic. Un soare prea strălucitor sau un bec prea puternic îl pot obosi şi irita. De aceea este mai bine ca în camera bebeluşului să aprindeţi doar o lampă cu un bec de 40 waţi. Iar în timpul plimbărilor, în zielele însorite, ar trebui ridicată protecţia de sus a căruciorului ca să nu-i vină soarele în ochi.

Lipsa unei rutine zilnice îi dau copilului un sentiment de insecuritate

Este dificil pentru oricine să funcţioneze în haos, dar pentru un bebeluş. Atunci când nu aveţi o ordine clară a lucrurilor, baie când seara, când dimineaţa, nou-născutul se poate confrunta cu un sentiment de insecuritate. Ritualurile reprezintă unul din lucrurile pe care bebeluşii şi copiii mici le iubesc. Atunci când copilul este activ, îi place să ştie ce se întâmplă cu el.

Zgomotul enervează bebeluşii

Sunete, care înainte au fost suprimate de lichidul amniotic, acum se aud perfect. Zgomotele puternice irită şi deranjează copilul. Aşa că să nu fiţi surprinşi dacă cel mic se încordează dintr-o dată şi apoi începe să plângă tare. Prin urmare, cel puţin pentru prima lună, este mai bine să nu porniţi televizorul prea tare şi să opriţi soneria la telefonul mobil şi la uşa de la intrare. Acest lucru nu înseamnă că cel mic trebuie ferit de orice sunet. Zgomotele normale, de uz casnic, nu interferează cu copilul, iar sunetul unui uscător de păr sau a unui aspirator silenţios, chiar îi calmează pe unii copii.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa