10 cauze pentru transpiraţia la bebeluşi

Transpirația la bebeluși poate să fie un semn de infecţie sau boală, aşa că trebuie să identifici cauza. Iată 10 cauze posibile.

Mihaela Călin
bebelus somn
Există multe cauze pentru care apare transpirația la un bebeluș. De foarte multe ori, este legată de temperatura din camera copilului

 Transpiraţia la bebeluși vizibilă la nivelul capului apare relativ frecvent, mai ales în timpul somnului şi în timpul hrănirii. De obicei acest lucru nu ar trebui să îngrijoreze – poate copilul este îmbrăcat prea gros sau în camera este prea cald. Dar s-ar putea, totodată, să fie un semn de infecţie sau boală, aşa că trebuie să identifici cauza acestei probleme.

Transpirația la bebeluși dată de haine, pat sau o alergie

1. Prea multe haine

Aşa cum am spus şi mai sus, prea multe rânduri de haine sau o temperatură ridicată în cameră se pot număra printre cauzele transpiraţiei în exces a capului bebeluşului. De aceea merită să amintim că temperatura din dormitor ar trebui să fie de cel mult 20-22 de grade pentru ca cel mic să aibă un somn odihnitor şi sănătos. Când nu ştii dacă bebe este îmbrăcat prea gros, verifică-i ceafa. Dacă este umedă, schimbă-i hainele.

Cum îl îmbraci pe bebe când e frig

Alege hainele astfel încât, atunci când este afară bebelușul să rămână uscat, dar în aceelaşi timp să-i fie şi cald. Majoritatea mămicilor au tendinţa de a-i înfofoli peste măsură pe cei mici atunci când fac o plimbare iarna. Nu e corect, deoarece cu cât are mai multe haine, cu atât va transpira mai mult, iar riscul de a răci creşte aşadar cu fiecare hăinuţă în plus!

Nu uita să măsori temperatura de afară cu un termometru şi nu „din ochi”! Copilul mic nu poate lua pastilele recomandate adulţilor pentru răceală şi gripă şi-n fond de ce să faci drumuri cu el la farmacie, când respectând regulile ghidului, îţi lungeşi perioada de joacă pe-afară!

2. Are alergie la ceva

Şi alergiile pot fi o cauză a transpiraţiei excesive. Câteodată nu realizăm că detergenţii cu care hainele bebelușilor le pot irita pielea. Această iritare se poate manifestă prin hiperhidroză, adică transpirație în exces. De aceea ar trebui folosite doar produse hipoalergenice, adaptate la pielea delicată a copiilor.

Cele mai frecvente semne ale alergiei la copii:

  • Bebelușul are tot timpul nasul înfundat şi o secreţie abundentă apoasă.
  • Respiră pe gură mai ales noaptea.
  • Strănută des, în salve.
  • Are ochii roşii, umezi.
  • Are o respiraţie şuierătoare, mai ales noaptea.
  • Îl doare burtica şi uneori capul.
  • Are pe pielea capului sau pe obraji pete roşii, bine delimitate, care-l mănâncă foarte tare şi care se descuamează.

3. Patul îl face să transpire

Şi materialele din care sunt făcute lenjeria patului şi salteaua pot provoca transpiraţie în exces. Pentru a înlătura această cauză căutaţi în magazine textile şi accesorii pentru pat din fibre naturale, care nu cauzează nici o iritaţie la copii.

Patul este o investiție pe termen lung, deci poși cumpăra unul de calitate, chiar dacă este puțin mai scump!

Cauze medicale ale transpirației

4. Dacă are o infecție?

Transpiraţia capului poate semnala şi o infecţie, cu care corpul copilului se luptă din răsputeri. În cazul în care cel mic este fierbinte şi are febră, ar trebui să luaţi legătura cu medicul pediatru. Transpiraţia excesivă ar trebui să dispară odată cu febra.

Dacă, pe lângă transpirație, copilul prezintă și alte simptome din lista de mai jos trebuie să mergi cu el la medic:

  • Nu vrea să se mişte sau să fie mişcat din loc.
  • Descoperi sânge în scaun sau în urină.
  • Vomită sau are diaree de peste 12 ore.
  • E placid.
  • Are febră peste 37,5˚C şi/sau o erupţie.
  • N-a mai făcut pipi de patru ore.

5.Transpirația la bebeluși. Semn de rahitism

Transpiraţia excesivă a capului poate să indice rahitism. În timpurile moderne, acest lucru se întâmplă foarte rar, deoarece bebeluşilor li se prescrie de către medici o doză fixă de vitamina D.

Dar, poate că vitamina D nu este absorbită foarte bine. O greşeală comună este adăugarea ei într-un biberon cu ceai, când cel mai bine este să o aplicăm direct în gura copilului – atunci putem fi siguri că nu a rămas pe fundul biberonului, iar copilul a luat doza completă. 

Dacă totuşi eşti îngrijorată din acest punct de vedere, ia legătura cu medicul pediatru. Pentru a evita rahitismul, medicul poate decide creşterea dozei de vitamina D, după o serie de analize.

Pentru copiii mici, cea mai sigură sursă de vitamina D rămâne laptele de mamă, cu o acţiune antirahitică evidentă: un litru de lapte matern asigură sugarului cantitatea necesară zilnic.

În plus, raportul dintre calciu şi fosfor este cel optim. Bebeluşul hrănit la sân are parte de o bună protecţie împotriva rahitismului. Dar, chiar şi în acest caz, specialiştii recomandă suplimentarea cantităţii de vitamina D prin tablete sau picături.

6. Fibroza chistică

Transpiraţia în exces a capului poate fi unul dintre simptomele de fibroză chistică. În acest caz, transpiraţia este întotdeauna însoţită de miros, datorită prezenţei clorurilor în sudoarea copilului. Dacă nu simţiţi niciun miros neplăcut nu trebuie să va faceţi griji degeaba.

Fibroza chistică este o boală cronică, incurabilă și limitatoare de viată care alterează în timp abilitatea de a respira, de aceea copiii și tinerii adulți cu fibroză chistică își petrec viată în spitale din cauza infecțiilor grave repetate.

Fibroza chistica (mucoviscidoză) este cea mai frecventă dintre bolile genetice monogenice (alterarea unei  singure gene de pe cromozom), astfel că 1 din 2500 de copii se naște cu această boală. Cu toate acestea, este foarte puțin cunoscută în România, unde peste 500 de pacienți suferă de aceasta boala, însă numărul lor poate fi mult mai mare, nefiind diagnosticați.

La nivel internațional s-au făcut  progrese pentru încetinirea evoluției bolii, însă aceste tratamente nu sunt disponibile momentan și în țara noastră. Mai multe informații aici: https://www.cff.org

Transpirația la bebeluși cauzată de…părinți!

7. Moștenire de familie

Bineînţeles că transpiraţia în exces poate fi ereditară. Dacă unul dintre părinţi suferă de transpiraţie excesivă, e posibil că şi copilul să fi moştenit această problemă.

8. Alăptarea incorectă

Unii sugari transpiră în cap în timpul alăptării. Motivele pentru acest fenomen ar putea fi o tehnică de alăptare incorectă. În cazul poziţionării greşite a bebeluşului la piept, acesta va trebui să facă un efort dublu pentru a suge. Aşadar analizaţi-vă metoda de poziţionare a copilului la sân şi vedeţi dacă e corectă.

Poziția corectă de alăptare, cu ajutorul căreia bebelușul tău nu va mai transpira.

9. Și biberonul îl poate transpira!

Acelaşi lucru se întâmplă şi în timpul hrănirii cu biberonul. Dacă observaţi că cel mic transpiră excesiv în cap în timp ce mănâncă, probabil gaura tetinei este prea mică. Şi în această situaţie, copilul trebuie să facă un efort dublu pentru a se hrăni. Încercaţi să treceţi la o tetină cu mai multe găuri, urmărind reacţia copilului. Dacă nu-i mai transpiră capul, înseamnă că aţi găsit problema.

Cum hrăneşti corect copilul cu biberonul

  • Când îi dai să mănânce, stai într-o poziţie confortabilă. Pentru a încuraja legătura cu copilul, aşază-i faţa la nivelul sânilor, distanţa optimă pentru contactul vizual. Este foarte important şi contactul direct, piele la piele cu copilul – nou-născutul să fie cât mai dezbrăcat şi, dacă este posibil, să nu ai nici tu tricou (dacă totuşi îi mai dai sân, nu proceda aşa – bebeluşul va mirosi laptele matern şi va respinge biberonul).
  • Ţine biberonul în aşa fel încât laptele să acopere gâtul sticlei – această poziţie va face ca sugarul să nu înghită mult aer. Niciodată nu te opri din hrănit, aceasta poate cauza bebeluşului un şoc.
  • Schimbă braţele în mod regulat pentru a înlatura disconfortul; astfel bebeluşul va învăţa să mănânce în orice poziţie va fi aşezat.
  • La finalul mesei, pune-l pe umărul tău sau în altă poziţie confortabilă şi bate-l delicat pe spate ca să elimine aerul înghiţit odată cu laptele.
  • Lasă bebeluşul să-ţi „spună“ cât de mult vrea să mănânce. Dacă se agită, împinge sticla sau îşi întoarce capul, probabil că s-a săturat. Nu încerca să-l păcăleşti să mănânce tot biberonul dacă nu este interesat.
  • Cel mai bine este să-i dai puţin lapte şi cât mai des; nu-l vei hrăni atât de des ca atunci când alăptezi, pentru că laptele-formulă dă o senzaţie mai mare de saţietate

10. Are prea multă energie

Transpiraţia capului copilului poate fi chiar din cauza temperamentului său. Dacă cel mic este foarte energic, îşi agită mereu mâinile şi picioarele – consumă multă energie şi aşa se explică capul mereu transpirat.

Pe la 6 luni, copilul tău găseşte metoda de a se răsuci. Apoi, de a sta aşezat. Doar că el nu stă mult timp nemişcat. În preajma primului an, el se deplasează căţărându-se sau târându-se în patru labe şi încearcă să tragă şi să manevreze obiectele care înconjoară. Mişcă obiectele în ciuda distanţelor în dezechilibru, le aruncă, le rostogoleşte, le scufundă pentru a le vedea cum apar din nou la suprafaţă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa