Bebeluș agitat în somn – cauze și soluții posibile

Expresia ”doarme ca un bebeluș” ne-a adus doar greutăți. Ne-a făcut să credem că un bebeluș doarme neîntors, ceea ce nu este nici pe departe așa.

Psiholog Miruna Jovin

Un bebeluș agitat în somn îi face pe părinți să își pună tot felul de întrebări. Îi e foame? Este bolnav? Cu ce am greșit? Și întrebările pot continua la nesfârșit. Vă explicăm perioadele în care o astfel de problemă este absolut normală și cum puteți remedia situația cu măsuri ușor de aplicat.

Un bebeluș agitat în somn crește

Da, știu nu ați fi vrut neapărat să citiți asta. Dar studiile spun că bebelușii între 0 și 6 luni sunt mai predispuși să fie agitați și să plângă în somn. Un bebeluș agitat în somn este doar într-o fază normală a dezvoltării sale. La cei mai mulți copii această agitație atinge punctul culminant în jurul vârstei de 2 luni și începe să descrească după vârsta de 5 luni. Acestea sunt doar puncte de reper. Fiecare copil este unic și ca atare un bebeluș agitat în somn poate să aibă mai puțin de 2 luni și mai mult de șase luni.

Sunt un bebeluș agitat în somn pentru că nu știu

Nou născuții și bebelușii în primele 12 săptămâni de viață nu sunt încă obișnuiți cu alternanța zi – noapte. Unii dintre ei învață mai repede și alții mai greu. Iar până învață ei au un somn mai ușor, se trezesc mai repede și mai des și sunt agitați în somn. Pe măsură ce cresc și își dau seama cum e cu ziua și cu noaptea se vor liniști. Vor putea să intre în somn adânc.

Un bebeluș agitat în somn vrea să mănânce

O altă variantă pentru agitația bebelușului în somn este că vrea să mănânce. În primele luni de viață un bebeluș are nevoie de 8-12 mese în arcul a 24 de ore. Dacă mănâncă des un bebeluș se va agita în somn înainte de a fi hrănit. Iar asta chiar dacă nu este încă treaz complet. El va da semnale cu ceva timp înainte să plângă cu putere.

Un bebeluș agitat înainte de somn va dormi prost

Seara este de multe ori un motiv de agitație în casă. Familia se reunește, bebelușul își revede părinții și toti vor să profite cât mai mult de timpul împreună. Fără să îți dai seama poți să suprasoliciți bebelușul. Iar asta îl va face să fie mai agitat chiar și în somn.

În plus, spre seară nivelul de prolactină scade, ceea ce înseamnă că se diminuează producția de lapte și presiunea cu care el vine. Bebelușul va trebui să tragă puțin mai tare din sân, ceea ce îl va face să obosească suplimentar.

Orice activitate care presupune mișcare fizică (gâdilat, stimulat să facă mișcări fizice noi, etc.) poate crește nivelul de agitație al bebelușului iar asta va face să ai un bebeluș agitat în somn.

Rutina bat-o vina

Lipsa unei rutine crește riscul să ai un bebeluș agitat în somn. Vrem nu vrem, bebelușii au nevoie de predictibilitate în viața lor. Nu, nu trebuie să facem din asta o obsesie, dar e bine să știm că mersul la somn la aproximativ aceiași oră zilnic ne va aduce un bebeluș mai puțin agitat în somn. Adică un somn mai liniștit chiar și pentru noi, părinții.

În același timp o rutină de somn prea strictă nu este nici ea benefică. Dacă bebelușul nu dă nici un semn că ar fi obosit, dacă ora la care s-a trezit anterior este diferită de cele din zilele precedente nu există nici un motiv să îl pui la somn la aceiași oră. Nu va putea adormi dacă nu este obosit. În schimb, tu te vei agita că el nu adoarme, îi vei transmite și lui această stare iar când va fi momentul pentru somn el va fi și obosit și agitat. Iar noaptea ce va urma vei avea un bebeluș agitat în somn.

Cheia este să observăm când bebelușul este obosit și să îi creăm cadrul pentru somn. Așa vom evita să îl culcăm prea devreme sau prea târziu.

Un bebeluș agitat în somn din cauza părinților

Bebelușii nu dorm lemn. Da, știm cu toții expresia ”doarme ca un bebeluș” dar ea nu ne-a adus decât greutăți. Ne-a făcut să credem că un bebeluș doarme neîntors, ceea ce nu este nici pe departe așa. Bebelușii se mișcă în somn, scot sunete și uneori plâng chiar fără ca ei să se fi trezit complet. Dacă sărim la prima mișcare nu vom face decât să îi speriem și uneori să îi trezim. Deși agitați în somn, bebelușii nu se trezesc atât de repede pe cât ne-am aștepta.

Bebelușul este agitat în somn pentru că e multă distracție în jurul lui

Tentația de a face orice interacțiune cu copilul să fie una simpatică este irezistibilă pentru proaspeții părinți. Mai ales când ești la primul copil. Ei bine, se pare că noaptea e bine să fim cât mai plicticoși: schimbat scutec, hrănit copil, cât mai puțină conversație și somn pentru toată lumea. Pe cât de plictisitor ți se pare ție pe atât i se va părea și copilului. Și vorba aceea când nu e distracție mai bine dormi.

Și totuși ce putem face când avem un bebeluș agitat în somn. Nu prea multe și totuși am putea să:

Un bebeluș agitat în somn învață despre zi și noapte

Spuneam că un bebeluș în primele săptămâni de viață nu deosebește ziua de noapte. Pentru a îi face adaptarea mai ușoară e bine să îl expunem cât mai mult la lumina zilei. De preferat îndată ce se trezește, bine dacă e deja lumină când o face. Apoi este indicat să ne asigurăm că somnul din timpul zilei nu se face la fel ca noaptea. Ziua nu este nevoie de liniște absolută și nici de întuneric. Este bine pentru dezvoltarea ulterioară și nu doar pentru somn ca bebelușul să participe la viața de zi cu zi a familiei.

Rutina liniștitoare te scapă de bebelușul agitat în somn

Stabiliți un ritual liniștitor pentru fiecare seară. Întrerupeți activitățile care ar putea să agite bebelușul. Reduceți intensitatea luminii și a vocii. Închideți televizorul sau laptopul – lumina albastră poate să interacționeze cu mecanismele naturale de liniștire. Și introduceți un ritual de calmare: o poveste, un cântec sau pur și simplu un exercițiu de recunoștință vă vor ajuta atât pe voi părinții cât și pe bebeluș.

Hrană și somn

Alăptați sau hrăniți cu biberonul bebelușul chiar înainte de somn. Nu vă faceți gânduri cu privire la ceea ce știți despre a nu mânca înainte de somn. Un bebeluș are nevoie de mâncare mai frecvent ca un adult. Iar el resimte foamea dureros. În plus nu este sănătos ca în primele săptămâni de viață să facă pauze atât de lungi între mese. Bebelușii alăptați vor fi hrăniți la cerere. Pentru cei care mănâncă formula se vor respecta recomandările de pe ambalaj.

Recomandările internaționale în vigoare spun că este recomandat ca un bebeluș să doarmă în aceiași încăpere cu măcar unul dintre părinții lui cel puțin în primele șase luni de viață. Astfel va scădea riscul de SIDS (Sindromul morții subite la sugar).

Purtați bebelușul

Un studiu clinic a demonstrat că acei copii care au fost purtați sau ținuți în brațe mai mult pe timpul zilei sunt mai puțin agitați în somn. Există o gamă diversă de sisteme de purtare. Fiecare părinte îl va găsi pe cel potrivit pentru el și bebelușul său. Și nu, copiii purtați în brațe nu devin răsfățați. Ăsta este un mit.

Când vă simțiți epuizată apelați la prieteni și rude. Poate fi foarte plăcut să plimbi un bebeluș mic și dulce câteva ore în timp ce mama lui se odihnește.

De ce oftează bebelușii în somn

În timpul somnului activ, bebelușii fac mișcări involuntare, cum ar fi râsul, zâmbetul sau mormăitul. Este posibil, de asemenea, să fi observat și că bebelușul oftează în timpul somnului. Deoarece există o percepție generală că oftatul înseamnă tristețe, auzindu-ți copilul că oftează, te-ar fi putut face să te întrebi dacă nu cumva copilul tău se simte stresat sau inconfortabil din cauza durerii în anumite părți ale corpului. Iată cum stau lucrurile de fapt!

Hai să înțelegem de ce oftează bebelușii

Da, bebelușii oftează mult în somn. Dar asta nu trebuie să te îngrijoreze, deoarece indică faptul că corpul bebelușului tău are grijă de el însuși. De fapt, este un semn al unui model de somn sănătos.

Au existat doar cercetări limitate privind suspinele din somn ale bebelușilor și rolul pe care acestea îl joacă în dezvoltarea celor mici. Aceste studii, însă, indică câteva motive bune pentru care bebelușii oftează în somn.

  • Când bebelușii oftează în somn, această mișcare ajută căile respiratorii pulmonare să se deschidă și să absoarbă mai mult oxigen. Plămânii unui bebeluș încă se dezvoltă, iar căile sale respiratorii minuscule ar putea avea nevoie de sprijin din când în când pentru a funcționa eficient.
  • Oftatul ajută pur și simplu la reglarea respirației bebelușului. Un oftat poate ajuta, de asemenea, copilul să răspundă bine la diferite niveluri de zgomot și mișcări variate prin acest tip de reglare a respirației.
  • Suspinul de somn al bebelușului poate da, de asemenea, un impuls sistemului său nervos autonom (SNA). SNA reglează multe organe interne, cum ar fi inima și organele digestive. De asemenea, controlează mulți mușchi și glande din organism. Oftatul unui copil ajută la resetarea SNA. Un SNA sănătos poate preveni multe afecțiuni mai târziu în viață, cum ar fi cele care se referă la inimă și organele respiratorii.

Câteva curiozități despre oftatul bebelușilor în timpul somnului:

  • Bebelușii prematuri au tendința de a ofta mai mult decât bebelușii născuți la termen.
  • Bebelușii oftează mai mult în timpul somnului activ (REM). Somnul REM este sinonim cu o creștere a activităților creierului. În timpul acestui ciclu de somn „activ”, corpurile noastre sunt imobile, iar tiparele noastre de respirație și ritmul cardiac devin neregulate în comparație cu somnul cu mișcare nerapidă a ochilor (NREM) sau cu ciclul de somn „liniștit”.
  • Un factor important de luat în considerare pentru o mai bună înțelegere a oftatului unui bebeluș este să cunoști pauza apneică. Pauza se referă la o întrerupere a fluxului de aer pentru aproximativ câteva secunde în timpul respirației normale. Un oftat la bebeluși poate apărea cu sau fără apnee. 

Legătura dintre calitatea somnului și dezvoltarea normală a bebelușului

Un studiu recent indică faptul că somnul din timpul copilăriei poate afecta dezvoltarea mentală și fizică a copilului. Așadar, dacă un bebeluș oftează în timpul somnului, fii sigură că el doarme bine. Tiparele de somn sănătoase indică o creștere și dezvoltare normale ale bebelușului.

Așadar, dacă ai văzut copilul oftând în timpul somnului, este un indiciu că doarme bine și este sănătos. Este o parte a modelului lor de somn prin care își reglează respirația și organele interne, asigurând un somn sănătos și o dezvoltare normală. Oftatul permite deschiderea căilor respiratorii ale bebelușului, lăsând plămânii să absoarbă mai mult aer. În cele din urmă, poate ajuta copilul să doarmă mai bine. În plus, un somn sănătos este cheia unei sănătăți bune. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa