Totul despre bebe la 4 luni de viață: dezvoltare, alimentație, personalitate, stimulare, cumpărături

Bebe la 4 luni de viață îți aduce câte o surpriză pe zi! Zâmbește, își ține capul, vrea să se miște mai mult, să descopere tot ce e în jurul său. Află tot ce știe să facă bebelușul la această vârstă și, mai ales cum îl poți stimula să se dezvolte armonios!

Georgiana Mihalcea, redactor
bebe la 4 luni de viață
Bebe la 4 luni de viață este plin de energie și de dorința de a cunoaște lumea din jur.

Bebe la 4 luni de viață este plin de surprize: scoate primele sunete, începe să-și țină capul, să apuce obiecte, are deja o jucărie preferară, zâmbește. Vârsta de 4 luni este una a noilor începuturi, a transformărilor și a achizițiilor pe toate planurile.

Mic, mic, dar deja voinic! Un bebe de 4 luni este plin de surprize care mai de care mai plăcute! Descoperă-le pe toate și află cum îl poți ajuta să progreseze!

Ce se întâmplă cu bebe la 4 luni de viață și ce abilități are

Expresivitatea

După ce a împlinit 4 luni de viață, bebelusul începe să fie capabil să exprime lumii mai clar ce simte, care îi este starea și chiar care îi sunt sentimentele. Începe să își țină capul destul de bine și chiar va deveni un adept al rostogolirii și se va mișca de pe burtă pe spate și apoi înapoi, dar cu mici pauze de odihnă, desigur. De asemenea, brațele celui mic încep să capete forță.

Fața unui bebe la patru luni de viață devine mult mai expresivă, va începe să zâmbească din ce în ce mai mult, mai ales cât te vede pe tine sau când îți aude glasul!

 Achiziții fizice

  • bebe poate ține un obiect în mână, dar și să-l miște din mâna stânga în cea dreaptă și invers;
  • îi place să întoarcă un obiect pe toate fețele și să-l analizeze;
  • se poate întinde astfel încât să atingă sau să apuce ceva care îi stârnește interesul;
  • privește atunci când cade o jucărie;
  • este momentul în care începe să bage jucării și tot felul de alte obiecte pe care le poate apuca în gură.

Abilități sociale:

  • bebelușul gângurește și îi place să se joace cu felul în care limba și buzele se mișcă astfel încât să producă tot felul de sunete;
  • vei reuși să-l calmezi pe cel mic dacă îi vei cânta niște cântecele simple cu o rimă ușoară;
  • îi poți citi poezii pentru bebeluși, îi va ajuta mai târziu la dezvoltarea limbajului;
  • îi face plăcere să se uite la alți oameni, în special la alți bebeluși și copii;
  • e posibil ca acum să lase la iveală urme de timiditate, să-și ascundă privirea de oameni străini și să caute chipuri familiare (mama și tata) pentru a se simți din nou în siguranță;
  • e posibil să-și aleagă o jucărie preferată sau o păturică, obiect care să-i confere siguranță și confort atunci când are nevoie;
  • se va întoarce către tine când îți aude vocea;
  • va simți când ești într-o stare de iritare sau supărare pentru că începe să înteleagă sentimente și stări și cum să reacționeze la acestea într-o manieră proprie.

Pregătirea pentru primul dințișor

Dinții bebelușului apar, în mod normal, pe la 5-6 luni, dar pe la 4 luni de viață vei observa că bebelușul tău începe să saliveze ceva mai mult decât de obicei. Dentiția este un subiect destul de…sensibil, dar în cele mai multe cazuri se pare că bebelușii plâng mai mult și sunt mai irascibili când le apare un dinte nou. Dacă ți se pare că gingiile celui mic sunt inflamate, există jucării speciale pe care bebelusul le poate folosi ca să-i mai treaca durerea atunci când le roade. Încearcă jucăriile de dentitie care sunt fie reci, fie calde, moi sau cu striații, și vezi care-l calmează mai repede.

Personalitatea unui bebe la 4 luni de viață

La patru luni de viață bebe vrea să descopere deja lumea! Când stă întins pe burtică, vei avea o surpriză foarte plăcută. Nu numai că-şi ridică pieptul şi capul, dar de acum se ajută şi cu mânuţele. Pentru el este o mare cucerire! Va vedea mult mai bine ce se întâmplă în jurul lui, ceea ce îl mulţumeşte pe deplin, şi, în plus, începe să-şi dezvolte musculatura.

Îşi va perfecţiona rostogolirile de pe spate pe burtică şi invers, aşa că va trebui să fii foarte atentă. Riscul să cadă din pat este tot mai mare, aşa că măsurile de siguranţă nu trebuie să întârzie. Când îl iei în braţe şi te plimbi cu el prin casă, îi îndeplineşti cea mai mare dorinţă. Este fericit să vadă lucrurile altfel decât din pătuţ. Aşa că, treptat, va deveni una dintre activităţile lui preferate!

La 4 luni are deja prima jucărie preferată

Copilului tău încep să-i placă tot mai mult jucăriile. Mai ales cele care scot diverse sunete atunci când le agită. Acum ştie să întindă mâna după ele şi să le şi apuce. Dacă jucăria este uşoară, o apucă, se uită câteva clipe la ea şi apoi o duce spre guriţă. Este foarte bine să-l încurajezi să se joace cât mai mult.

În acelaşi timp, ai grijă ca jucăriile să fie adecvate vârstei lui. Vei observa că petrece tot mai mult timp jucându-se cu mânuţele şi picioruşele. Priveşte-l şi joacă-te cu el.

Apar primele pretenții

Bebelușul îţi cunoaşte atât de bine chipul şi vocea, încât este suficient să te vadă trecând prin faţa camerei lui pentru a fi cel mai fericit. Va începe să gângurească, să râdă şi să dea din mâni şi din picioare. Este modul lui de a te chema şi de a-ţi spune că te iubeşte. La fel de bine îl recunoaşte şi pe tati!

Dacă până acum bebe zâmbea indiferent de persoana din faţa lui, de acum poate deveni mult mai selectiv. Va respinge să fie luat în braţe de necunoscuţi, plângând şi întinzând mânuţele spre tine. În schimb, atunci când este la tine în braţe, este foarte prietenos chiar şi cu persoanele străine!

Ce face nou bebe la 4 luni de viață

• Apucă cu mâinile obiecte şi le îndreaptă spre gură.
• Îşi ţine singur capul.
• Se întoarce de pe burtică pe spate şi invers.

• Îşi coordonează mult mai bine mişcările mânilor şi picioarelor.
• Se ajută de mâini pentru a se ridica mai bine atunci când stă pe burtică.
• Sprijinit, poate sta în şezut bine, pentru câteva minute, dar nu-l forța, nu e încă timpul!

• Auzul îi este mult îmbunătăţit.
• Începe să aprecieze mai bine culorile.
• Mănâncă mai rar, dar mai mult.
• Este foarte curios şi atent la ceea ce se întâmplă în jurul lui.

Limbajul unui bebe de 4 luni

Evident că un bebe la 4 luni de viață nu vorbește, dar se pregătește intens pentru marele moment! Primul pas este zâmbetul! Zâmbetul este printre primele forme de limbaj, asemenea plânsului, încadrându-se la formele de comunicare nonverbală!

Când plânge, bebe mereu îți comunică ceva: îi este foarme, frig, îl doare ceva, este supărat, este plictisit, are scutecul plin și tot așa! Tu trebuie să descoperi problema și să o rezolvi cât mai repede! Cu zâmbetul e altceva! Când zâmbește, bebe îți oferă garanția că se simte bine, este fericit, dar face asta abia după ce a împlinit 4 luni de viață!

Experții spun că 95% din episoadele de zâmbet ale bebelușului sunt datorate stimulilor externi, cum ar fi momentul în care te vede pe tine sau pe tati. Încurajează-l să zâmbească mult, deoarece aceste trăiri pizitive stimulează dezvoltarea afectivă a celui mic.

Vei constata că bebe la 4 luni de viață nu mai dă haotic din mânuțe, ci le întinde către tine ca să fie luat în brațe, iubit și alintat. Ce poate fi mai frumos decât asta?! Și nu uita că bebe se pregătește în fiecare zi pentru marele moment în care va începe să vorbească, chiar dacă este atât de micuț încă!

Multe studii au arătat că, de fapt, comunicarea cu bebe începe încă din burtică și continuă în primele luni de viață, de aceea este bine să-i vorbești cât mai mult, să-i cânți, să-i citești poezii sau povești,

La, la, la, apare lalațiunea

Formarea limbajului este un proces care se desfășoară în mai multe etape. În primele luni de viață vorbim despre perioada prelinvistică, iar sunetele emise până la 4 luni sunt de origine respiratorie.

La 3-4 luni bebelușul intră în perioada numită „lalațiune”. Aceasta constă în emiterea unor sunete cu componenţă preponderent vocalică. Consoanele apar mai târziu şi vor fi folosite în funcţie de dificultatea pe care o presupun în cadrul rostirii. Până la vârsta de 6 luni, atât copiii normali cât şi cei cu deficienţe de auz îşi dezvoltă limbajul în acelaşi fel.

Motricitatea unui bebe în primele 4 luni de viață

Între 1 şi 2 luni îşi va ridica uşor capul şi-l va întoarce în stânga şi în dreapta atunci când îl ţii la piept sau pe umăr. Acest lucru întăreşte muşchii gâtului, ai umerilor şi ai spatelui. Aceşti muşchi, împreună cu sistemul nervos central care se maturizează, care poate trimite impulsuri de la creier la terminaţiile nervoase din palme şi din braţe, îl va ajuta să se împingă în mâini pentru a-şi putea ridica trunchiul de la pământ.

Cum să-l ajuţi: chiar şi la numai 6 săptămâni, un copil poate petrece câteva minute în fiecare zi pe burtă, cu capul într-o parte. Începând de la 3-4 luni, când este treaz, lasă-l pe burtă, pe pat, dar supraveghează-l. De asemenea, în fiecare zi, stai câte 10 minute (în mai multe reprize) pe podea, cu micuţul lângă tine, aşezat pe burtă, pe o pătură.

Rostogolirea

Bebe începe să se rostogolească la 4 luni și își perfecționează tehnica abia pa 8 luni. Puterea dobândită de partea superioară a corpului bebeluşului în primele 4 luni de viață face deja posibil ca el să se întindă după jucării în stânga şi în dreapta. Picioarele şi muşchii abdominali sunt şi ei dezvoltaţi datorită felului în care mişcă picioarele în aer şi reuşeşte să-şi ducă degetele de la mâini şi picioare până la gură. Rezultatul? Copilul tău se va rostogoli singur de pe burtă pe spate şi în cel mult o lună o va face şi invers. Este momentul în care riscul să cadă de la înățime este maxim, așa că mare atenție când este lăsat pe pat sau pe masa de înfășat.

Cum să-l ajuţi: dă-i cât mai multe ocazii să-şi mişte picioarele atunci când stă pe spate sau pe burtă. Atunci când copilul se joacă stând pe burtă fii în preajma lui şi vorbeşte-i. Îl va încuraja să-şi ridice capul şi să încerce să ajungă la tine. Poţi pune nişte jucării lângă el, dar suficient de departe încât să ajungă la ele numai dacă se mişcă în direcţia respectivă. Când reuşeşte să facă prima rostogolire, aplaudă-l! Îl va determina să încerce din nou.

Cât lapte bea un bebe de 4 luni?

După ce a împlinit deja 4 luni, bebe are acum un program după care mănâncă. Începe să-şi dea seama când urmează să fie hrănit şi acest lucru îi dă o stare de bine şi de siguranţă. Mesele sunt mai rare, dar mai consistente, stomacul său este mai mare şi nevoile au crescut.

Cât lapte trebuie să bea bebe la 4 luni de viață? Consultă tabelul de mai sus!

În timp ce-l alăptezi, asigură-te că în cameră este linişte şi ţine-l câteva minute în braţe înainte de masă. Se va linişti şi va mânca mult mai uşor. Pentru primele șase luni de viaţă ale copilului nu există hrană mai potrivită decât laptele mamei. Aşa că nu îi da nici măcar o picătură de apă, de suc ori de supă, măcar până la 4 luni. Ideal – până la 6 luni.

Există însă o serie de indicatori de care e bine să ţii seama, pe lângă vârstă, pentru a decide când începe diversificarea: greutatea şi dezvoltarea generală a copilului. El ar trebui să fi depăşit pragul de 5 kg, să îşi susţină bine capul, să stea în şezut, să aibă un bun control asupra limbii (când face balonaşe, uită-te dacă limba lui se mişcă şi pe orizontală şi pe verticală). Oricum, nu te grăbi. Aşteaptă să ceară el mai mult. Când laptele nu îi mai e suficient, reîncep mesele nocturne.

Diversificare poate începe la 4 luni de viață?

Diversificarea este unul dintre momentele importante în viața unui bebeluș. Este un semn că a crescut și este pregătit să treacă la primul nivel. Multe mămici nu au răbdare și încep cu cereale pentru bebeluși la 4 luni, dar înainte de a trece la alimentația solidă trebuie să fie atente la câteva semne.

Înainte de a începe diversificarea, indiferent de vârsta copilului este bine să ceri sfatul medicului pediatru și să te informezi cât mai bine cu privire la pașii pe care trebuie să îi faci. Medicul pediatru Anca Cochino recomandă ca diversificarea să fie făcută începând cu 6 luni, cu câteva excepții, pe care le detaliem mai jos. În aceste cazuri bebelușul va începe cu hrana solidă de la 4 luni.

Aceste excepții sunt următoarele:

  1. Dacă bebelușul refuză complet laptele și nu există altă alternativă de mâncare, este obligatoriu să începi cu cereale pentru bebeluși de 4 luni.
  2. Dacă nu ia bine în greutate și în lungime doar cu lapte, fie el matern sau praf, sau dacă constați că nu se hrănește suficient este bine să începi diversificarea.
  3. De asemenea, bebelușii alergici la proteina laptelului de vacă ce nu acceptă sub nicio formă formulele hidrolizate vor fi trecuți pe hrană solidă mai devreme de 6 luni, potrivit medicului pediatru Anca Cochino.

Când îi dăm cereale pentru bebeluși de 4 luni celui mic?

Diversificarea la 4 luni începe doar dacă este recomandată de medicul pediatru în urma unor probleme de alimentație pe care el are bebelușul. Și în acest caz diversificarea va începe la fel ca la 6 luni, cu legume și cereale în primă fază.

  • Mai întâi trebuie să te asiguri că ai tacâmuri și veselă pentru bebeluș și foarte multă răbdare pentru a porni pe acest drum. Dacă începi cu cerealele asigură-te că pe cutie este specificat clar că sunt potrivite pentru această vârstă a celui mic.
  • Majoritatea tipurilor de cereale pentru bebeluși de 4 luni se prepară amestecându-se cu lapte matern, lapte formulă sau cu apă. Trebuie să respecți indicațiile date de producător pe ambalaj, atât în ceea ce privește cantitatea de lichid cu care trebuie amestecate cerealele, cât și cantitatea pe care ar trebui să o consume bebelușul în funcție de vârsta lui.
  • La început, cerealele vor avea o consistență aproape lichidă, iar pe măsură ce copilul se obișnuiește cu ele vei adăuga din ce în ce mai puțin lichid. Primele mese de cereale pentru bebeluși vor consta în câteva lingurițe, poate 1 sau 2 la o masă. Trecerea la 3-4 lingurițe se va face treptat. Cu timpul vei învăța să îți simți copilul și să știi de câtă mâncare are nevoie.

Regresia somnului la 4 luni de viață

Mulți bebeluși de 4 luni încep să se trezească noaptea. În realitate, nu este o regresie a somnului, cât o schimbare în dezvoltare. Este ceva normal și nu poți face altceva decât să-l ajuți să adoarmă din nou.

Un bebe la 4 luni de viață se trezește în medie de 2-3 ori pe noapte, cu 14 ore de somn în 24 de ore dintre care trei ore sunt în timpul zilei. Studiile arată că doar 16% dintre copii dorm întreaga noapte fără să se trezească.

Acesta este o perioadă foarte agitată în ceea ce privește somnului bebelușilor. Acum au loc foarte multe schimbări: se dezvoltă ritmul cicardian de la unul aproape inexistent către unul complex. Adică în această perioadă mai către final, copilul va avea capacitatea de a face diferența între noapte și zi. El va dormi mai bine noaptea și mai puțin ziua. În plus și somnul rem scade de la 50 la sută, cum era la început, către 40% la vârsta de șase luni. Acum nu chiar orice inconvenient îi va trezi, chiar dacă ciclul de somn rămâne neschimbat (45 de minute).

„Nu există o regulă pentru intervalele de timp cât trebuie să doarmă un copil, căci copiii sunt diferiți. E mult mai important să doarmă atât cât îi cere fiecăruia în parte organismul”.

Sarah Ockwell-Smih în Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor

De ce apare dereglarea somnului la bebelușii de 4 luni?

Există o veste bună și una rea: copilul tău începe să fie mai sociabil și mai conștient ce ceea ce se întâmplă în jurul lui. Asta înseamnă că realizează că vrea mai mult de la mami și de la tati. „Așadar, când se trezește în miezul nopții, vrea să vii la el, vrea să te vadă, mai ales dacă ai fost lângă el când a adormit”, explică Deena Balmchard, medic pediatru în New York. „Dacă te duci atunci când începe să plângă, el își dă seama că aceasta este o modalitate de a te face să vii al el, așa că se va comporta la fel în fiecare noapte”.

Și totuși, ce e cu această trezire noaptea? În jurul acestei vârste, ciclurile de somn sunt regulate și durează între 60 și 90 deminute. „Toți oamenii au aceste cicluri și, în timpul nopții, creierul este treaz timp de câteva clipe”, susține Natalie Willes, consultant pe probleme de somn ale copiilor.

Ca adulți, suntem obișnuiți. Adormim din nou și de cele mai multe ori nici nu ne amintim că ne-am trezit peste noapte. Pentru copiii însă, aceasta este o experiență nouă, așa că se trezesc de mai multe ori pe noapte”.

La fel de adevărat este că în timp ce unii copii se trezesc de cele mai multe ori și adorm singuri fără gălăgie, alții reacționează prin plânsete. Atunci când se trezesc, simt nevoie să adoarmă în modul în care au făcut-o inițial. Așadar, dacă mama i-a mângâiat sau îmbrățișat înainte de culcare, vor vrea exact același lucru. Dacă îi alăptează, vor vrea sânul. Deși acest pas în dezvoltarea este foarte important, poate fi extenuant pentru părinți.

Ce poți face în această perioadă?

Înțelege totul despre somnul copilului tău, de la regresia la somn, la câte ore de somn are nevoie în funcție de vârstă, la hrănirea și alăptarea în timpul nopții, udatul patului, terorile din timpul nopții și așteptările nefondate cu care pornesc mulți părinți la drum când e vorba despre somnul copilului lor. Cartea Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor este un tratat despre somn care îmbină știința cu înțelepciunea.

Gimnastică pentru bebe la 4 luni de viață

Dacă tot am vorbit mai devreme despre dezvoltarea motrică, gimnastica îl va ajuta să-şi coordoneze corect mişcările şi îi va stimula activitatea cerebrală. Unele exerciţii sunt recomandate în primele luni de viaţă ale micuţului, maximum 10 minute. Şi nu te concentra prea tare, nu dai examen din asta! Gimnastica micuţului tău poate fi un bun prilej să vă cunoaşteţi mai bine, să vă zâmbiţi unul altuia, să discutaţi (fiecare pe limba lui) şi să vă distrați pe cinste! Iată câteva exemple de mișcări potrivite:

Exercițiu pentru brațe

Aşază bebeluşul pe spate. Prinde-i mânuţa dreaptă şi deplaseaz-o, uşurel, spre ochiul corespondent, apoi înapoi. Repetă mişcarea de trei ori. Încearcă să aplici acelaşi exerciţiu simplu şi mânuţei lui stângi, apoi repetă exerciţiul cu ambele mâini. Acest tip de mişcare îl va ajuta să-şi clarifice noţiunile de apropiere şi depărtare.

Exercițiu de dezvoltare senzorială

Întinde cu grijă bebelușul pe spate. Prinde-i una dintre mânuţe şi mângâi-o cu delicateţe de la umăr până la cot. Masajul mâinii bebeluşului tău este o modalitate excelentă de a-i deschide gradat pumnul strâns. Apoi plimbă-i palma, astfel desfăcută, prin faţa ochişorilor şi încearcă să-i atingi cu ea năsucul, urechiuşele sau alte părţi ale corpului. Şi, bineînţeles, după ce ai terminat cu mâna dreaptă, repetă exercițiul cu mâna strângă. Aceste gen de exerciţii îl vor ajuta să-şi dezvolte abilităţile senzoriale şi să-şi cunoască mai bine propriul corp.           

Exercițiu pentru stimularea coordonării

Pune bebeluşul în funduleţ, ajutându-l să stea în această poziţie, sprijinit de o pernă. Apoi prinde-l de ambele mânuţe şi execută câteva mişcări blânde de balansare, de la tine spre pernă şi înapoi. Cu siguranţă vei avea succes şi micuţul te va răsplăti cu un zâmbet sau măcar cu un gângurit. Această mişcare îl va ajuta să-şi coordoneze mişcările, iar atunci când va fi mai mare va sări, va ţopăi şi se va învârti mult mai bine.      

Exercițiu pentru controlul posturii

Aşază-l pe cel mic întins pe spate şi pune în dreapta lui o jucărie sau un obiect foarte colorat, care ştii că îi va atrage atenţia. Prinde-l delicat de genunchi şi ajută-l să se întoarcă în direcţia jucăriei. Acest tip de exerciţiu îl va învăţa să se târască mai bine şi îi va îmbunătăţi postura şi controlul acesteia atunci când va creşte.

Jucării potrivite pentru un bebe de 4 luni

După 4 luni, câmpul său vizual se lărgeşte, iar copilul perceape toate nuanţele şi culorile. Îi plac obiectele care fac zgomot. Reflexul de apucare dispare, bebe începe să prindă obiectele şi să le ţină în mod voluntar. Se amuză să privească obiectele suspendate, apoi încearcă să le atingă şi să le ciocnească unele de altele.

Progresiv, începe să-şi stăpânească tot mai bine gesturile; agilitatea mâinilor devine din ce în ce mai bună. Când împinge o figurină, ea se balansează înainte şi înapoi, ceea ce-l amuză; constată că poate să facă acelaşi lucru şi cu picioruşele. Bagă tot ce poate în guriţă (inclusiv păturica, marginea cearşafului etc.).

Ce jucării preferă

  • jucăriile mobile plasate deasupra pătuţului (se pot schimba figurinele, pentru a-i reînnoi interesul)
  • jucăriile moi, din cauciuc, care ţiuie când sunt strânse în mână (aceste jucării sunt recomandate numai după ce părinţii au observat reacţia copilului)
  • oglinda „special bebe” – micuţul nu-şi recunoaşte chipul, dar apreciază compania noii „feţe mobile”
  • jucăriile special concepute pentru a fi muşcate – sunt bune şi când apar primii dinţişori
  • jucării lavabile

Jocuri potrivite pentru bebe la 4 luni de viață

La această vârstă, micuțul este ceva mai independent fizic, putând să se răsucească sau chiar să stea în șezut. Tot acum poate mânui obiecte pe care le duce obligatoriu la gură, așa că e foarte important să-l supraveghezi permanent. E posibil să-i placă să fie săltat pe genunchi sau gâdilat, răspunsul lui fiind mult mai evident. Bebe la 4 luni de viață este plin de energie și foarte curios, iar tu trebuie să îi stimulezi permanent dorința de cunoaștere!

Jocul cu baloanele de săpun

Baloanele de săpun au ceva magic și, la vârsta aceasta, bebelușul le poate zări de la distanță. Ar fi bine să ai în geantă un tub din care să faci baloane colorate când aștepți autobuzul, de exemplu, și micuțul se foiește și vei vedea efectul magic. Fă baloane în parc și vei atrage copii mai mari care-l vor amuza pe al tău. Fă baloane în baie sau pe balcon, după-amiaza, când bebelușul este morocănos. Baloanele de săpun sunt ieftine, ușor de transportat și incredibil de fascinante.

Iepurașul

Atinge-i degețelele de la picioare, începând cu cel mare, și spune-i în același timp o poveste. „Iepurașul acesta a plecat la piață, iepurașul acesta a rămas acasă…”. Joculețul e folositor și atunci când vrei să-i pui șosetele, să-l înalți sau să-i schimbi scutecul. Vă puteți juca așa și în baie, printre baloanele din spumă.

Stăm pe burtică!

E foarte important ca bebelușul să stea și pe burtă, dar mulți vociferează pentru că nu le place. Ca să-l faci să stea, așază-te cu el pe podea. Întinde-te pe burtă și pune lângă tine un prosop pe care așezi copilul și apoi îl rostogolești cu mișcări line, scoțând sunete amuzante.

Lecții de zbor!

Acum că-și poate ține capul binișor, e momentul pentru… plimbări în aer. Îl poți ridica la fel ca pe o rachetă, învârti ca pe un elicopter (bineînțeles în timp ce scoți sunetele necesare pentru atmosferă!) sau vă puteți preface că urcați cu liftul, iar butonul de comandă este… năsucul lui.

Bebe la 4 luni de viață adoră masajul

Mai întâi de toate, trebuie să ştii că masajul zilnic este indispensabil dezvoltării lui armonioase, fizice şi psihice. El îi creşte energia, făcându-l vioi, dar îl şi relaxează, ajutându-l să doarmă mult mai bine.

Cu ce ajută masajul un bebe la 4 luni de viață

Bebeluşii masaţi cu regularitate sunt mult mai activi şi mai vioi decât ceilalţi, dorm mai bine, se adaptează mai repede şi plâng mai puţin.

Pregătiri necesare

Pentru confort, aşază-te pe podea (pe o pătură), cu copilul în faţa ta. Pune o muzică relaxantă şi respiră adânc de câteva ori. Vorbeşte-i! La început nu va înţelege, dar apoi va învăţa că frazele tale anunţă ora masajului. În primele şedinţe masează-i doar picioarele, tălpile gambele şi burtica. Ţine cont de faptul că acomodarea lui cu masajul poate lua ceva timp.

5 sfaturi pentru un masaj de succes:

  • Copilul trebuie să fie sănătos.
  • Alege-ţi cu grijă momentul potrivit! Copilul nu trebuie să fie flămând, obosit, înainte de baie sau de somn.
  • Nu-l forţa! Opreşte-te dacă devine agitat şi continuă dacă se bucură de atingere.
  • Spaţiul în care îl vei masa trebuie să fie unul liniştit şi bine încălzit (22°-26°C). Atenţie, nou-născuţii pierd repede căldura!

De ce ai nevoie? Spre deosebire de băiţă, pentru masaj nu vei avea nevoie decât de ulei vegetal (de migdale, floarea soarelui sau măsline) care, înainte de aplicare, va fi încălzit la temperatura camerei.  

3,2,1, start! Încălzeşte-ţi palmele prin frecare, umezeşte-le cu ulei, apoi întinde uleiul pe corpul micuţului. Masează-i picioarele, burtica, pieptul, braţele şi faţa. Apoi întoarce-ţi odorul pe spate şi masează-i spatele, fesele, coapsele şi gambele.

Picioarele. Masează fiecare picior ţinându-l ridicat cu o mână şi deplasând cealaltă mână ferm de la fesă spre talpă. Repetă cu cealaltă mână. Apoi apucă piciorul între palme, strânge şi răsuceşte uşor deplasându-te în sens ascendent şi descendent pe coapsă şi gambă.

Talpa. Masează-i talpa piciorului cu degetele mari, de la călcâi spre degete, apoi apasă-i fiecare „cartofior” în parte. Presează-i partea superioară a labei piciorului cu degetele mari, deplasându-le de la baza degetelor către gleznă. Încheie făcându-i câteva cerculeţe în jurul gleznelor.

Burtica. Masează delicat cu două degete descriind cerculeţe, în sensul acelor de ceas. Desenează-i în sens ascendent o inimă şi spune-i cât de mult îl iubeşti.

Pieptul. Mişcă-ţi ambele mâini ca şi cum ai desena o carte deschisă. Mângâie-i pieptul în diagonală către umeri. Execută cu degetele mişcări circulare în zona axilei.

Braţele. Ridică-i uşor braţul şi masează-l cu o mână. Repetă apoi mişcarea. Apucă-i braţul între palme, apoi rulează-l uşor de la umeri către încheietură. Deschide palma micuţului şi fă mişcări circulare cu degetele mari. Ai grijă să nu scapi nici un degeţel sau zonă dintre ele. Apoi execută cercuri în jurul pumnului şi încheieturii. Şi repetă mişcările de început, de la încheietură către umăr.

Faţa. Execută mişcări circulare cu degetele şi de apăsare uşoară cu palmele. În tot acest timp urmăreşte-i conturul capului şi al feţei: fruntea, urechile, tâmplele, sprâncenele, nasul şi bărbia.

Spatele. Întoarce-ș pe burtică şi masează-l prin mişcări circulare de la gât până la fese. Presează-l cu blândeţe de la gât la fese. Apoi execută o uşoară vibraţie, ţinând mâinile pe umeri şi fese.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa