Angorjarea sânilor la înțărcare. Care sunt simptomele, remediile și cum previi problema

Angorjarea sânilor apare este atunci cand, din orice motiv, sânii tai devin excesiv de plini. Se pot simți duri, ai senzația că te strâng și sunt dureroși. Hai să vedem ce e de făcut în funcție de momentul în care apare!

Geo Mihalcea
angorjarea sânilor la înțărcare
Angorjarea sânilor la înțărcare poate fi prevenită dacă faci totul cu blândețe.

Angorjarea sânilor reprezintă umflarea acestora, până când sânii devin dureroși și sensibili. Este cauzată de o creștere a fluxului de sânge și a cantității de lapte din sâni și apare în primele zile după naștere sau când optezi pentru înțărcarea bruscă a copilului.

Unele mame pot avea dureri de sâni chiar și după ce încetează alăptarea. Deoarece înțărcarea bruscă poate aduce multe probleme, precum angorjarea, înfundarea sânilor sau chiar mastita, specialiștii recomandă să alegi înțărcarea treptată sau blândă cum ne place nouă să spunem.

Ce este angorjarea sânilor

Angorjarea sânilor apare este atunci cand, din orice motiv, sânii tai devin excesiv de plini. Se pot simți duri, ai senzația că te strâng și sunt dureroși.

În primele zile, angorjarea sânilor se poate datora laptelui care este produs și nou-născutului nu se hrănește atât de mult pe cât ar trebui.

dr. Bridget Halnan, Institutul de sănătate din UK.

Nou-născuții au nevoie de hrănire deasă și în cantități mici. Poate dura câteva zile pentru ca furnizarea de lapte să se potrivească cu nevoile bebelușului.

Dacă bebelușul tău nu este bine atașat de sân, poate fi greu pentru el să se hrănească atunci când sânul tău este angorjat. Sfârcul poate deveni puțin prea întins și turtit și, posibil, dureros.

Adresează-te imediat medicului sau unui specialist în alăptare pentru te ajuta să atașezi corect copilul la sân și să previi anjorjarea sânilor.

Atașarea corectă la sân previne angorjarea.

Angorjarea poate apărea în continuare odată ce ai dobândit abilitățile de poziționare și atașament, de obicei atunci când copilul nu s-a hrănit de ceva vreme.

Bebelușul tău știe de obicei când are nevoie de alăptare, pentru cât timp și de la ce sân.

Indicii că bebelușul este gata să se hrănească pot include:

  • Își miscă ochii rapid
  • Își duce degetele la gură
  • Se întoarce pe o parte cu gura deschisă, căutând sânul
  • Devine neliniștit.

Plânsul este ultimul semn că bebelușul tău are nevoie de hrănire. Hrănirea sa înainte de a plânge duce adesea la o hrănire mult mai calmă.

Cum să ușurezi angorjarea sânilor

Pentru a ușura disconfortul provocat de angorjare, în afară de hrănirea bebelușului, poți încerca să extrageți puțin lapte matern cu mâna.

„Nu trebuie să despui sânul de cât de mult lapte poți. Acest lucru va conduce doar la creșterea producției de lapte. Trebuie doar să scapi de o cantitate mică pentru a reduce presiunea”, spune Bridget Halnan. 

Alte lucruri care ajută să ameliorezi angorjarea sânilor:

  • poartă un sutien de alăptare bine potrivit, care să nu îți restricționeze sânii
  • aplică frunze de varză răcite pe sâni după hrănire pentru a reduce durerea și umflarea (dovezile cu privire la beneficiile acestei metode sunt slabe, dar poate funcționa pentru unele femei)
  • ia niște paracetamol sau ibuprofen în doza recomandată de medicul tău pentru a calma durerea (acestea pot fi luate în siguranță în timp ce alăptezi)

Care sunt motivele cele mai frecvente pentru care mamele renunță la alăptare.

1. Sânii dureroși sunt un pretext foarte des folosit de mamele care renunță prea devreme să-și alăpteze bebelușii. Durerea poate apărea chiar în primele săptămâni și din păcate procentul mamelor care alăptează este în continuă scădere la nivel mondial.

2. Lapte insuficinet. Unele mame își fac griji că laptele pe care-l produc nu este destul pentru copiii lor. Experții le contrazic, spunând că, orice mamă poate da puiului ei atât lapte cât are nevoie. Ca să stimulezi lactația trebuie să pui copilul cât mai des la sân și nu să renunți imediat și să-l treci pe lapte formulă.

3. Întoarcerea cât mai grabnică la locul de muncă. Sunt situații în care femeile aleg să nu stea 1-2 ani acasă cu copilul și întrerup alăptarea pentru a se întoarce la locul de muncă. Chiar și în acest caz înțărcarea trebuie făcută cu blândețe!

4. Vârsta diversificării. Unele mame cred că alăptarea trebuie să înceteze odată cu începerea diversificării alimentației bebelușului. Greșit! Alăptarea poate continua mult timp după această vârstă, iar înțărcarea bruscă ar fi o greșeală care duce la angorjarea sânilor.

Alăptarea este o adevărată călătorie pe care o întreprindeți împreună cu bebelușul. Nu este una simplă, dar poate fi plină de satisfacții dacă aveți parte de ajutor, sprijin și informații corecte. Dacă pentru ajutor trebuie să vă adresați celor apropiați, pentru informații suntem aici să vi le oferim din partea celor mai competenți pediatri specialiști în alăptare: ”Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman” și ”Cartea bebelușului”, semnată de Dr. Bill Sears.

„Ghidul pentru alăptare” al doctorului Jack Newman te va ajuta să depășești orice problemă poate apărea în această frumoasă călătorie. Poți comanda cartea chiar AICI.

Ce înseamnă angorjarea sânilor la înțărcare?

Te-ai mai întâlnit cu acest fenomen atunci când abia devenisei mamă și a trebuit să-l pui pe cel mic la sân. Nu credem că ai uitat așa repede cum erau sânii umflați și dureroși, cum simțeai că plesnesc de atâta lapte și nu dormeai noaptea din cauza durerii. Ei bine, roata se poate întoarce spre finalul alăptării, dar noi te vom învăța cum să eviți durerea de această dată!

Angorjarea sânilor apare în cazul înțărcării bruște, deoarece corpul tău produce în continuare lapte, chiar dacă nu-l mai alăptezi pe cel mic.

Care sunt simptomele

Simptomele pot fi diferite de la o persoană la alta, dar, atunci când te vei confrunta cu angorjarea sânilor, vei simți sânii:

• Tari
• Calzi la atingere
• Grei și plini
• Umflați (inflamarea se poate extinde și la axilă)
• La pipăit prezintă unele „cocoloașe”

De asemenea venele care străbat pielea sânului pot deveni mai vizibile, din cauza creșterii fluxului sanguin, dar și a întinderii pielii de pe suprafața sânului.

Un alt simptom ar fi apariția febrei și a unei stări de oboseală continuă. Este bine totuși să îți anunți medicul dacă temperatura ta depășește 38 de grade C, deoarece este foarte posibil să te confrunți cu o infecție la nivelul sânilor. Cea mai cunoscută afecțiune care poate apărea este mastita. Aceasta reprezintă o infecție a țesutului mamar, iar dacă nu o tratezi poate duce la complicații, cum ar fi crearea unei colecții de puroi în canalele de lapte înfundate.

Este posibil să simți durere în areole, durere recurentă la unul sau la ambii sâni, sfârcurile pot deveni roșii.

Poți prezenta simptome asemănătoare gripei care includ fiori și frisoane, oboseală, febră mare, anxietate și o senzație de rău general.

Durerea acută din primele zile de la înțărcare se diminuează încet, dar dispare complet în câteva săptămâni.

Cum tratezi angorjarea sânilor la înțărcare

Tratamentul sânilor angorjați la înțărcare diferă de cel al sânilor femeii care este la început cu alăptarea. Atunci când te-ai horătât să nu mai hrănești la sân copilul, durerea intensă se întinde pe durata câtorva zile. Apoi sânii se simt încă plini și grei, dar disconfortul și durerea ar trebui să dispară.

Iată câteva metode eficiente:

• Folosește o compresă rece pentru a ușura senzația de durere și inflamația.

• Ia medicamente care alină durerea pe care ți le-a prescris medicul tău.

• Poartă un sutien de susținere care împriedică mișcarea semnificativă a sânilor.

• Masează-ți ușor sânii, în timp îți faci un duș cald seara, te vei simți cu siguranță mai bine.

• Crește consumul de lichide pentru a preveni deshidratarea și apariția febrei.

• Bea ceai de salvie! Senzația de disconfort va fi vizibil eliminată.

• Pune frunze de varză proaspete și reci pe sâni, acesta un remediu foarte util pentru calmarea durerilor.

• Menține un stil de viață sănătos, adoptă o dietă echilibrată. Încearcă să crești aportul de vitamine, pentru a ajuta corpul să se adapteze la noua rutină.

• Ai grijă să dormi suficient de mult, deoarece somnul face minuni pentru corpul tău atunci când are de trecut o nouă provocare.

• Conectează-te cu alte mame! O poți face aici, în comunitatea „Totul despre mame” sau în grupul nostru „Părinți informați, părinți relaxați”. Pune orice întrebare și noi, mamele, își vom răspunde cu drag!

Angorjarea sânilor apare la începutul alăptării, dar și în cazul înțărcării bruște.

Cum poți preveni angorjarea sânilor la înțărcare

• Cel mai bun sfat pe care ți-l putem da este să apelezi la înțărcarea cu blândețe! Am mai scris despre acest proces AICI, îți reamintim doar că trebuie să-l convingi pe bebe să renunțe treptat la laptele tău. Aceasta este cea mai bună metodă de a preveni angorjarea sânilor în perioada înțărcării!

• Corpul tău va înțelege că nu trebuie să mai producă lapte matern, dacă bebe nu mai este pus la sân și producția de lapte se va reduce de la sine, iar în câteva zile va dispărea complet. Acest lucru va opri angorjarea sânilor în mod natural.

Cum oprești alăptarea fără durere

• Redu treptat mesele de alăptare pe parcursul unei zile, înlocuindu-le cu alimente specifice vârstei bebelușului tău.

• Scoate puțin câte puțin laptele din sâni, în mod artificial, pentru a reduce disconfortul. Dacă păstrezi întreaga cantitate de lapte până până la următoarea masă a bebelușului nu faci decât să stimulezi creșterea cantității de lapte, în loc să o reduci.

• Renunță la sutienele strâmte, oricât de bine ar arăta sânii tăi în ele. Strângerea sânilor poate provoca inflamarea acestora. Oprează pentru sutiene lejere, recomandate în perioada alăptării.

• Există anumite medicamente care opresc producția de lapte, dar ele trebuie luate doar cu prescripție medicală, doar la decizia medicului.

• Oprirea alăptării este o provocare psihologică atât pentru mamă, cât și pentru copil, iar pentru înțărcare este nevoie de eforturi considerabile de partea ambelor părți. Acordă-i copilului tău timpul necesar pentru a se adapta unei schimbări majore!

Despre problemele legate de alăptare, îți recomandăm și următoarele articole: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa