Experiența fiecărei mame cu alăptarea este diferită. Fie că acesta este primul tău copil sau ai mai mulți, fiecare bebeluș este unic. Alăptarea va fi un proces de învățare. Laptele matern oferă cea mai bună nutriție pentru majoritatea bebelușilor, inclusiv pentru nou-născuții prematuri și bolnavi. Există rare excepții când laptele matern sau alăptarea nu sunt recomandate. De regulă, alăptarea la sân este benefică atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă, oferind nou-născutului toți nutrienții esențiali dezvoltării în primele luni.
Informații utile despre alăptarea la sân
Apariția laptelui
La naștere, sânii tăi vor produce o substanță groasă și gălbuie numită colostru. Colostrul este plin de nutrienți și alte substanțe importante care ajută bebelușul să își dezvolte sistemul imunitar. Inițial, cantitatea nu va mare, dar va crește treptat în primele zile. Majoritatea bebelușilor primesc, prin colostru, toate elementele nutritive necesare în primele zile de viață. Pe măsură ce alăptezi, organismul va produce o cantitate mai mare de lapte. Pentru majoritatea mamelor, laptele mai subțire și mai alb (comparatic cu colostrul) apare la aproximativ 3 zile după naștere, dar poate dura mai mult pentru mamele care alăptează pentru prima dată. Poți observa că sânii tăi devin plini, tari și calzi în această perioadă.
Scurgerea laptelui
Este posibil să simți că sânii sunt plini și că laptele se scurge. În timp, această scurgere ar putea să scadă pe măsură ce corpul se obișnuiește cu alăptarea. Dacă laptele se scurge, poate fi de ajutor să folosești tampoane de unică folosință sau din material textil în sutien.
Angorjarea sânilor
În primele câteva săptămâni după naștere, sânii tăi pot deveni mai mari, fermi, calzi și incomozi, pe măsură ce corpul se adaptează la producerea de lapte. Aceasta se numește angorjare sau furia laptelui. Pe măsură ce sânii se obișnuiesc să se umple și să se golească atunci când alăptezi, această stare ar trebui să se îmbunătățească. Alăptarea frecventă a bebelușului ar trebui să ajute la prevenirea angorjării severe și la ameliorarea disconfortului.
Mameloane dureroase
În primele săptămâni de alăptare, mameloanele tale pot fi dureroase sau sensibile, deoarece se adaptează la suptul bebelușului. Dacă pielea mamelonului este crăpată sau deteriorată sau dacă durerea nu se îmbunătățește în primele 1-2 săptămâni, discută cu un consultant în alăptare sau cu medicul.
Durerea în timpul alăptării
Deși la început pot exista dureri la nivelul sânilor și al mameloanelor, odată ce bebelușul este bine atașat, alăptarea nu ar trebui să fie dureroasă. Uneori, durerea poate apărea dacă atașarea nu este corectă, dacă un canal de lapte este blocat, dacă există o infecție la sân (mastită) sau din alte motive. Dacă ai dureri în timpul alăptării, mai ales cu febră, discută cu un specialist pentru a identifica motivul.
Cât timp recomandă specialiștii alăptarea
OMS și UNICEF recomandă:
- inițierea timpurie a alăptării, în prima oră după naștere;
- alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață; și
- introducerea alimentelor complementare (solide) adecvate din punct de vedere nutrițional și sigure la 6 luni, împreună cu continuarea alăptării până la vârsta de 2 ani sau mai mult.
Alăptarea exclusivă timp de 6 luni aduce multe beneficii atât pentru sugar, cât și pentru mamă. Printre acestea se numără protecția împotriva infecțiilor gastrointestinale, observată nu doar în țările în curs de dezvoltare, ci și în cele industrializate. Inițierea timpurie a alăptării, în prima oră după naștere, protejează nou-născutul de infecții și reduce mortalitatea neonatală. Riscul de mortalitate din cauza diareei și a altor infecții poate crește la sugarii care sunt parțial alăptați sau nu sunt alăptați deloc. Duratele mai lungi de alăptare contribuie, de asemenea, la sănătatea și bunăstarea mamelor: reduce riscul de cancer ovarian și mamar și ajută la distanțarea sarcinilor — alăptarea exclusivă a sugarilor sub 6 luni are un efect hormonal care induce adesea lipsa menstruației. Aceasta este o metodă naturală (deși nu infailibilă) de contracepție, cunoscută sub numele de Metoda Amenoreei Lactaționale.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca toți bebelușii să fie alăptați exclusiv timp de 6 luni, apoi să li se introducă treptat alimente adecvate, alăptarea continuând până la 2 ani sau mai mult. Decizia de a opri alăptarea aparține în totalitate ție și bebelușului tău.
Cum și la cât timp se alăptează
Organizații precum UNICEF și OMS sfătuiesc ca alăptarea să înceapă la o oră de la naștere. Prin atașarea la sân și suptul ritmic, bebelușul activează producția de lapte. Nu degeaba această perioadă este cunoscută drept „ora magică”! Ideal, bebelușul va fi așezat pe pieptul tău imediat după naștere, pentru a avea acces la sân. Poate că va suge, poate că nu, dar oferă-i ocazia să încerce,” spune Cathy Garbin, consultantă internațională în lactație.
„Sprijină-i corpul și lasă-l să încerce să ajungă la sân și să se atașeze singur. Totuși, dacă bebelușul nu se atașează, profesioniștii din sănătate sunt, de obicei, foarte bine pregătiți să ajute mamele cu poziționarea.” Așadar, în această primă oră, bucură-te de contact piele-pe-piele cu el. Acest lucru va stimula oxitocina – „hormonul iubirii” – să circule în amândoi, ceea ce este esențial pentru eliberarea primului tău lapte, colostrul.
- CITEȘTE ȘI: Alăptarea este mai mult decât hrană! Despre volumul „Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”
Știai că, atunci când suge, bebelușul tău te ajută să te recuperezi după naștere? Asta se întâmplă deoarece oxitocina determină și contracția uterului. În primele ore după naștere, acest lucru ajută la expulzarea naturală a placentei. Ce se întâmplă dacă nașterea nu decurge conform planului? Dacă ai o operație cezariană sau apar alte complicații, este posibil totuși să poți avea timp piele-pe-piele cu bebelușul și să îl alăptezi în primele ore. „Dacă nu poți ține bebelușul, următorul lucru cel mai bun este ca partenerul tău să aibă contact piele-pe-piele cu el. Acest lucru îl va ajuta pe bebeluș să se simtă în siguranță, iubit și cald până când ești pregătită,” spune Cathy Garbin.
Dacă bebelușul nu poate fi alăptat, este o idee bună să începi să pompezi laptele cât mai devreme și frecvent până când el va putea suge. „Deși alăptarea directă cât mai curând posibil oferă un start bun pentru mamă și bebeluș, nu este esențială,” asigură experta. „Ce este mai important este să inițiezi producția de lapte, astfel încât să poți lucra la alăptarea propriu-zisă mai târziu, dacă este necesar.” Colostrul prețios pe care îl colectezi poate fi apoi oferit bebelușului. Acest lucru este deosebit de important dacă el este prematur sau are probleme de sănătate, deoarece laptele tău matern are numeroase beneficii pentru sănătate.