Testul laptelui matern. Ce analizează și cine trebuie să-l facă

Ce se analizează atunci când se efectuază un test de lapte matern? Care sunt cei mai importanți nutrienți pentru dezvoltarea bebelușului și care sunt valorile optime vei afla din articolul nostru.

Georgiana Mihalcea, redactor
testul laptelui matern
Testul laptelui matern se poate efectua în laboratoare performante.

Deși nu este neapărat necesar, se pot efectua anumite teste ale laptelui matern chiar și la noi în țară, pentru a stabili dacă acesta conține principalii nutrienți de care un bebeluș are nevoie pentru a se dezvolta în parametrii optimi.

Laptele mamei conține exact ceea ce are nevoie bebelușul, iar compoziția laptelui nu va fi identică la două mame care au copii de aceeași vârstă, pentru că nici bebelușii și nevoile lor nu sunt identice. În ”Cartea bebelușului Volumul 2 – alimentația bebelușului de la naștere până la doi ani” dr. Sears spune că laptele uman are compuși speciali care ajută la dezvoltarea creierului, cel mai important organ al omului. Însă compoziția laptelui mamei nu se limitează doar la atât.

Iată ce se analizează în timpul unui test de lapte matern și care ar fi valorile optime:

Nutrienții și caloriile din laptele matern pot varia în funcție de:

  • Câte zile alăptează o mamă
  • Ora la care se face testul
  • Timpul scurs de la începutul unui flux
  • Dieta mamei
  • Frecvența dintre hrăniri

Există peste 200 de constituenți ai laptelui matern cunoscuți științei. Acest articol descrie doar câteva dintre ele. Pe măsură ce metodele de laborator devin mai rafinate, se descoperă noi constituenți.

„Mamele produc lapte care răspunde nevoilor copilului uimitor de bine. Dar pentru cei câțiva copii cu nevoi excepționale, cum ar fi nou-născuții prematur sau pentru mamele cu mutații mai putin frecvente al căror lapte nu are setul complet de componente benefice, analiza genetică și genomică va identifica nepotrivirile și va furniza informații pentru a produce un fortifiant sau supliment complementar personalizat”.

dr. David S. Newburg

Informații nutriționale de bază

A întreba ce este în laptele matern ar putea părea o întrebare simplă. Dar răspunsul este „depinde”. Acesta variază de la femeie la femeie și de la un moment la altul.

Când cercetătorii au analizat mai mult de douăzeci de studii privind compoziția laptelui matern, au calculat următoarele valori medii pentru laptele produs de femei între 2 săptămâni și 6 săptămâni postpartum. 

Fiecare 100 ml de lapte matern (produs în acest interval de timp) produce aproximativ:

  • 65 de calorii
  • 6,7 g carbohidrați (în principal lactoză)
  • 3,8 g grăsime
  • 1,3 g proteine

După cum spuneam mai sus, acestea sunt medii luate la un anumit moment în timp. În lumea reală, valorile variază considerabil.

De exemplu, conținutul de grăsime al laptelui produs de același sân poate varia cu până la 2 g/L pe parcursul a 24 de ore (Institutul de Medicină, Academia Națională de Științe 1991, p. 118). În plus, conținutul de grăsimi din lapte se poate schimba dramatic pe parcursul unei singure sesiuni de hrănire.

Laptele produs la începutul alăptării tinde să fie substanțial mai scăzut în grăsimi. Când bebelușii sunt limitati în timpul lor la sân, ei se pot umple cu acest „lapte anterior” și pot pierde „laptele posterior” mai bogat și de calitate superioară, care este produs la sfârșitul unei sesiuni de hrănire.

Nu uita că există variații între femeile care alăptează.

Unele variații pot reflecta diferențele naționale în dietă. De exemplu, studiile sugerează că mamele din India tind să aibă lapte cu conținut mai scăzut de grăsimi decât mamele din Statele Unite.

Dar există și diferențe notabile între femeile care trăiesc în aceeași populație:

Conținutul de grăsime din lapte poate varia de la 2 g/100 ml până la 5 g/100 ml (Institutul de Medicină, Academia Națională de Științe 1991).

Deoarece grăsimea constituie majoritatea caloriilor din lapte, aceste diferențe pot avea un impact mare asupra densității calorice. Toate celelalte fiind egale, mamele care produc lapte matern „mai ușor” și mai puțin caloric vor trebui să-și alăpteze bebelușii mai des.

Testul laptelui matern se poate efectua și la clinici private din România, iar prețurile oscilează între 63 și 350 de lei, în funcție de complexitatea analizei.

Tot ce trebuie să știi despre alăptare găsești în cartea Ghidul pentru Alăptare al doctorului Jack Newman iar informații esențiale care te vor ajuta să te descurci în primii doi ani de viață ai bebelușului vei găsi în cele două volume semnate de familia de pediatri Sears, ”Cartea bebelușului”

Ghidul pentru alăptare – Jack Newman este soluţia pe care o aşteaptă mămicile şi viitoarele mămici axate pe alăptare la toate întrebările lor, fiind utilă pentru toţi părinţii care doresc informaţii practice despre alimentaţia bebeluşilor.

Testul laptelui matern: Colostrul

Compoziția laptelui variază, de asemenea, pe parcursul alăptării. Laptele matern matur arată foarte diferit de colostrul, laptele produs în primele zile după naștere. Potrivit Hester și colegii (2012), fiecare 100 ml de colostru dă aproximativ:

  • 53,6 calorii
  • 5,6 g carbohidrați
  • 2,2 g grăsime
  • 2,5 g proteine

Colostrul are un conținut scăzut de grăsimi și carbohidrați. Ca urmare, în laptele matern există mai puține calorii în primele zile de viață ale bebelușului.

Colostrul este galben, deoarece conține niveluri ridicate de beta caroten (de 10 ori mai mult decât se găsește în laptele matur). Colostrul conține, de asemenea, niveluri ridicate de vitamina E și zinc.

Compoziția laptelui se modifică rapid în prima săptămână, crescând concentrația de grăsimi și lactoză și scăzând conținutul de proteine, vitamine și minerale. După primele 7 zile, schimbările continuă într-un ritm mai lent până când laptele ajunge la stadiul „matur” în jurul zilei 21 (Institutul de Medicină, Academia Națională de Științe 1991).

Până de curând, oamenii credeau că conținutul nutrițional și caloriile din laptele matern nu s-au schimbat prea mult după atins stadiul de maturitate. Dar acum știm altceva.

Se pare că conținutul total de grăsimi continuă să crească după trei luni postpartum. Într-un studiu care urmărește aceleași mame care alăptează de-a lungul timpului, cercetătorii au descoperit că conținutul de grăsimi din lapte produs la 6 luni a fost mai mare decât conținutul de grăsime din lapte exprimat la 3 luni.

Testul laptelui matern: grăsimea

Grăsimea reprezintă doar o mică parte din laptele matern. Dar este responsabilă pentru majoritatea caloriilor din laptele matern. Și este importantă pentru sănătatea bebelușului tău.

Grăsimea este necesară pentru a metaboliza multe vitamine și afectează rata de creștere. În plus, unele tipuri de acizi grași care se găsesc în laptele matern – acizii grași polinesaturați cu lanț lung sau LCP – pot juca un rol important în dezvoltarea creierului. Cel mai cunoscut este acidul docosahexanoic (DHA).

DHA ajută creierul să producă mielina, care izolează fibrele nervoase. În studiile efectuate cu zeci de ani în urmă, cercetătorii au descoperit că creierul bebelușilor alăptați avea concentrații mai mari de DHA decât creierul bebelușilor hrăniți cu lapte formulă.

Unii au speculat că o dietă postpartum bogată în DHA contribuie la dezvoltarea cognitivă, măsurată prin testele IQ. Dar acest lucru rămâne controversat. 

Colesterolul este o altă componentă grasă a laptelui matern important pentru dezvoltarea creierului. Ca și DHA, colesterolul este crucial pentru producerea de mielină.

Testul laptelui matern: proteina

Există două clase de proteine ​​în lapte – cazeinele și zerul. Cazeinele se transformă în cheaguri sau cheaguri în stomac. Zerul rămâne lichid și este mai ușor de digerat.

Aproximativ 60% din proteinele din laptele matern sunt zer. Este mult în comparație cu alte mamifere. La vacă, de exemplu, zerul reprezintă doar 18% din proteinele din lapte. Majoritatea formulelor pentru bebeluși sunt bogate în cazeină. Acest lucru le face mai greu de digerat decât laptele matern.

Ne gândim la proteine ​​ca fiind elementele de bază ale mușchilor și oaselor. Dar proteinele servesc o gamă largă de alte funcții, inclusiv de apărare împotriva agenților patogeni.

De exemplu, imunoglobulina A (IgA) este o proteină care atacă virusurile respiratorii, bacteriile și paraziții intestinali. Ca și alți factori antimicrobieni din laptele matern uman, protejează tractul respirator și intestinal al sugarilor care alăptează (Institutul de Medicină, Academia Națională de Științe 1991).

Testul laptelui matern, alți constituenți analizați

Conform studiilor citate de Institutul de Medicină al Academiei Naționale de Științe din SUA, fiecare litru de lapte matern matur conține și:

  • colesterol în concentrații cuprinse între 100 și 150 mg/L
  • calciu în concentrații cuprinse între 254 și 306 mg/L
  • sodiu în concentrații cuprinse între 140 și 220 mg/L
  • fosfor în concentrații cuprinse între 188 și 262 mg/L
  • vitamina C în concentrații de 50 până la 60 mg/L (presupunând că mama consumă mai mult de 100 mg de vitamina C în fiecare zi)
  • magneziu în concentrații de aproximativ 35 mg/L
  • cantități mult mai mici de zinc, acid pantotenic, acid nicotinic, iod și vitamina A și cupru. 

Laptele matern conține urme de alte vitamine și minerale (inclusiv vitaminele E, K, D și B) și o mulțime de hormoni, factori de creștere și agenți antiinfecțioși (Institutul de Medicină, Academia Națională de Științe).

Fierul din laptele matern

Concentrațiile de fier pot varia de la 0,2 la 0,9 mg/L și par să depindă de nivelul de fier al mamei și de perioada de timp în care o femeie a alăptat. Într-un studiu asupra mamelor finlandeze, laptele extras în primele săptămâni postpartum a avut un conținut de fier aproximativ de două ori mai mare decât laptele produs 9 luni mai târziu.

Laptele matern conține toți nutrienții de care bebe are nevoie pentru a se dezvolta armonios.

Testul laptelui matern făcut acasă: cum măsori caloriile și grăsimea

Măsurătorile precise ale caloriilor din laptele matern necesită echipamente de laborator modern. Dar îți poți face o idee aproximativă despre modul în care caloriile din laptele matern se modifică în timp prin colectarea laptelui de la o pompă de sân. Un studiu realizat de Wang a demonstrat că caloriile din laptele matern pot fi estimate din cantitatea de smântână care plutește în partea de sus a laptelui colectat.

Cercetătorii au folosit o centrifugă pentru a separa smântâna de lapte. Probabil că nu ai, dar poți observa totuși cantitatea de smântână care se formează în partea de sus a unei căni de lapte proaspăt extras.

După pompare, pune laptele într-un recipient transparent (ca să poți observa coloana de smântână din lateral). Se lasă la loc răcoros 12-24 ore. Acest lucru va permite cremei să crească. Pentru cele mai bune rezultate, recipientul trebuie să fie relativ puțin adânc, astfel încât crema nu trebuie să se deplaseze foarte departe.

Măsoară lungimea coloanei de cremă. Cu cât coloana este mai mare, cu atât mai multe grăsimi și calorii în laptele matern. Prin efectuarea mai multor experimente, este posibil să poți observa modificări ale conținutului de grăsimi în timp.

Îmbunătățirea calității laptelui matern

Nu există dovezi convingătoare că poți schimba semnificativ conținutul de lactoză al laptelui tău. Dar studiile sugerează că dieta și practicile de alăptare pot influența compoziția de proteine, vitamine și acizi grași a laptelui matern.

Iată câteva idei pentru creșterea calității și a caloriilor din laptele matern:

Ia vitamine la sfatul medicului. Unele vitamine, cum ar fi A și D, pot avea efecte toxice în doze mari.

Nu te zgârci cu proteinele! Deși nivelurile de proteine ​​rămân destul de stabile într-o gamă largă de diete, femeile care aleg diete foarte sărace în proteine ​​sunt asociate cu laptele matern cu conținut scăzut de proteine.

Limitează grăsimile saturate! Dietele occidentale sunt foarte bogate în grăsimi saturate. Bebelușii care consumă lapte matern bogat în grăsimi saturate pot prezenta un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială și niveluri ridicate de colesterol mai târziu în viață.

Crește aportul de DHA! Nivelurile de DHA din laptele matern din America sunt printre cele mai scăzute din lume. Populațiile cu cele mai mari niveluri de DHA sunt cele care mănâncă cantități semnificative de pește. Dar este, de asemenea, posibil să crești nivelul de DHA consumând anumite produse vegetale sau luând suplimente de omega-3 pe bază de plante.

Alăptează la cerere! Acest lucru îi permite bebelușului să ajusteze aportul ca răspuns la modificările în laptele matern. 

Lasă copilul suficient timp la fiecare sân! După cum s-a menționat mai sus, schimbarea prematură a sânilor poate fura bebelușilor laptele „anterior” bogat în grăsimi.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa