Sutien de alăptare: de ce să îl folosești și cum să îl alegi

Chiar dacă prețul unui sutien de alăptare bun pare descurajant, vei constata în timp că investiția a meritat.

Theodora Fintescu, redactor
copil la san
Îți va fi comod să ai la dispoziție cel puțin două sutiene de alăptare.

    Până să ajungi la alegerea unui sutien de alăptare, ai trecut probabil prin experiența identificării sutienului potrivit pentru perioada de sarcină. Pe măsură ce sânii și-au modificat dimensiunea și greutatea, ai constatat că sutienele folosite înainte de sarcină au început să te strângă și ai fost nevoită să treci la dimensiuni mai mari și la materiale potrivite pentru sâni sensibili. Te afli acum în perioada în care sânii sunt chiar mai mari decât în sarcină, sfârcurile sunt sensibile, iar copilul are nevoie de acces facil la hrana lui, așa că a venit timpul să cauți cel mai potrivit sutien de alăptare.

    Când ai decis să iei un sutien de alăptare, orientează-te spre magazine sau raioane specializate, pentru că e puțin probabil să găsești astfel de produse în altă parte. Prețul poate fi descurajant, pentru că un sutien de alăptare de calitate este mai scump decât cele clasice.

    În mod ideal, ar trebui să achiziționezi cel puțin două sutiene, pentru a avea de schimb în caz de accidente și atunci când speli unul dintre ele. Totuși, multe mame se descurcă foarte bine în perioada alăptării folosind sutienele comode pe care le au deja, așa că nu te îngrijora dacă nu reușești să faci o astfel de investiție.

    Dacă ai sânii mici și nu obișnuiai să porți sutien înainte, este foarte probabil să nu simți nevoia unui sutien de alăptare. El este însă alegerea potrivită pentru femeile cu sâni mari și pentru cele care se confruntă cu scurgeri în primele săptămâni după naștere, până la reglarea lactației.

    Cum se modifică sânii după naștere

    Imediat după naștere, sânii devin fermi, plini, denși și fermi. La 5-6 săptămâni după naștere, ei devin moi, lipsiți de fermitatea din perioada anterioară. Vei simți imediat această schimbare și te vei întreba dacă având sâni voi, mai ai lapte. Răspunsul este da, chiar dacă sânii sunt acum moi, ei produc suficient lapte pentru copilul tău, însă ai ajuns la perioada în care lactația s-a reglat. Dacă până acum aveai nevoie să folosești frecvent tampoane de sâni pentru a nu-ți uda tricoul, e posibil ca de acum să poți renunța la ele.

    Modificarea sânilor într-o perioadă atât de scurtă este unul dintre motivele pentru care sutienele de alăptare sunt realizate din materiale elastice, care se pot mula atât pe sâni fermi, cât și pe sâni moi, dar care îi pot susține în ambele versiuni.

    Avantajele unui sutien de alăptare

    Un sutien de alăptare are o serie de avantaje, principalul fiind cel de a oferi acces facil copilului la sân, prin simpla detașare a unei suprafețe din cupă. De asemenea, alăptarea în public poate fi mai discretă, iar riscul de a-ți păta hainele atunci când îți curg sânii este mai redus, pe de o parte datorită materialului dublat, pe de altă parte posibilității de inserare a tampoanelor pentru sâni.

    Susținerea corectă a sânilor în perioada de alăptare crește șansele de a avea sâni frumoși după înțărcare și reduce riscul de apariție a vergeturilor.

    Până la reglarea lactației, ți-ar putea fi de folos și tampoanele pentru sâni, ușor de intrudus în sutienul de alăptare.

    În funcție de modelul pe care îl alegi, sutienul de alăptare poate avea și următoarele avantaje:

    • cupe mari, greu de găsit în cazul sutienelor clasice
    • material elastic și flexibil
    • cupe dublate, care rețin umezeala
    • lipsa sârmelor rigide
    • posibilitatea de reglare cu ajutorul extensiilor
    • bretele late pentru sutienele de alăptare cu cupe mari
    • lipsa cusăturilor
    • posibilitatea de a le folosi cu sau fără burete

    Cum să alegi un sutien de alăptare

    În perioada alăptării, sânii ar putea crește cu o măsură față de cea din timpul sarcinii. Când alegi sutienul, asigură-te că îți este comod atunci când îl închizi la prima gaică. Și iată și un mic pont: în magazinele de specialitate, există extensii de prelungire pentru sutienul de alăptare, cu unul sau două rânduri de ”moși și babe”, care îți permit să folosești sutienul pe termen lung, indiferent cum se modifică trupul tău în perioada alăptării.

    Dacă înainte de a rămâne însărcinată obișnuiai să porți sutien cu cadru de sârmă, în timpul sarcinii ai observat probabil că modelul acesta a devenit incomod. Nici în perioada alăptării un astfel de sutien nu-ți va fi de mare folos. Pe de o parte, pentru că este mai rigid, pe de altă parte pentru că purtarea unui astfel de model poate duce la blocarea canalelor galactofore. Purtarea unui sutien strâns, care inhibă fluxul de lapte, poate duce inclusiv la apariția mastitei.

    Dacă, totuși, știi că sutienul cu sârme e mai potrivit pentru tine, asigură-te că alegi un sutien cu sârme moi și flexibile. Moale și flexibil trebuie să fie și materialul din care este făcut sutienul, pentru că forma sânilor se va modifica odată cu umplerea/ golirea de lapte. În perioada cu sâni sensibili, te va ajuta lipsa cusăturilor de pe suprafața cupei.

    Sistemul de deschidere trebuie să fie simplu, să poți detașa materialul ușor, cu o singură mână, fără a fi nevoie să lași bebelușul din brațe.

    Sistemul de deschidere trebuie să fie facil, să îți poți descoperi sânul rapid, cu o singură mână.

    La un sutien de alăptare mărime mare, bretelele sunt, de obicei, mai late și căptușite. Și partea din spate este mai lată la măsurile mari, pentru ca sutienul să nu se ridice pe spate din cauza greutății sânilor.

    Când să cumperi sutienul de alăptare

    Nu te grăbi să-ți cumperi sutien de alăptare imediat ce ai rămas însărcinată pentru că, în acel moment, nu poți estima care va fi măsura potrivită după naștere. Unele femei au nevoie de o cupă cu unul sau două numere mai mare la șase luni de la naștere, altele suferă modificări nesemnificative ale sânilor. La fel, nu știi cât de mult te îngrași în sarcină și ce circumferință vei avea.

    Probabil că după naștere nu vei avea suficient timp pentru a căuta în magazine sutienul potrivit, așa că poți merge la cumpărături cu câteva săptămâni înainte de naștere. La dimensiunile din acel moment, adaugă un număr în plus pentru cupe, pentru a te asigura că vor fi potrivite pentru sânii care vor crește odată cu începerea alăptării.

    Bustiera de alăptare, o alternativă la sutien

    Unele mame aleg să poarte sutienul de alăptare și noaptea, altele, nu. O alternativă atât pentru noapte, cât și pentru zi, mai ales pentru perioada petrecută în casă, este bustiera de alăptare, care susține sânii, oferă acces rapid copilului la lapte și este foarte comodă.

    Lipsa cusăturilor și a sârmelor, precum și sistemul de detașare asemănător celui de la sutien, fac ca bustiera să fie varianta preferată de multe femei care alăptează. Pentru a te asigura că o poți purta și când sânii își schimbă forma și dimensiunea, poți opta pentru o bustieră cu bretele reglabile.

    Cum să menții calitatea sutienului de alăptare după multe utilizări

    Spală sutienul de alăptare fie manual, cu apă călduță și detergent, fie la mașină, cu alte haine delicate. Folosește un detergent blând, care să nu distrugă țesătura și nu folosi înălbitor.

    Evită uscarea în uscătorul de rufe, pentru că temperatura ridicată și presiunea pot duce la micșorarea cupelor. De asemenea, este recomandată evitarea balsamului, pe de o parte pentru că poate afecta elasticitatea, pe de altă parte pentru că poate provoca iritații și reacții alergice fie pe pielea ta, fie a copilului, când intră în contact cu materialul.

    Pentru ca sutienul sau bustiera de alăptare să își mențină calitatea pe o perioadă lungă de timp, urmează întotdeauna instrucțiunile de spălare de pe etichetă.

    Informează-te despre alăptare din cele mai bune cărți

    Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul pentru alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

    Ca să-ți faci o idee mai clară despre structura aceste cărți și informațiile pe care le conține, îți punem la dispoziție în mod gratuit câteva pagini din carte.

    [flipbook pdf=”https://totuldespremame.ro/wp-content/uploads/2019/02/TDM-1-merged-1.pdf”]

    În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

    • Cum să poziționezi bine copilul la sân;
    • Ce poți face când copilul refuză sânul;
    • Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;
    • Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;
    • Alăptarea unui copil care are colici;
    • Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

    Cartea poate fi cumpărată de AICI.

    Îți recomandăm să te uiți și la acest video

    Te-ar mai putea interesa

    Te-ar mai putea interesa