Supliment de lactație. Când este cu adevărat necesar

Verifică mai întâi producția de lapte, discută cu medicul tău și folosește sfaturile specialiștilor de top.

Georgiana Mihalcea, redactor
supliment lactatie
Nu ai nevoie să faci nimic pentru a obține un supliment de lactație atâta timp cât alăptezi constant.

Ești la început de drum și una dintre principalele tale griji este dacă ai suficient lapte pentru copilul tău, dacă nu cumva ai nevoie de un supliment de lactație, ca bebe să fie hrănit în parametri optimi. Verifică mai întâi producția de lapte, discută cu medicul tău și folosește sfaturile specialiștilor pe care ți le vom prezenta în acest articol.

În majoritatea cazurilor mamele nu au nevoie să facă nimic special pentru a obține un supliment de lactație, pentru că, punând la cerere copilul la sân, secreția de lapte matern este stimulată corespunzător.

Uită de miturile din trecut care-ți spuneau că trebuie să bei bere ori să mănânci ceapă crudă. Tu și copilul tău veți face o echipă grozavă pe frumosul drum al alăptării.

„Cele mai bune modalități de a stimula lactația sunt: suptul viguros al sugarului, golirea completă a sânilor, atmosfera de relaxare și liniște a mamei”.

Dr. Miruna Georgescu, medic specialist pediatrie, Spitalul de pediatrie Medlife

Verifică dacă ai o secreţie lactată optimă

Majoritatea nou-născuților pierd în primele lor zile de viaţă între 5-10 procente din greutatea avută la naştere. Dacă ai suficient lapte, puiul tău trebuie să-şi recâştige gramele pierdute în 10, până la 14 zile.

Timp de trei zile după naştere, sânul secretă colostrul, bogat în proteine, vitamine şi anticorpi, care protejează copilul până când începe să-i funcţioneze propriul sistem imunitar.

Aşa că nu te îngrijora dacă bebelușului nu trebuie să-i schimbi foarte des scutecul.

Analizează cu atenţie scutecele, care-ţi dau o mulţime de informaţii. Scaunul unui bebeluş bine hrănit, în primele zile de viaţă, are aspect cleios, închis la culoare, numit meconiu.

Începând cu ziua a 3-a, când apare laptele „adevărat“, scaunul se schimbă, devine verzui şi este mai lichid.

În a 4-a sau a 5-a zi, medicii spun că scaunul sugarului trebuie să fie de un galben „floarea-soarelui“, punctat cu „seminţe de susan“. Care este numărul de scutece care indică o alimentaţie corectă? Două murdărite şi şase udate, zilnic.

Aspectul sugarului poate să ne spună cât de bine e hrănit. Fontanelele, zonele mai moi de pe suprafaţa craniului, trebuie să fie uşor mai ridicate, nu „supte“, ca atunci când sugarul e deshidratat sau înfometat. O gură şi o piele uscată semnalează că sunt probleme în alimentaţie.

Toate aceste semne, urmărite antent, îți vor spune de la sine dacă este sau nu nevoie să faci ceva pentru a avea un supliment de lactație.

Mit și realitate despre nevoia de supliment de lactație

Doctorul canadian Jack Newman, autorul cărții „Ghidul pentru alăptare”, pe care o poți comanda direct AICI, spune că mamele nu au nevoie de supliment de lactație, deoarece prea puține mame nu au suficient lapte pentru copiii lor.

Mitul 1: Multe femei nu pot produce suficient lapte

Realitate: Doar pare că multe femei nu produc suficient lapte, dar ar fi putut produce dacă li s-ar fi acordat ajutorul de care aveau nevoie.

Mitul 2: În cazul în care mama nu poate produce suficient lapte, este mai bine să-i dea copilului lapte praf.

Realitate: Din păcate, prea mulți, inclusiv din cadrul sistemului medical, cred acest lucru. Dar de ce se consideră că puțin lapte matern este mai rău decât deloc? Într-adevăr, sunt fără îndoială anumite femei care chiar nu pot produce suficient lapte, dar acestea trebuie încurajate să alăpteze, adăugând completare (în mod ideal, de lapte matern donat) oferită cu ajutorul unui sistem de suplimentare la sân. Alăptarea înseamnă mai mult decât lapte matern! spune dr. Newman.

Soluții pentru creșterea producției de lapte

Iată câteva dintre sugestiile expertului internațional în alăptare, dr Jack Newman, pentru și mai multe detalii legate de acest subiect, te invităm să adaugi în biblioteca ta cartea de căpătâi a oricărei mame la început de drum „Ghidul pentru alăptare”.

Exersează atașarea ideală

Dr. Newman spune că „atașarea ideală” este asimetrică deoarece:

  • Bărbia bebelușului atinge sânul, însă nasul nu.
  • Bebelușul acoperă mai mult din areolă cu buza de jos decât cu buza de sus.
  • Întregul corp al bebelușului este înclinar ușor în sus, astfel încât să se poată uita ușor la mama sa.

„O atașare la sân este asimetrică, iar copilul acoperă o parte mai mare din areolă cu buza inferioară decât cu buza superioară. Buza inferioară este ușor înghesuită, dar se poate corecta prin apăsarea ușoară a bărbiei timp de câteva secunde în timp ce copilul suge.”

Fă diferența dintre supt și suzetare

Dr. Newman spune că odată ce o mamă recunoaște că „pauza bărbiei” înseamnă că și-a umplut gura cu lapte, și, cu cât e mai lungă pauza, cu atât este mai plină gura bebelușului, asta înseamnă că înțelege că instrucțiunile cu privire la perioada de alăptare nu au niciun sens.

De ce să te oprești să alăptezi de la primul sân după 10 sau 20 de minute dacă bebelușul însă suge? De ce să mai ții copilul la sân pentru a primi „laptele gras” dacă acesta nu mai suge și primește foarte puțin lapte?

Folosește compresia sânului!

Compresia sânului poate fi o metodă foarte utilă când nu știi ce să faci să ai lapte la sân.

Dr. Newman recomandă compresia sânului când simte că bebelușul suzetează, mai mai și suge câte ceva. Iată cum se face corect compresia sânului:

  • În primul rând asigură-te că știi să faci diferența între supt și suzetare! Când bebelușul suzetează în cea mai mare parte a timpului, dar ia totuși câteva pauze, pe măsură ce suge, poți începe compresia. Nu comprima când bebelușul nu suge deloc sau atunci când suge bine!
  • Pune degetul mare pe o parte a sânului și cele patru degete pe cealaltă parte, cât mai departe de areolă. Pe măsură ce bebelușul suge, strânge toate degetele, comprimând sânul, presiunea trebuie să fie fermă, dar nu dureroasă.
  • Menține o presiune constantă atâta timp cît bebelușul suge.

Oferă-i celălalt sân

Dacă mameloanele nu au ragade poți continua să schimbi sânii de mai multe ori, dacă bebelușul dorește acest lucru. Sânii tăi produc lapte continuu, astfel că bebelușul poate începe să sugă din nou.

Discută cu medicul tău despre medicamente care produc supliment de lactație

Aceste medicamente se iau însă doar la recomandarea medicului specialist, după ce toate celelalte mijloace de stimulare a producției de lapte au fost epuizate.

Dr. Newman spune că se pot folosi atât cele pe bază de plante, cât și cele farmaceutice.

„Este bine să nu aveți nevoie de medicație, dar cred cu putere că, dacă bebelușul poate primi mai mult lapte de la mama sa și/sau se poate evita laptele praf ori se poate folosi mai puțin lapte praf, merită să luați medicamente!”

Dr. Jack Newman, expert internațional în alăptare

Suptul la cerere crește producția de lapte

De regulă, nu există mama să nu aibă suficient lapte și niciun copil nu moare de foame atunci când este alăptat, însă sunt câteva reguli care trebuie respectate, spune dr Ana Culcer- medic primar pediatru.

„Este foarte important să lăsăm copilul să sugă la cerere, nu să îi facem noi de la început un program pentru că el și-l va face singur. La început când mama are lapte puțin, colostru sau lapte de tranziție, cu cât copilul suge mai des cu atât va veni mai mult lapte și se va regla cererea cu oferta. În scurtă vreme, copilul va primi suficient lapte”, dă asigurări medicul primar pediatru Ana Culcer.

CITEȘTE ȘI: Dr. Ana Culcer: „Parfumul mamei poate face bebelușul să refuze sânul iar detergenții pot cauza reacții alergice”

Așadar, copilul trebuie lăsat să sugă atunci când simte el nevoia, cu excepția cazurilor când este bolnav sau are un icter mai mare, mai intens, care îl trage la somn.

„Atunci trebuie să îl trezim să nu se deshidrateze, să nu facă hipoglicemie, adică să îi scadă glicemia, pentru că atunci se învinețește și mamele intră în panică. În rest, copilul se trezește singur și suge cât are nevoie”, dă asigurări dr. Ana Culcer, formator național în alăptare.

Astfel, cu o instruire corespunzătoate în tehnica alăptării și suport din partea întregii familii, orice mamă își poate hrăni la sân copilul și nu va trebui să facă nimic special pentru un supliment de lactație, adică pentru a avea mai mult lapte. Cea mai bună soluție este să continue alăptarea, chiar dacă poate fi greu uneori.

Informează-te din cele mai bune cărți:

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

Ca să-ți faci o idee mai clară despre structura aceste cărți și informațiile pe care le conține, îți punem la dispoziție în mod gratuit câteva pagini din carte.

[flipbook pdf=”https://totuldespremame.ro/wp-content/uploads/2019/02/TDM-1-merged-1.pdf”]

În acest ghid, cei doi experţi în domeniul alăptării ne oferă informații complete pentru următoarele situații:

  • Cum să poziționezi bine copilul la sân;
  • Ce poți face când copilul refuză sânul;
  • Cum să eviţi ragadele sau iritarea mameloanelor;
  • Cum să te asiguri că bebeluşul primeşte suficient lapte;
  • Alăptarea unui copil care are colici;
  • Alăptarea nou-născuţilor prematuri sau cu nevoi speciale

Cartea poate fi cumpărată de AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa