Alăptarea și medicamentele pot fi compatibile atâta timp cât mama respectă cu strictețe indicațiile medicului și, dacă este cazul, ale unui consultant în alăptare.
Orice mamă își dorește să fie sănătoasă pentru a crește copii la fel de sănătoși. Atenția pentru starea generală a mamei este cu atât mai importantă în perioada de sarcină și alăptare. Există însă situații când tratamentul medicamentos este pur si simplu inevitabil. Pentru aceste cazuri există câteva reguli de care trebuie să ții cont, arată medicul pediatru Evgenii Komarovskii.
Iată cele 8 reguli pentru utilizarea medicamentelor în timpul alăptării conform site-ului: komarovskiy.net:
- Automedicația este strict intersiză. Nici până acum nu era recomandată, însă odată cu nașterea bebelușului pe care îl alăptezi tratamentul după ureche te poate afecta atât pe tine, cât mai ales pe el. Fapt pe care, cu siguranță, nu ți-l dorești. Verifică cu medicul tău orice pastilă intenționezi să iei.
- Niciun medicament nu este absolut sigur pentru copil. Această regulă este cu atât mai importantă cu cât copilul este mai mic. Mare atenție în cazul admnistrării medicamentelor când alăptezi un nou-născut.
- Acum există o varietate mare de denumiri comerciale pentru medicamente generice. Dintre toate, alege-le pe cele bine cunoscute și studiate.
- Utilizează doza terapeutică minimă.
- Nu uita că medicii, cu excepția pediatrului sau a medicului de familie, nu au de unde să știe că alăptezi. Anunță medicul despre acest aspect înainte ca el să prescrie un tratament.
- Orice produs medicamentos, la cumpărare, trebuie să fie însoțit în mod obligatoriu de un prospect. Acesta conține informații privind administrarea medicamentului în timpul sarcinii și al alăptării. Citește cu atenție și respectă cele menționate în prospect.
- Nu uita, cu cât distanța între momentul alăptării și cel al administrării medicamentului este mai mare, cu atât concentrația substanțelor din pastile este mai mică în plasma sangvină și, prin urmare, în laptele secretat. De aceea, ia medicamentele exact înainte de a atașa copilul la sân (medicația nu va avea timp să se asimileze pentru a ajunge în lapte, iar până la următoarea alăptare va trece timpul maxim posibil pentru ca medicamentul să-și dilueze concentrația în organism).
- În cele din urmă, o regulă foarte importantă și relevantă: dacă trebuie să iei o pauză de la alăptat o scurtă perioadă, pentru a lua un tratament, nu renunța la tratament. Copilul are nevoie de o mamă fericită și sănătoasă la fel de mult cum are nevoie de laptele matern!
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.