Soluţii pentru cele mai frecvente probleme de alăptare

TOTUL DESPRE MAME

Ai auzit despre problemele de alăptare? Ai avut și tu sau ai? Haide să vedem împreună ce fel de probleme de alăptare există.

Care sunt cele mai frecvente probleme de alăptare?

Alăptarea este o artă pe care atât mama, cât şi cel mic trebuie s-o deprindă. De multe ori, se întâmplă ca mamele să aibă probleme. Aceste dificultăţi pot fi preîntâmpinate şi rezolvate din timp dacă ai parte de ajutor şi dacă ştii la ce să te aştepţi.

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

Probleme de alăptare – insuficient lapte

Grija multor mame este că nu produc suficient lapte pentru bebeluşi. O anumită anxietate e posibil să se instaleze în primele zile după naştere, mai ales dacă ni se pare că micuţul plânge de foame. Dar acest lucru nu trebuie să fie un motiv care să te pună pe jar. Bebeluşii pâng şi din alte motive. Nu doar pentru că vor să fie hrăniţi. Ei pot încerca să-ţi spună că sunt obosiţi, că vor să doarmă sau că adaptarea la viaţa extrauterină nu e tocmai uşoară. Aşadar, nu trebuie să te îngrijorezi în privinţa hranei de îndată ce bebeluşul începe să plângă. Cea mai bună modalitate prin care poţi afla dacă cel mic primeşte cantitatea optimă de lapte este să-i observi pauzele de somn şi să-i verifici constant greutatea. Bebeluşul primeşte suficient lapte dacă:

– umezeşte scutecul de cel puţin şase-opt ori sau dacă îl udă de aproximativ cinci ori în 24 de ore;

– creşte în greutate într-un ritm normal, aşa cum este cel indicat de medic.

Dacă bebeluşul tău scade în greutate după prima săptămână de viaţă, e recomandat să creşti cantitatea de lapte.

Chiar dacă trebuie să foloseşti o formulă de lapte, asta nu înseamnă că trebuie să-l înţarci pe cel mic. Poţi să stimulezi producția de lapte matern prin alăptare.

Probleme de alăptare – stimularea producţiei

Modalitatea cea mai sigură prin care poţi să te asiguri că ai suficient lapte pentru cel mic este să alăptezi cât mai des. De exemplu, dacă te-ai obişnuit să alăptezi odată la trei-patru ore, poţi să-i oferi celui mic nişte gustări extra, evident, tot cu lapte matern.

E util să incluzi cât mai multe mese extra înainte de culcare, în timpul serii. Nivelul prolactinei (hormonul care influențează producerea de lapte matern) este mult mai ridicat seara, ceea ce înseamnă că ai lapte din plin în această perioadă a zilei.

Dacă ai impresia că cel mic nu s-a săturat, fă o pauză şi revino la o nouă sesiune de alăptat. După această pauza vei avea mai mult lapte şi asta ajută şi la creşterea producţiei de lapte matern. Ideea e că, de fiecare dată când îl alăptezi pe cel mic, sânii tăi primesc mesajul că trebuie să producă mai mult lapte. Dacă cel mic are un somn mai lung sau este foarte somnoros în general, pompează laptele şi depozitează-l în frigider. Unii bebeluşi, într-o fază de somn mai uşor, pot fi alăptaţi fără să se trezească, aşa că poţi să încerci să-l hrăneşti când vezi că visează.

Poţi să profiţi de ocazie şi să te odihneşti în timp ce alăptezi. Ridică-ţi picioarele, pune-ţi muzica preferată şi ignoră-ţi telefonul. Mai mult, acum e un moment bun să ai grijă de tine, să te hrăneşti sănătos, să te hidratezi şi să te odihneşti.

Surplus de lapte

Surplusul de lapte poate să fie problema dacă observi anumite nereguli în timpul alăptării sau după. De exemplu, pe micuţul tău pare să-l doară burtica sau pare să aibă gaze şi plânge mult, mai ales după alăptare. De asemenea, vei observa că laptele tău curge foarte repede şi cel mic nu are timp să înghită cum trebuie, deşi vrea să ţină pasul cu ritmul rapid al laptelui.

E minunat că ai atât de mult lapte. Dar, pentru a ocoli problemele, ai putea să încerci următoarele lucruri:

– ai putea să-l hrăneşti pe cel mic doar de la un sân la o masă; pentru următoarea masă, la 2-4 ore mai târziu, schimbă sânul;

– dacă pompezi puţin lapte înainte de masa celui mic, vei stabili un ritm normal pentru lapte care să nu-l copleşească pe cel mic;

– schimbă poziţia şi tehnica de alăptare;

– dacă îţi simţi sânii umflaţi sau te dor, încearcă să pompezi puţin lapte până când scapi de senzaţia de disconfort; atenţie, nu pompa prea mult pentru că îţi vei stimula producţia de lapte.

Dureri şi sâni umflaţi

Ca să scapi de senzaţia de disconfort din zona sânilor, poţi să încerci următoarele:

– scoate-ţi sutienul de tot înainte de alăptare;

– pune o bucată de material încălzită peste sâni;

– încearcă să pompezi manual puţin lapte înainte să începi să-l hrăneşti pe cel mic;

– masează-ţi sânul cu delicateţe în timp ce alăptezi;

– încearcă mai multe poziţii  de alăptat, variază-le;

– pune un pachet de gheaţă invelit în material peste sâni după ce termini de alăptat ca să mai diminuezi durerile de sân.

Dacă vrei să fii pregătită cu adevărat pentru alăptare, achiziționează-ți din vreme “Ghidul de alăptare al doctorului Jack Newman”, de Jack Newman și Teresa Pitman.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa